3 tévhit a tejről!
Június 03. 20:42
A tejnek számos pozitív élettani hatása ismeretes, amelyről szakértők a tej világnapja alkalmából ír a Hvg.hu.
1. Ne hagyjuk ki a tejet az étrendünkből!
Ha egészségügyi okok nem kényszerítenek minket a tej elhagyására, akkor ne mondjunk le róla. Mindamellett, hogy a legjobb kalcium és D-vitamin forrás, számos hasznos tápanyag is megtalálható benne. Fontos szerepet játszik a csontok fejlődésében, illetve a csontritkulás megelőzésében. A, D, E-vitamint, valamint B1, B2, B12 és C-vitaminokat, niacint és folsavat is tartalmaz. Egy liter tejben körülbelül 4 gramm ásványi anyag is van, például kálium, nátrium, magnézium és cink. Kalciumtartalma körülbelül 125 mg deciliterenként, amit azt jelenti, hogy egy bögre tejjel a napi szükséglet egynegyedét már be is vihetjük.
2. A bolti tejet biztos felvizezik!
A Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint, a vásárlók elé csak olyan tej kerülhet, ami magán a tejen kívül, semmilyen egyéb anyagot nem tartalmaz.
3. Gyanús, hogy sokáig tudom tárolni..
„A tartósságot a tej a speciális hőkezelésnek köszönheti, amikor egyetlen másodpercre 135 Celsius-fok fölé hevítik a tejet, ami gyakorlatilag minden baktériumot és kórokozót elpusztít benne. A fénytől és levegőtől védő többrétegű csomagolás pedig megakadályozza a romlást. Az UHT tejek kissé eltérő ízét pedig a hőkezelés során beindult fehérje- és szénhidrátreakciók okozzák.”- összegezte Antal Emese diatetikus.