4 csábító, boros város Toszkánában
Szeptember 28. 20:04
A Travelo.hu egy képzeletbeli toszkán gasztrokalandra hívja olvasóit, amelyben négy várost bemutat a régióból. Tippekkel és tanácsokkal látja el az olasz városokba látogató borrajongókat.
A cikk szerzője ezeket ajánlja:
Chianti
A Chianti régiót az Arezzo, Grosetto, illetve a reneszánsz arculatú Firenze, és a késő-középkori hangulatú, zseniális Siena között elterülő vadregényes tájon találjuk.
A Chianti régiót az Arezzo, Grosetto, illetve a reneszánsz arculatú Firenze, és a késő-középkori hangulatú, zseniális Siena között elterülő vadregényes tájon találjuk.
Borok lelőhelyeként nekünk a Siena belvárosában található delikátüzlet, a Consorizo Agrario di Siena jött be, pár lépésnyire a világ legrégebbi, ma is működő bankjának épületétől. Itt a környék gazdálkodóinak jobbnál-jobb termékeiből – így több tucatféle chiantiból – válogathatunk.
Brunello di Montalcino
A dombtetőre épült Montalcino legfőbb látnivalója a girbe-gurba, hangulatos főutcája és a 14. századi Fortezza (erőd).
A dombtetőre épült Montalcino legfőbb látnivalója a girbe-gurba, hangulatos főutcája és a 14. századi Fortezza (erőd).
A brunello di montalcino sangiovese szőlőből készül. Ami fontos különbség, hogy míg a chiantiban bőven van más is, addig a brunello csak ebből a fajtából van. Valamint, hogy a szakértők szerint a sangiovese sehol másutt nem képes hasonló minőségre.
Vino nobile di Montepulciano
Montepulciano Toszkána egyik legmagasabban fekvő városa, mely egy keskeny mészkőgerincen épült – érdemes kényelmes cipőt húzni a hol emelkedő, hol meredeken lejtő, kacskaringós utcák felfedezéséhez.
Montepulciano Toszkána egyik legmagasabban fekvő városa, mely egy keskeny mészkőgerincen épült – érdemes kényelmes cipőt húzni a hol emelkedő, hol meredeken lejtő, kacskaringós utcák felfedezéséhez.
A szakértők szerint ezt a bort leginkább Toszkána jellegzetes, vörös húsos fogásai mellé érdemes kipróbálni. Ilyenek a vaddisznó-ragu, vagy a Bistecca alla fiorentina, vagyis a firenzei steak. Előbbit mi egy nagyon turistás étteremben ettük széles metélttel tálalva Monteriggioni főterén, de még egy ilyen helyen is remek volt.
Vernacca di San Gimignano
A testes vörösök után végre egy könnyebb fehér: a San Gimignano környéki lejtőkön termő vernaccia szőlőfajtából készülő vernaccia di san gimignanót Olaszország legkiválóbb fehérborai közt tartják számon. Mi azért szeretjük, mert bár odavagyunk a vörösökért, a toszkán nyárban nagyon üdítően hat egy-egy pohár vernaccia.
A testes vörösök után végre egy könnyebb fehér: a San Gimignano környéki lejtőkön termő vernaccia szőlőfajtából készülő vernaccia di san gimignanót Olaszország legkiválóbb fehérborai közt tartják számon. Mi azért szeretjük, mert bár odavagyunk a vörösökért, a toszkán nyárban nagyon üdítően hat egy-egy pohár vernaccia.
+1: Sajt a bor mellé: Pecorino Pienzából
A legautentikusabb a pecorino, mely juhsajtból készül, a nevét is innen kapta – a pecora szó juhot jelent olaszul. A borokhoz hasonlóan a sajt is szigorú eredetvédelem alá esik.
A legautentikusabb a pecorino, mely juhsajtból készül, a nevét is innen kapta – a pecora szó juhot jelent olaszul. A borokhoz hasonlóan a sajt is szigorú eredetvédelem alá esik.
A legfinomabb verziójaként szőlővel és dióval tálalva, mézbe mártogatva ettünk belőle.