2 millió forintot fizettek egy pohár borért
Augusztus 16. 18:02
Egy privát gyűjtő aukción 51 750 ausztrál dollárt (mai árfolyamon 10,5 millió forintot) fizetett egy palack 1951-es Penfolds Grange Hermitage-ért, ezzel ez lett a valaha volt legdrágább ausztrál bor.
A Penfolds borásza, Max Schubert 1945-ben kezdett kísérletezni a shiraz-zal, az 1951-es tétel volt az első, amit a bemutatott. Forgalomba azonban ez sem került, miután mindet elajándékozta családtagoknak és barátoknak. Végül az 1952-es volt az első évjárat, ami forgalomba került, ám akkor gyakorlatilag megbukott, nem sikerült eltalálni vele a közízlést. Olyannyira nem, hogy a menedzsment 1957-ben megtiltotta Schubert-nek a bor készítését, ám Schubert 1959-ig titokban mégis folytatta a munkát. Utána pedig újra „legálisan”, miután a régebbi évjáratok közben annyira szépen beértek, hogy a tulajdonosok 1960-ban újra engedélyt adtak.
A ma az egyik legjobb ausztrál bornak számító Grange Hermitage (1989 óta csak Grange) általában 87 százalék shiraz-ból és 13 százalék cabernet sauvignon-ból áll, csak pár kivételes évben – mint az 1951-esben – készült tisztán shiraz-ból. Az erjesztése hagyományosan fémtartályban kezdődik, majd utána 18 hónapig tölgyfa hordóban érlelik tovább, végül három évig palackba lefejtve várja, hogy a boltok polcaira kerüljön.
A rekorder bor az árverezés előtt komoly teszten ment keresztül, még kóstolásra is sor került, hogy az eredetiségét igazolni lehessen. A vizsgálatot és a hitelesítést pedig egyenesen a Penfolds jelenlegi borásza végezte. Az eddigi árverési csúcsot egyébként ugyanez a bor tartotta, 2004-ben egy palack 50 200 ausztrál dollárért kelt el. Becslések szerint mára alig 20 palack maradt belőle a világon.
A Penfolds borásza, Max Schubert 1945-ben kezdett kísérletezni a shiraz-zal, az 1951-es tétel volt az első, amit a bemutatott. Forgalomba azonban ez sem került, miután mindet elajándékozta családtagoknak és barátoknak. Végül az 1952-es volt az első évjárat, ami forgalomba került, ám akkor gyakorlatilag megbukott, nem sikerült eltalálni vele a közízlést. Olyannyira nem, hogy a menedzsment 1957-ben megtiltotta Schubert-nek a bor készítését, ám Schubert 1959-ig titokban mégis folytatta a munkát. Utána pedig újra „legálisan”, miután a régebbi évjáratok közben annyira szépen beértek, hogy a tulajdonosok 1960-ban újra engedélyt adtak.
A ma az egyik legjobb ausztrál bornak számító Grange Hermitage (1989 óta csak Grange) általában 87 százalék shiraz-ból és 13 százalék cabernet sauvignon-ból áll, csak pár kivételes évben – mint az 1951-esben – készült tisztán shiraz-ból. Az erjesztése hagyományosan fémtartályban kezdődik, majd utána 18 hónapig tölgyfa hordóban érlelik tovább, végül három évig palackba lefejtve várja, hogy a boltok polcaira kerüljön.
A rekorder bor az árverezés előtt komoly teszten ment keresztül, még kóstolásra is sor került, hogy az eredetiségét igazolni lehessen. A vizsgálatot és a hitelesítést pedig egyenesen a Penfolds jelenlegi borásza végezte. Az eddigi árverési csúcsot egyébként ugyanez a bor tartotta, 2004-ben egy palack 50 200 ausztrál dollárért kelt el. Becslések szerint mára alig 20 palack maradt belőle a világon.