Fröccs

A Fekete Borpince negyedszer is a 10 legszebb szőlőbirtok között

Augusztus 05. 09:50
A Bor és Piac Magazin 2015-ben negyedik alkalommal hirdette meg a "Magyarország legszebb szőlőbirtoka” pályázatot. Az első 10 legszebb birtok közé közönségszavazással lehet bekerülni, amely júliusban zajlott. Július végén hirdették ki a közönségszavazás eredményét. A Fekete Borpince egyetlen pinceként immár negyedik alkalommal került az első 10 birtok közé. A zsüri augusztus folyamán mind a tíz döntős szőlőbirtokot felkeresi és különböző szempontok szerint pontozza. Eredményhirdetésre szeptemberben kerül sor. 

8 trükk, hogy egészségesebb legyél

Augusztus 05. 06:28
A Dívány.hu állítása szerint néhány apróbb trükkel is tehetsz az egészségedért, amik nem is követelnek erőfeszítéseket, csak egy kis odafigyelést. Lássuk melyek ezek!
 
1. Hallgasson több komolyzenét!
Hatására ugyanis fokozódik az agyi aktivitás, ami jobb memóriát, könnyebb tanulást is eredményez.

2. De kisebb hangerővel!
A metrón, buszon az ember próbálja kizárni a tömeget, ezt pedig sokszor a legegyszerűbb formában teszi: feltekeri a hangerőt.  Ez azonban nem tesz jót a hallásának.

3. Szakítson a számítógépével...legalább átmenetileg!
A monitorra meredve ugyanis az emberek elfelejtenek pislogni, és ez a szem kiszáradását okozza. Az egyhelyben ülés pedig hosszabb távon rosszat tesz az alakjának, arról már nem is beszélve, hogy növeli a trombózis kialakulásának esélyét.

4. Öblögessen!
Az étkezések után jó, ha fogat mos – ez valószínűleg senkinek nem újdonság. De azt kevesebben tudják, hogy a szájat ki kellene öblíteni a kávé, a tea, a bor vagy éppen a sör után is.

5. Mozogjon sokat!
Nélküle valóban nagyon nehéz egészségesnek lenni. Ráadásul az egyes sportok más és más jótékony hatással bírnak.

6. Legyen optimista!
A pozitív hozzáállással ugyanis csökken a vércukor és a koleszterinszint, ami csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

7.  Ne sumákolja el az önvizsgálatot!
A nők – és ritkán akár a férfiak – esetében a mell rendszeres ellenőrzése egy olyan apró lépés, amivel sokat tehet az egészségéért.

8. Óvatosan a körömlakkal!
A lakk és a köröm közti esetleges buborékokban a baktériumok és a gombák elszaporodhatnak, amik további problémákat is okozhatnak" - nyilatkozta dr. Howard Green lábszakértő.
 

Ezt neked is ki kell próbálnod: exkluzív pezsgőkoktél!

Augusztus 04. 21:16
Az idei nyáron debütált, de máris meghódította a világot a Moët & Chandon ház Ice Iméprial itala, amely a világ első, jégkockával kínált champagne-ja. Már külső megjelenésében is exkluzív, hófehér palackja rögtön megüti a vásárlók szemét. Összetételét tekintve pinot noir, pinot meunier és chardonnay házasítása. Tradicionális eljárással készült, palackban erjesztik és érlelik minimum 18 hónapon át. Demi-sec, a dosage 45 gramm/liter.
 
Még csak jéggel kóstolva valóban sokkal édesebb, mint amit egy champagne-tól megszoktunk, trópusi gyümölcsös aromák, mangó, barack. Intenzív és gyümölcsös, annyira, hogy az olvadó jégkockával együtt is élvezhető marad. Érdemes egy nagyobb, öblösebb poharat használni, akár vörösborosat is, pár szem jégkockát adni a behűtött champagne-hoz és utána lehet választani, hogy mivel akarjuk még feldobni. Tehetünk a jég mellé mentalevelet, lime vagy grapefruit héjat/szeletet, uborkát, gyömbért, epret vagy málnát - írja a Borravaló.hu.

Fesztiválozz a nászéjszakák borával!

Augusztus 04. 16:36
Augusztus 8-án tizenötödik alkalommal fesztiválozhatsz a Somlón, méghozzá a vulkáni hegy zászlósboráról elnezevezett eseményen. A Somlói Juhfark Fesztiválon a gasztronómiai programokon túl, sport és kultúrális kikapcsolódások is várnak rád.
 
Az idei évben első alkalommal rendezték meg a Somlói Juhfark Bor- és Pálinkaversenyt, amelnyek eredményhirdetésére augusztus 8-án, szombaton kerül sor.

Az egynapos fesztivál természetesen nemcsak a kulináris élvezetekről – borkóstolók, boros ételek főzőversenye, helyi termékek, többek között mézek, sajtok kézműves vására - szól. A Juhfark kupáért kispályás focibajnokságot szerveznek, lesz fogathajtó találkozó, sportaerobik és műrepülő bemutató. A somlóvásárhelyi rendezvénytéren pedig koncertekkel, táncbemutatókkal várják a vendégeket.
 
