120 éve halt meg a filoxéra legyőzőjeTörténelem - Százhúsz éve, 1894. május 2-án halt meg Budapesten Miklós Gyula szőlész-borász, a magyar szőlőtermesztés újjászervezője a filoxérajárvány után, a magyar konyakipar létrehozója.
20 éves sikertörténet - a "Kerház" és ami mögötte vanJubileum - Hazánk egyetlen állami tulajdonú pincészete, a Tokaj Kereskedőház Zrt. 20 évvel ezelőtt mondhatni a „semmiből” jött létre. A társaság által megtett út sok szempontból nevezhető rögösnek, hiszen ahhoz, hogy Tokaj-hegyaljai történelmi termőhelyek adottságait tükröző borok készülhessenek, a Tokaj Kereskedőház egy jelentős minőségfejlesztési programot határozott meg és vitt végbe.
A bor a pillanatban hordozza üzenetétPortré - Demeter Zoltánt elhivatottságáról és életszemléletéről, a bor és a klasszikus zene kapcsolatáról, valamint a "Tokaji Főborról" kérdeztük. A borász most először beszélt az általa megalkotott regionális "12 pont Tokajért" programról, mely a borvidék kitüntetett helyét kívánja megszilárdítani, infrastruktúráját ésszerűbbé tenni.
Ps.: I love you - beszélgetés Csetvei Krisztina, móri borásszal Portré - Csetvei Krisztina még nincs harminc, csak néhány éve borászkodik, de a szaksajtó máris felfigyelt a boraira. A móri borászlány nem mindennapi figura. Túl azon, hogy eleve egy "férfias" szakmát választott magának, képes azt a lehető legrendhagyóbb, amolyan "racionális spiritualista" módjára űzni.
Cseke Gábor: "Jó helyen vagyok!"Sommelier portré - A magyar borkereskedelem és bormarketing témájából írta diplomamunkáját, a Borkultúra története Magyarországon című OTDK dolgozatát Köztársasági Ösztöndíjjal jutalmazták, dolgozott számos világklasszis étteremben, előbb itthon, aztán külföldön. Nyert sommelier bajnokságot és jelenleg a WSET diplomakurzus hallgatója, valamint a Csalogány 26 sommelier-je, de pár év múlva a borászkodással szeretne foglalkozni. Cseke Gábor még csak huszonkilenc éves.
Gordon Ramsay: Önző köcsögnek kell lennedSztárséf - Ars Poetica - Káromkodás - "Nem vagyok más, mint amilyen tíz éve voltam. Ugyanazok az értékek irányadók számomra. Természetesen, ma már fel kell idéznem jó néhány dolgot magamban, de szerencsés vagyok, hogy minden, amit csináltam, egy dolog körül forgott, az pedig az étel volt” – vall magáról a sztárséf.