A klímaváltozás már a söripart is befolyásolja
November 12. 11:00
Belgium híres főzdéje a Cantillon, már 1900 óta tradicionálisan készít sört, ám évről évre nehezebb ezt megvalósítaniuk a klímaváltozás miatt. A gyár vezetője, Jan-Pierre Van Roy azt nyilatkozta, hogy a nagy meleg miatt már hiába várnak az erjedésre - írja az Origo.hu.
A Brüsszel melletti Pajottenland régióra jellemző a lambic sör, amely sajátos ízével sok ínyenc kedvence: a spontán erjedésű különlegesség sem aromáival, sem gyártási módszerével nem hétköznapi. A Cantillon főzde nyilatkozata nem túl bíztatóak a sör jövőére nézve. „Éjjel is túl meleg van, a közel kilencven fokon kiengedett sörlének 18-20 fokra kéne hűlni, de a meleg éjszakák miatt ez nem történik meg – ehhez -3 és 8 Celsius közötti levegő lenen az optimális.” – mondta Jan-Pierre Van Roy.
A belga főzőmester szerint egyértelműen érezhető a klímaváltozás: „A nagyapám még október közepén kezdte az erjesztést, amit május végéig folytatott. 15 éve csinálom: csak november elején kezdünk és hamarabb is kell befejezni. Az idei ősz azonban minden eddiginél melegebb.”