Fröccs

A grúz vegáknál nincs keményebb!

Június 02. 10:55
Grillhússal és kolbásszal támadtak meg egy vegetárius éttermet Tbilisziben. A Kiwi Café üzemeltetői szerint a támadók egy szélsőjobboldali csoport tagjai.
 
„Grillhúst, kolbászt és halat hoztak, elkezdték enni, majd meg is dobáltak vele minket. Végül rá is gyújtottak” - írta az étterem vezetője Facebook oldalán.
 
Az alkalmazottakon sem a rendőrség, sem a szomszédok nem segítettek. Az interneten azonban rengeteg támogatást kaptak, a vegetáriusok Németországtól kezdve Írországon át Ausztráliáig és az Egyesült Államokig mindenhonnan szolidaritásukat fejezték ki a vasárnap este történt eset után. 
 
Grúzia egyre népszerűbbé válik a turisták körében, így egyre több az alternatív vendéglátóhely az ortodox keresztény és meglehetősen konzervatív országban.
 
A vegetárius étterem üzemeltetői szerint a szomszédok részéről nagy a bizalmatlanság a „Nyugatról érkező új divat” irányába.
(MTI)

Szereted a hasad? Húzz belőle hasznot!

Június 02. 09:09
Amerikában tényleg mindenféle versenyt rendeznek. Aki szeret enni és inni, könnyen szép kis summához juthat, ha elég gyors, és sokat is eszik. Van akinek az evés nem csupán a létfenntartáshoz szükséges, hanem foglalkozássá, pontosabban hobbivá vált és milliókat keres vele. A csúcstartó jelenleg kétségkívül Matt Stonie. A meglepően vékonyka külsejű, 23 éves Stonie számára a versenyevés hobbiként indult, majd a versenyekből nyert összeg folyamatosan csak gyarapodott - írja az Origo.hu. 
 
Egy kicsit hihetetlen arra gondolni, hogy hivatalosan a világ legjobbjának tartanak valamiben” - mondta Stonie a Forbes-nak egy tavalyi interjúban. A versenyszerű evés olyan jó jövedelmet biztosít, hogy a fiatalember egyelőre nem folytatja biológia és kémia szakos egyetemi tanulmányait és minden energiáját az evésbe fekteti.
 
Stonie egy saját Youtube csatornát is működtet, bár a videót elnézve, az étkezés inkább szenvedés, mint kulináris élvezet számára.
 

Három borászati üzemet is építenek Tokaj-Hegyalján

Június 01. 19:08
Még a nyáron megkezdődhet a Tokaj-borvidéki közösségi infra­struktúra-fejlesztési program megvalósítása – tudta meg a Magyar Idők. A 2013-ban indult kezdeményezésre eddig 6,7 milliárd forintot különített el az állam, amelyből többek között három borászati üzemet, mobil palackozót és melléktermék-feldolgozót hoznak létre.
 
A Földművelésügyi Minisztérium előtt van a Tokaj-borvidéki közösségi infra­struktúra-fejlesztési program megvalósíthatósági tanulmánya. Az előkészítő egyeztetések már a télen megkezdődtek, a tárca szerint a tárgyalások hamarosan lezárulhatnak.
 
A minisztérium jóváhagyása után pedig elindulhat a mintegy 6,7 milliárd forinttal támogatott beruházás megvalósítása. Prácser Miklós, a Tokaj Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke a Magyar Időknek elmondta: elsőként az úgynevezett mobil palackozó- és szűrőegység készülhet el, ezek már jövőre a gazdák rendelkezésére állhatnak.
 
A mobil palackozók legnagyobb előnye, hogy a kistermelőknek nem kell külön-külön gépsorokat működtetniük, a technológia ugyanis házhoz megy. Bár az eredeti tervek szerint a közösségi infrastruktúra-fejlesztési program gerincét alkotó borászati feldolgozóegységekben is a 2017-es szürettel indult volna el a termelés, a jelen állás szerint a megnyitó egy évet csúszni fog.
 
