Allergiás a vörösborra? Igyon fehérbort!Hisztamin - Allergiaszezon - Egészség - "Allergiás vagyok a kénre" - mondják sokan, amikor szénanáthájuk romlik a vörösbortól. Az igazság azonban az, hogy általában nem a borokat tartósító szulfit a hibás, hanem a hisztamin, ami a szőlő héjából kerül erjedéskor a borba. Pollenallergiás időszakban amúgy is magas a szervezet hisztamin szintje, ezért romlanak a tünetek vörösbor, pezsgő, vagy más erjesztéssel készült ital után.
Allergiás rohamok kiváltója lehet a vörösborHisztamin intolerancia - A vörösborok, a sörök és sajtok hisztaminban gazdag élelmiszerek. Az arra érzékenyeknél a hisztamin-szint megemelkedése súlyos allergiás rohamokat válthat ki, úgy mint: fejfájás, kiütések, viszketés, hányás, hasmenés, hasi fájdalom. A hisztamin intoleranciáról dr. Augusztinovicz Mónikát, a Budai Allergiaközpont allergológus, fül-orr-gégész orvosát kérdezte a Webbeteg.