Fröccs

A forró, fűszeres almalé finomabb, mint gondolnád!

Január 28. 12:46
A forró, fűszeres almalé finomabb, mint gondolnád!
 
Egyszerűbb a forralt bornál is, én nem kell félni attól, hogy a hő hatására elillan belőle az alkohol, hiszen jobb esetben nincs is benne.
 
Szükség van hozzá: 7 dl 100%-os préselt almalére, 2 db fahéjrúdra, szegfűszegre és friss gyömbérre.
 
Elkészíteni pedig gyerekjáték: az almalevet egy főzőedénybe öntjük, megfűszerezzük, alacsony lángon felmelegítjük (nem kell felforralni) és kész.
 
Pro tipp: hogyha mégis hiányozna belőle a spiritusz, egy kis almapálinkával egészen ördögivé tehető! ;)

Hanyatló formájú furmintokra lelt a Borrajongó

Január 28. 10:53
A kóstolón leginkább azon volt tehát a hangsúly, hogy a két furmintos borvidéken kívül milyen borok készülnek a fajtából.
 
A merítés pedig elég nagy volt:
 
  • Sauska Furmint 2013
  • Sauska Birtok Furmint 2013
  • St. Ilona Furmint 2013
  • Kreinbacher Furmint 2013
  • Skizo Furmint 2013
  • Pálffy Káli Királyi Furmint 2013
  • Káli Kövek Monoszló Furmint 2013
  • Szent Donát Furmint 2013
  • Légli Furmint 2013
  • Skrabski Furmint 2013
  • Georg Seiler Furmint 2013
  • Gross Furmint Stajerska Slovenija 2013
  • Bott Frigyes Furmint 2013
  • Nagy-Sagmeister Furmint Szigeti 2013
     
Az egyes borok leírásáért ide kattints!
 
Egyébként az általában kiválónak mondott 2013-as évjáratból válogatott 14 borból mindössze három érte el a 6 pontot és e három borból kettő az országhatáron kívülről érkezett, a sor több, mint egyharmada megmaradt az 5 pontos szint alatt. Jogos a tesztelők megfigyelése, hogy közel 3000 Ft/palack átlagárért ennél azért többet várhat. „Ráadásul több olyan bor is akadt a sorban, amely az utóbbi 1-1,5 évben óriási formahanyatlást produkált” - írták.

Kedves magyarok! Többet kellene étterembe járni!

Január 28. 09:33
Egy felmérés szerint ritkán esznek a magyarok házon kívül, ha mégis, akkor inkább gyorsétteremben, mint vendéglőben - írja a Népszabadság csütörtöki számában.
 
A megkérdezettek negyede jár legalább havonta gyorsétterembe, 20 százalékuk évente, 41 százalékuk pedig soha - derül ki a Food Network által készíttetett, étkezési szokásainkat vizsgáló felmérésből.
 
Hagyományos étterembe csupán a magyarok 17 százaléka jár havonta vagy gyakrabban, 26 százalék kevesebb mint évente egyszer, 29 százalék pedig soha nem jut el. 
 
A felmérés szerint munka után a legtöbben rántott vagy sült húst, levest és szendvicset ennének. A válaszadók fele a családjával, a konyhaasztalnál vacsorázik, 32 százalék a nappaliban, a tévé előtt. Az 50 év felettiek 26 százaléka egyedül étkezik.
(MTI)

Hamar búcsút inthetünk idén a télnek

Január 27. 19:34
Jövő héten legalábbis úgy tűnik majd, hogy vége a fázós napoknak, hiszen február első napjaiban az Időkép szerint akár 15-17 fok is lehet.
 
Az előrejelzések szerint rendkívül enyhe idő várható a következő napokban, sőt a „böjti szeleket” idéző légmozgás is gyakran előfordul majd. A meteorológusok szerint akár még melegrekordok is dőlhetnek a jövő héten.

Csütörtökön a naposabb tájakon akár 12-14 fok is lehet, a hétvégi átmeneti rosszabb idő után azonban hétfőn akár 15 fokra is számíthatunk.

Miért érezzük úgy, hogy az alkohol „melegít”?

Január 27. 17:52
Pedig nem is melegít... De tény, hogy az ember forróságot érez a torkában, majd a gyomrában, ha megiszik egy pálinkát, vagy más magas alkoholtartalmú italt. 
 
Ennek az az oka, hogy az alkohol a VR1 nevű fehérje receptorához kapcsolódik és egy időre megnöveli annak érzékenységét - írja az Index.
A VR1 pedig egy úgynevezett vanilloid receptor, ami a testhőmérséklet szabályozásában játszik fontos szerepet: 42-43 Celsius-foknál aktiválódik, és küld jelet az agynak, hogy az adjon fájdalomszignált. 
 
