A Furminator felkarolja Tarcalt
Június 07. 14:09
Mád, Tállya és Erdőbénye után végre Tarcalon is elindult valami: a napokban megalakult ugyanis a Tarcal Kulturális Egyesület. A cél nemcsak a Tarcali Bor kritériumainak kidolgozása, de Tarcal turisztikai fellendítése is.
A Situban tartott sajtótájékoztatón megtudunk néhány érdekességet is Tarcallal kapcsolatban:
- Itt vannak Tokaj-hegyalja legdélebbi parcellái, innen (is) ered a borok egyedi karaktere
- Tokaj-hegyalja legrégebbi szőlőhegye, a Szentkereszt-dűlő szintén Tarcalon van
- Az Üveghegyen is túl kifejezés az obszidián-lelőhelyekre utal, ugyanis réges-régen ez a vulkanikus üveg értékes anyagnak számított - mondta Palásthy Katalin, a Tarcal Kulturális Egyesület elnöke.
Majoros László (a fajtát népszerűsítő FurmintUSA projekt keretében), aki amerikai borszakíróktól határozott fellépése okán kiérdemelte a „Furminator” becenevet, a többi termelővel és szolgáltatóval társulva, úgy kívánja szűkebb pátriájára felhívni a figyelmet, mint korábban soha.
Az összefogáshoz 9 tarcali pincészet és 2 vendéglátóhely csatlakozott:
- Basilicus Borkultúra Központ és Szőlőbirtok
- Dorogi Testvérek Pincészete
- Kern Pincészet
- Majoros Birtok és Borbár
- Matyisák-Vízkeleti Pincészet
- Myrtus Pince
- Tokaj Kikelet
- Tokajicum Borház
- Volt Császári Birtokközpont és Pince
- Andrássy Rezidencia
- Katica Vendégház