"Az üzemek létrehozásának célja, hogy azok a kis- és családi gazdaságok is modern technológiával készíthessenek bort a szőlőjükből, amelyek ma tőkehiány miatt elavult berendezésekkel kénytelenek dolgozni" – mutatott rá Prácser Miklós. A közösségi feldolgozók által nőhet a kistermelői borok versenyképessége, ahogy a minőség is javulhat.
 
A fejlesztési tervben a hegyközségi tanács 10 kilométeres körzetekre bontotta a borvidéket. A tervek szerint a jövőben Sárospatak–Hercegkúton egy 5-7 ezer hektoliteres, Tállya, illetve Tarcal–Bodrogkeresztúr környékén pedig egyenként egy-egy 10 ezer hektoliter kapacitású feldolgozót hoznak létre. Tarcalon a hagyományos pezsgőkészítés feltételeit is megteremtik.
 
A beruházásokat a hegyközségi tanács által alakított nonprofit kft. valósítja meg, ahogy később a működtetésért is ez a társaság felel majd.
A koncepció lényege – mutatott rá Prácser Miklós –, hogy a leszüretelt szőlőt a gazdálkodók a legközelebbi feldolgozóba szállítják, ahol abból – a teljes tételt külön kezelve – jó minőségű bort készítenek, amelyet helyben be is palackoznak.
 
A szükséges technológiát is ehhez igazítják, így a feldolgozókban nem egy nagy tartály, hanem sok kicsi áll a gazdálkodók rendelkezésére. Fontos, hogy ne pusztán nagy mennyiségű egyenborokat készítsünk, hanem a családi gazdaságok külön, az arculatoknak megfelelő borokat tudjanak előállítani – jegyezte meg Prácser Miklós.
 
A kisgazdaság az így elkészített bort saját termékként hozhatja forgalomba, az értékesítési lehetőségeket pedig egy komplex marketingprogram segítségével bővítenék. A hosszú távú cél azonban az – mutatott rá az elnök – , hogy a kistermelők borait helyben, a Tokaj-hegyaljára érkező turisták vásárolják meg.
 
A tervek közt szerepel még egy melléktermék-feldolgozó, valamint egy európai színvonalú kutatólaboratórium létrehozása, amelyhez kapcsolódóan szaktanácsadói hálózatot alakítanak ki. Prácser Miklós szerint szükség van egy közösségi beszerző rendszer bevezetésére is.
 
Ha a szőlészetben-borászatban használatos dolgokat, növényvédő szereket nem külön-külön, hanem együtt, nagy tételben vásárolják meg a gazdálkodók, éves szinten 300-500 millió forint a borvidéken maradhat – tette hozzá.
 
(Orient Press)

Minden, amit az Aperol Spritz-ről tudni kell!

Június 01. 17:53
Nálunk a rozék, Olaszországban pedig az Aperol Spritz-nek nevezett aperitif hódít. Ha szívesen átszellemülnél, és képzeletben az olasz tengerparton lógatnád a lábad, akkor ezzel az itallal meríthetsz egy kortyot a napfényes Olaszországból! A nyári napokon, ha a rozé már elfogyott, nincs is jobb választás, mint egy kesernyés, friss Aperol Spritz. Az Aperol alapú, habzóborral és egy kis szódával készült ital az olasz nyitottságot, és természetesen a mediterrán emberek számára nagyon fontos barátságot is szimbolizálja - írja a Recorder blog. 
 
Az Aperol: Népszerűsége szinte már 100 éve töretlen, a Barbieri testvérpár 1919-ben mutatta be először a hűsítő italt Padovában. Valódi receptje, akárcsak a legnagyobbaknak, szigorúan tilos. 
 
A Spritz: A legenda szerint, már az 1800-as években is fogyasztották az osztrák megszállás alatt, innen ered neve is, a német spirtzen, magyarra fordítva spriccel szóból. 
 
3-2-1-es szabály: Elkészítése borzasztó egyszerű: jég, 3 rész Prosecco (olasz habzóbor), 2 rész Aperol, 1 rész  szóda és egy szelet narancs.
 
+1 jó tanács: A legjobban fehérboros pohárban mutat!
 

Ezt az öt sört ki ne hagyd a hétvégén!