Az ital, amit éppen lenyeltünk, persze nem valószínű, hogy 42 fokos, a testünk azonban 36,5 körüli. Így nem az italt érezzük forrónak, hanem saját testünket, mintha magas lázunk lenne, pont ott, ahol az alkohol manipulálta a receptorokat.

Egyre nő a világ borfogyasztása

Január 27. 15:46
Itt egy grafikon arról, hogyan nő a világ borfogyasztása 2018-.ig. Érdekes megfigyelni, hogy a növekedés egyenletes, az Egyesület államokban és Kínában kiugró, ellenben Franciaországban csökkenésre lehet számítani.
 
Egyre nő a világ borfogyasztása
(Via

11 vaj bukott el a Nébih tesztjén

Január 27. 13:55
A Nébih (Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal) Szupermenta vajtesztjén összesen 11 termék esetében kellett hatósági eljárást indítani. A jó hír az, hogy valamennyi termék megfelelt az előírásoknak, de egyéb szabálytalanságok előfordultak. Négy vaj esetében súlyos minőségi hiba, míg hét terméknék jelölési probléma merült fel - írja a Nébih.hu.
 
A hazai boltok kínálata alapján 19 előállító 33 különböző termékét vizsgálták meg a Nébih szakemberei, melyeket laboratóriumi körülmények között teszteltek biztonsági és minőségi paraméterek mentén.
 
Biztonsági szempontból a peroxid számot mérték a hatóság munkatársai, amiből a termékek avasságára lehet következtetni. E téren nem akadt kifogásolnivaló, ahogyan nem találtak szabálytalanságot a termékek növényi zsír kimutatására szolgáló vizsgálatokat követően sem.
 
A hivatal szakemberei megmérték a négy „laktózmentes” feliratú vaj laktóztartalmát is. A vizsgált vajak laktóztartalma mind a négy esetben kimutathatósági határérték alatt volt (<0,05g/100g), azaz megfelelt az előírásoknak.
 
Minőségi paraméterek szempontjából már nem ennyire pozitív a mérleg, Egy esetben a víztartalom meghaladta a 16%-os határértéket, míg a másik három esetben sem a tejzsír sem a víztartalom nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.
 
Mint minden élelmiszerre, a vajakra is szigorú jelölési előírások vonatkoznak. E téren hét terméknél volt probléma, ezek közül a legsúlyosabb, hogy egy vajnál nem tüntették fel a gyártás során hozzáadott – egyébként engedélyezett – adalékanyagot, a karotint (E 160a színezék).
 
A kedveltségi tesztelésen laikus és szakértő kóstolók pontozták a termékek küllemét, illatát, ízét, állagát és kenhetőségét. Ezen szempontok alapján a legkedveltebb termék a Magyarországon előállított Auchan Tuti tipp vaj lett. Másodikként a német Meggle márkázott vaj, míg harmadikként az osztrák Milfina Lactofree végzett.
 

Alacsonyabb áfa lehet a halászati élelmiszereken

Január 27. 11:21
27-ről öt százalékra csökkenthetik a halászati élelmiszerek áfáját. Ezzel a lépéssel javítani lehetne az ágazat helyzetén.
 
A halászatnak hasonló célokat kell teljesítenie, mint a többi mezőgazdasági ágazatnak. Fontos a fenntartható fejlődés, az emelkedő termelés, ám ez a terület a szerény mértékű támogatások miatt jelentős hátránnyal száll versenybe – mutatott rá az ágazat nehéz helyzetére Lévai Ferenc, a Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsa korábbi elnöke.
 
Lévai Ferenc azt is elmondta, hogy az uniós támogatások 99 százaléka a tengeri halászatnak szól, a tógazdasági halászat Brüsszel szótárából hiányzik, mondhatni, az ágazat a közösség kedves, de mostohagyermeke.
 
Lévai Ferenc szerint az ágazat helyzetén áfacsökkentéssel lehetne javítani, ezért a szakma a halászati élelmiszerek áfáját 27-ről öt százalékra mérsékelné. Ezzel az árcsökkentő lépéssel jelentősen növelni lehetne a halfogyasztást hazánkban. A mutatókon van mit javítani, hiszen az egy főre jutó uniós átlagfogyasztás éves szinten 23 kilogramm, míg a magyar csak négy kilogramm.
 
(Forrás: Élelmiszer.hu)

Már lehet nevezni a Kadarka Nemzetközi borversenyre

Január 27. 09:50
Annál is inkább, mert a megmérettetés célja "a Kadarka jó hírnevének megőrzése, erősítése" - áll a HNT honlapján.
 
A borverseny március 18-án lesz Kiskőrösön, az István Borházban, az eredményhirdetésre pedig március 18-án, 17 órától kerül sor.
 
Nevezni március 10-ig lehet fehér, rozé, siller és vörös kadarkával, valamint kadarka házasításokkal.