Megmondták, a jóisten sem ment meg minket a jó évtől
November 07. 11:51
Címlapfotó: Furmint Photo
„Szép évet zárt az őszi szürettel a Dél-Balatoni borvidék, mind elégedettek vagyunk. A fehér és a kék szőlők esetében sem lehet okunk panaszra, egy kis odafigyeléssel és munkával jó borok kerülnek a 2017-es évjáratból a palackokba. Ezt szerettük volna megmutatni a szakmának is, és bízunk benne, hogy a borokat kóstolva ők is egyetértenek velünk.” – összegezte az évet Bujdosó Ferenc, a Dél-Balatoni borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, a Bujdosó Szőlőbirtok borásza.
A dél-balatoni borászok Budapesten mutatták be a 2017-es évjárat frissen kikerült tartály- és hordómintáit, újborait a szakmai közönségnek, s számoltak be szóban is az idei évről és a szüretről. Év elején hideget és havat is kapott a borvidék, emiatt a kártevők elleni növényvédelem könnyebbnek ígérkezett. Mivel fagy- és jégkár sem volt a Dél-Balatonon, kiemelkedő volt a termésmennyiség. A tavasz kiegyensúlyozott volt, a napsütés és a csapadék is elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a virágzás időszakában segítse a szőlőnövények optimális fejlődését.
A nyarat ugyan a forróság jellemezte, ám ezt ellensúlyozta a Balaton közelsége és annak fokozott párolgása. A nagy meleg miatt korábban kezdődtek a szüretek, és folyamatos figyelmet igényelt a szőlő, a savcsökkenés veszélye miatt. „Azt szoktam mondani, hogy ha az augusztus napos és meleg, akkor a jóisten sem ment meg a jó szürettől. Idén is ez történt, a korábbi érésnek köszönhetően teltek és zamatosak a borok, kifejező illattal" – tette hozzá a kóstolón Pócz József borász. A szeptember közepi eső ugyan okozott némi izgalmat szüret előtt és alatt, az utána visszatérő száraz meleg, és a Balaton felől jövő szél azonban felszárította a lombokat.
„Mennyiségben és minőségben is meghaladta a várakozásainkat ez az év. A pezsgőnek való, korai fajtákat már augusztus közepén kezdtük szüretelni, hogy a lehető legjobb alapanyagot tudjuk használni. Fehér és kék szőlőből is kiemelkedő ez az év, minden fajtával mind illatban, mind ízben nagyon elégedettek vagyunk.” – mondta Baranyai Péter borász a Garamvári Szőlőbirtoktól.
A dél-balatoni borászok Budapesten mutatták be a 2017-es évjárat frissen kikerült tartály- és hordómintáit, újborait a szakmai közönségnek, s számoltak be szóban is az idei évről és a szüretről. Év elején hideget és havat is kapott a borvidék, emiatt a kártevők elleni növényvédelem könnyebbnek ígérkezett. Mivel fagy- és jégkár sem volt a Dél-Balatonon, kiemelkedő volt a termésmennyiség. A tavasz kiegyensúlyozott volt, a napsütés és a csapadék is elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a virágzás időszakában segítse a szőlőnövények optimális fejlődését.
A nyarat ugyan a forróság jellemezte, ám ezt ellensúlyozta a Balaton közelsége és annak fokozott párolgása. A nagy meleg miatt korábban kezdődtek a szüretek, és folyamatos figyelmet igényelt a szőlő, a savcsökkenés veszélye miatt. „Azt szoktam mondani, hogy ha az augusztus napos és meleg, akkor a jóisten sem ment meg a jó szürettől. Idén is ez történt, a korábbi érésnek köszönhetően teltek és zamatosak a borok, kifejező illattal" – tette hozzá a kóstolón Pócz József borász. A szeptember közepi eső ugyan okozott némi izgalmat szüret előtt és alatt, az utána visszatérő száraz meleg, és a Balaton felől jövő szél azonban felszárította a lombokat.
„Mennyiségben és minőségben is meghaladta a várakozásainkat ez az év. A pezsgőnek való, korai fajtákat már augusztus közepén kezdtük szüretelni, hogy a lehető legjobb alapanyagot tudjuk használni. Fehér és kék szőlőből is kiemelkedő ez az év, minden fajtával mind illatban, mind ízben nagyon elégedettek vagyunk.” – mondta Baranyai Péter borász a Garamvári Szőlőbirtoktól.