Június 01. 14:49
Holnap kezdődik az Utolsó Sörfesztivál a Budai Várban, ahol több mint kétszáz főzetet kell végigkóstolnia annak, aki minden sörfajtát kipróbálna. Nem szégyen, ha ez soknak tűnik, úgyhogy itt van öt, amit a szervezők ajánlanak:
 
  1. A legbódítóbb Belga: a Delirium Nocturnum: Lehet, hogy reánk ült a rózsaszínű elefánt? – kérdezik a testes Kelet-Flandriai sör megalkotói. A Huyghe Sörfőzde 1654 óta készíti el a feketébe hajló, mélyvörös főzetet, ami bódító hatásáról, és intenzív ízvilágáról ismert. Ez a sör mindet tud, már egy kicsit túl sokat is. A harsány emberek itala, ágyba térés előtt ideális főbelövés, és ezt maga a gyártó állítja.
  2. A legjobb ízesített: a Kapucinus barna meggyes: Barna láger, igazi hazai mentalitással. A készítők ugyanis azt vallják: ha kézműves sörről van szó, az legyen minden cseppjében igazi. Éppen ezért valódi gyümölcsökből készül, tartósítószer nélkül, belga módszerrel, de magyar sörfőzdében.  Eleinte édes, meggyes ízeket kelt, de az elfogyasztása után a barna sörök keserűségével ellensúlyozza a gyümölcsös sörök megszokott hatását.
  3. A leginkább orosz: a Romanov: A fóti főzet igazi klasszikus Russian Imperial Sout ale, hat féle malátából és három féle komlóból. A sűrű, fekete ital testessége egy főétkezésnek is megfelelne, de csak óvatosan: az alkoholtartalma 12% százalék. Állagát és ízvilágát annak köszönheti, hogy a szokásosnál két és félszer több malátával készül, éppen ezért édeskés, mégis testes és tömör. A Vince magazin nagy sörtesztjének nyertese, és a Miskolci Nemzetközi Sörverseny aranyérmese. Ráadásul minden Marvel rajongónak eszébe juttatja a kedvenc női karakterét.
  4. A legnőiesebb: a Floris Kriek belga meggyes búza: A természetes meggylével érlelt, édesen savanykás finomság azokra vár a fesztiválon, akik nem kedvelik igazán a söröket. Habja a brüsszeli csipkére emlékeztet, frissítő ízében a gyümölcs zamata dominál, némi mandulás keserűséggel.
  5. A legtitokzatosabb: a Váci út 83 sörprojekt: Fedőnéven debütál a hazai piac legújabb söre a fesztiválon. A nagyközönségnek és a sörszakértőknek is lehetőségük nyílik a kóstolásra, a sörtankokból egy Hoplager, egy Pilsner, egy IPA és egy APA típusú sört is csapolnak majd. A készítők újhullámos sörfőzdéjéből állítólag minőségi, tartósítószer nélküli főzetek érkeznek a várba, amit nagy precizitással, többféle komlóval és malátával készítenek.
A rendezvényen jól megférnek egymás mellett egyébként a legnagyobb hazai sörgyárak is: a Heineken a Krusovice limitált félbarna és szűretlen búza változataival kínálja majd a közönséget, de a sörimádók találkozhatnak a Soproni sörfőző mestereinek legújabb izgalmas kreációival is. A Dreher a legfrissebb jelzőért indul a listán, Dreher és Pilsner Urquell tanksörökkel várja a fesztiválozókat. A várban a hétvégén nemcsak a jó főzetekből, de finom ételekből is lesz majd választék, a Borsodi a Staropramenhez illő fogásokat kínál majd a cseh gasztronómia jegyében.

Hogyan győzhető le a stresszevés?

Június 01. 11:55
Nagyobb stressz hatására hajlamosak vagyunk az átlagosnál gyakrabban nyitogatni a hűtőt. Az egyetemistáknak lehet ez pótcselekvés a tanulás helyett, a dolgozóknak pedig egyfajta boldogsághormon keresés. A birminghami Alabama egyetem egy új tanulmánya arra mutatott rá, hogy a közvélekedéssel ellentétben, egy kemény edzés után kevésbé vagyunk éhesek - írja a Dívány.hu.  
 