A rendezvény reggel a borlovagok felvonulásával veszi kezdetét, a fesztivált Magyarország egyik legismertebb rockabilly bandájának, a Mystery Gang együttesnek a fellépése zárja.
 

2015-ben pálinkás az ország tortája

Augusztus 04. 14:06
Készülödve az augusztus 20-i ünnepségekre, augusztus 4-én bemutatták az Év Tortája díj nyertesét a Parlamentben. Horváth Ferenc, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke bejelentette, hogy az ország tortája idén a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamelltorta lett. A Honvédség tortája pedig a Tessedik mézes körtetorta nevet viseli. Az Év Cukormentes Tortája címet a barackos buboréktorta kapta - adta hírül az MTI.
 
Eze kívül az idei Szent István-napi kenyeret is bemutatták.Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta, hogy az idén ötödször meghirdetett termékversenyükön 45 nevezés közül választották ki a nyertes tönkölyös kenyeret.
 
A győztes tortát először augusztus 20-án és 21-én, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatjuk meg. Ekkor hozzák nyilvánosságra a receptet, és ezt követően a nyertes kreáció - az előző évekhez hasonlóan - az ország több cukrászdájában felbukkan majd.
 
Forrás:MTI

Egyre több mézet eszünk

Augusztus 04. 12:56
Egyre többen fogyasztanak mézet Magyarországon, ez a tudatos táplálkozás fejlődését és a javuló jövedelmi viszonyokat tükrözi – mondta Czerván György, az agrárgazdaságért felelős államtitkár a XXVIII. jászberényi Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó megnyitóján szombaton.
 
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy bár az országosan kiemelkedő mézhozam ötödik éve várat magára és idén is gyenge- közepes méhészévet tudhatnak a méhészek maguk mögött, a méhészeti ágazat továbbra sem veszített vonzerejéből. A hazai méhállomány méhcsaládjainak száma meghaladja az egymilliót, ami európai szinten Görögország után a második legnagyobb méhsűrűséget jelenti - írja az Élelmiszer.hu.

A borbár, amit mindenki ismer Kolozsváron

Augusztus 04. 10:03
Bozsó Tamás, a kolzsvári Crush borbár tualjdonosával készített interjút a Mandiner.hu. A fiatalembernek ez az első vállalkozása, amelyet közvetlenül az iskola befejezését követően nyitott meg. A beszélgetés során szó esett a fogyasztói preferencákról, az erdélyi borászatokról és a bár koncepciójáról is.
 
Szerintem nem a koncepció volt a nagy nyertes, hanem a munka, amit belefektettünk. Az egyik kulcsa a dolognak, hogy jó embereket választottam, jó a csapat, és mindenki a minőségre törekszik. Azt kell mondjam, hogy ha ilyen odaadással csináltuk volna, akkor sörözőt vagy akár koktélbárt is nyithattunk volna.
 
A kolozsvári üzlet délután négykor nyit, az igazi kávézós időszakot teljesen elveszítjük. Minél erősebben egy termékre tudunk koncentrálni, annál erősebb lesz a koncepció, és Kolozsvár fent tud tartani egy szinte csak borra összpontosító üzletet. Ha ma valaki borbárt említ Kolozsváron, szerintem fel sem merül senkiben más válasz, mint a Crush... pedig van meg pár, aki annak hívja magát – de ők egyszerre kávézó, borbár, bisztró és söröző.
 
Hogyan állt össze a borkínálat az indulásnál?
Teljesen én állítottam össze, mind a szatmári, mind a kolozsvári Crush esetében. Sok emberke tanácsát, gondolatait hallgattam meg, aztán saját belátásom szerint választottam. Talán Szatmáron sokkal jobban befolyásolt a beszállítók véleménye, míg Kolozsváron a meglévő tapasztalatokra alapoztam.
 
Közvetlenül a pincéktől vásárolnak, vagy inkább kereskedőktől?
Először kereskedőktől vásároltam, de mostanra szinte csakis direkt termelőktől vásárolunk.”
 
A teljes interjút a Mandiner.hu oldalán olvashatod el.

Lassan kék színbe borulnak a szőlőfürtök Szekszárdon

Augusztus 04. 06:44
Elkezdődött a kékfrankos zsendülése Szekszáron. A Heimann Családi Birtok az alábbi képet posztolta facebook oldalán:

Zsendülnek az öreg tőkék, színesednek a bogyók. #altereben #baranya-völgy #kékfrankos

Posted by Heimann Családi Birtok on 2015. augusztus 2.

Ha szereted a cukkinit, ezt imádni fogod!

Augusztus 03. 21:07
Ha szereted a cukkinit, ezt imádni fogod!
Egy „frissítő, hidegen is nyerő lepény” az, amit Az egészséges francia blog ajánl ezúttal. A tésztája teljes kiőrlésű lisztből és olívaolajból készül, főszerepben pedig a feta, a fokhagyma, a rozmaring és a dijoni magos mustár van!