A komplett paloznaki gasztró-paradicsom
Július 10. 10:16
Június végén a paloznaki gaszronómiai lehetőségek kibővültek, ugyanis a Homola Pincészet megnyitotta borteraszát és a Sáfránykert névre hallgató éttermüket. A borászat 12 hektáros szőlőültetvénnyel rendelkezik, amelyek Tihany és Alsóörs között húzódnak. Az első évjárat a 2009-es volt a pincészetnél.
A tulajdonos Homola Szabolcs célja volt, hogy felhelyezze Paloznakot a Balaton gasztronómiai térképére - írja a Borrajongó.hu. „Ennek eléréséhez a bor csak az első lépés volt, a megfelelő vendéglátóhelyek - a pince mellett található Borterasz és a faluba megálmodott Sáfránkert Vendéglő - megnyitásával tett komolyabb lépéseket a megvalósítás felé. Szintén Homola Szabolcs nevéhez fűződik a Paloznakon 2012 óta minden évben megrendezésre kerülő Jazzpiknik is, amely egyedi színfoltot képvisel a magyarországi nyári fesztiváldömpingben.”
„A csodálatos panorámát kínáló borteraszon késői reggelivel fogadott minket a pincészet csapata. A hidegtálon környékbeli termelők és az Őshonos Delikát által készített sajtok, sonkák és szalámik, valamint friss zöldségek kapnak helyet. A borokkal is itt kezdtünk el ismerkedni, majd a két szakmai kérdés megválaszolása között a showman szerepét is remekül alakító Homonna Attila vezetésével a tihanyi Belső-tó mellett elhelyezkedő Lápi-dűlő felé vettük az irányt, ahol a pincészet egyik zászlósborához, a kékfrankoshoz szüretelik az alapanyagot. A barna erdőtalaj alatt permi homokkő, bazaltos, meszes, üledékes altalajok váltakoznak.”
A teljes cikket a Borrajongo.blog.hu oldalán olvashatod el.