A legtöbb élelmiszerhulladékot a háztartások termelik Európában
április 01. 18:10
Az Európai Unió összesen körülbelül 88 millió tonna élelmiszerhulladékot termel évente, ennek értéke megközelíti a 143 milliárd Eurót. A legtöbb élelmiszerhulladékot termelő szektor a háztartásoké (47 millió tonna). A fogyasztók, kereskedők és vendéglátók szektora az EU élelmiszerhulladékának 70%-áért felelősek - derült ki a az európai uniós finanszírozású FUSIONS projekt felméréséből. A tanulmány résztvevője a Magyar Élelmiszerbank Egyesület is.
A munka célja az volt, hogy segítsék az EU tagállamait abban, hogy megbízhatóbban tudják nyomon követni az élelmiszerpazarlás mértékét az élelmiszerlánc különböző szegmenseiben - írja az Élelmiszer.hu. A kutatás megmutatta, hogy még mindig sok hiányosság van az adatgyűjtésben – ezeket meg kell szüntetni ahhoz, hogy megbízhatóbb adatértékelést lehessen végezni. Az Élelmiszerhulladék Felmérési Segédlet fontos forrás lehet a kutatóknak és a tagállamok illetékeseinek abban, hogy összefüggő rendszerbe szervezzék az élelmiszerhulladék adatok gyűjtését, ezáltal pedig pótolni tudják a hiányzó adatokat.