A Medicine and Science in Sports and Exercise folyóiratban publikált tanulmány szerzői 38 egyetemistát vizsgáltak meg, akiket két csoportba soroltak. Arra kérték őket, hogy töltsenek ki egy egyetemi szintű felvételi vizsgát. Ezt követően az egyik csoport kapott 15 perc pihenőt, míg a másik egy magas intenzitású intervall tréningen vett részt. Ezután elvitték őket egy pizzériába. Most jön a csattanó! Azok, akik csak pihentek a vizsgák után, nagyjából 100 kalóriával több ételt vettek magukhoz, mint azok akik mozogtak.
 
A mozgás olyan hormonokat aktivál, amelyek az éhségért és a jóllakottságért felelősek, és ezáltal csökken az éhségérzet. Ezen hasznos funkciók mellett pedig, mentálisan is felszabadít és segíti azokat, akik szellemi munkát végeznek. 

Elhunyt Bozóky István

Június 01. 09:59
Elhunyt Bozóky István
 
Elhunyt Bozóky István, a Móri borvidék egyik legismertebb borásza - adta hírül a Feol.hu.
 
Hetven éves korában elhunyt Bozóky István, a móri Brindisi Szent Lőrinc Borrend alapító tiszteletbeli nagymestere, meghatározó móri borász.
 
Bozóky István az egykori Móri Állami Gazdaságban végzett ereményes tevékenysége és munkássága után több mint két évtizede foglalkozott saját borászatával.
 
Kiemeltként kezetle az ezerjó fajtát és évről évre halmozta az érmeket, borai sok hazai és külföldi kitüntetést kaptak.

Tölcséres kávé a valódi ínyenceknek

Június 01. 06:14
A tölcséres kávé ötlete egy Dayne Levinrad nevű baristának köszönhető, hosszas kísérletezés után sikerült megalkotnia a speciális tölcsért. 
 
A dél-afrikai szakember találmányának lényege, hogy az édes ostya négy rétegű, amelyet belülről csokoládéval vonnak be, így a meleg hatására ez beleolvad a forró italba. A fogyasztónak körülbelül tíz perce van meginni a kávéját.
 
Maga a barista is elismeri, hogy a tölcséres kávé elsősorban marketingcélokat szolgál, fontos szerepet játszik a kávézó népszerűsítésében - írja az Origo.hu.
 
 

Vadgasztronómiai fesztivált rendeznek hazánkban

Május 31. 18:52
Főként dámvadból készült ételekkel, folklór- és gyermekprogramokkal várja a közönséget Tamásiban a Trófea Vadgasztronómiai Fesztivál, amelyet június 4-én tizedik alkalommal rendeznek meg a miklósvári parkerdőben.
 
A fesztivál egyik célja a vadhús fogyasztásának népszerűsítése - mondta Gál László, a házigazda Gyulaj Zrt. erdőművelési és közjóléti ágazatvezetője. Ennek jegyében rendezik meg visszatérően mintegy ötven csoporttal a vadételek főzőversenyét, és nyitnak éttermet vadhúsból készült fogásokkal. A versenyzők jellemzően dámvadból, vadkacsából, vaddisznóból főznek, de lesz muflonból készült étel is - tette hozzá. 
 
Az egész napos programban a gyerekeknek vetélkedőket, ügyességi versenyeket, kézműves foglalkozásokat szerveznek, lesz fotó- és bábszínház, néptánc-, illetve népzenei előadások. Tartanak solymász és erdélyi kopó fajtabemutatót, és ezúttal is hirdettek pályázatot a Deerparade elnevezésű street art akcióra, amikor egy kiválasztott alkotó festhet ki egy életnagyságú dámszobrot. 
 
A fesztivál idei újdonsága, hogy a parkerdő melletti lőtéren rendezik meg az elöltöltős fegyverek lövészversenyét, ami egyben a világverseny hazai selejtezője is lesz. Az 1800-as éveket idéző, fekete lőporos fegyverrel napjainkban ismét lehet vadászni; a vetélkedést a fesztivál közönsége is láthatja. 
 
Az eseményre mintegy háromezer embert várnak. 

(MTI)