Fröccs

A SZÉP-kártya-tulajdonosok fele nem költene utazásra, ha készpénzt kapna

április 27. 17:24
Ez a Szallas.hu legfrissebb felméréséből derült ki. Az érintettek kétharmada nem ért egyet az EU Bíróságának döntésével, amely szerint a magyar kormánynak módosítania kell a SZÉP-kártya rendszerét.
 
A felmérés szerint a magyarok közül tízből kilencen továbbra is jó ötletnek tartják a SZÉP-kártyát. A tavaly SZÉP-kártyával szállást foglalók közül minden harmadik magyar gondolja úgy, hogy több mint felére csökkentené az utazási kiadásait, ha ezentúl készpénzben kapná meg a kártya összegét. Csupán 17 százalékuk válaszolt úgy, hogy továbbra is teljes egészében üdülésre, kikapcsolódásra fordítaná ezt a pénzt. A kártyatulajdonosok 40 százaléka utazás mellett inkább mindennapi étkezésre költene még többet a pénzből, 22 százalék pedig ruhákat venne belőle.
 
Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezetője a közleményben kifejti: az elmúlt évek foglalási statisztikái igazolják, hogy a SZÉP-kártya a belföldi turizmus egyik fontos mozgatórugója, megszűnésével az eddig ezzel a kártyával fizetők foglalásainak közel 60 százaléka eltűnhet. A szállásfoglaló oldal statisztikái szerint az idei év első három hónapjában 80 százalékkal többször kerültek elő a SZÉP-kártyák, mint tavaly ilyenkor.
 
A szakember szerint a szállásra fordított költségek is jelentősen csökkenhetnek, ha nem kártyán kapják meg a dolgozók az erre szánt összeget. Várhatóan csökkenne a vendégéjszakák száma is, és a hotelek elesnének azoktól a többletbevételektől is, amit a szállodába érkezők a SZÉP-kártya kifizetéseken túl készpénzben hagytak ott.
 
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) is azon az állásponton van, hogy a SZÉP-kártyát a jelenlegi szabályozással és feltételekkel tovább kell működtetni.
 
Az MSZÉSZ az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában rámutat: a szakma szerint amennyiben a SZÉP-kártya helyett kedvezményes adózással készpénz-juttatást vezetnek be, azt nem elsősorban nyaralásra, hanem a mindennapi kiadásokra, esetleg külföldi utazásra költenék az érintettek. A SZÉP-kártya esetleges megszűnésével veszélybe kerül az elmúlt években állami, európai uniós támogatással létrehozott szállodák továbbélése, és az ezekben levő munkahelyek jelentős része, mivel a vidéki hotelek vendégkörének átlagosan 70 százalékát a hazai vendégek, és csak 30 százalékát teszik ki a külföldiek.
 
A kártya bevezetésének előnyei között kiemelték: hozzájárult a turisztikai szezon meghosszabbításához, fehérítette a gazdaságot, továbbá növelte az önkormányzatok idegenforgalmi adóbevételét.
 
A szövetség ismertette: a kártyákkal 2015-ben 83 milliárd forint értékben költöttek, három év alatt a SZÉP-kártya költés közel duplájára emelkedett. A szállodákban a SZÉP-kártyákkal elköltött összeg a hotelek belföldi szoba-árbevételének az elmúlt években 24-25 százalékát tette ki. Az év első két hónapjában - amikor a hazai SZÉP-kártya tulajdonosok száma már meghaladta az 1,3 milliót - a költés a hotelekben 21 százalékkal múlta felül a 2015. január-februárit.
(MTI)

Már a történelem előtt készíthettek sajtokat az Alpokban

április 27. 15:18
A történelemelőtti időkig nyúlhat vissza a magashegyi sajtok készítése az Alpokban brit és svájci kutatók szerint. A magashegyi sajttermelés közelmúltja jól dokumentált, a kezdetekről azonban alig vannak régészeti leletek. 
 
A Yorki Egyetem Oliver Craig vezette kutatócsoportja Graubünden kanton régészeti felügyeletével együttműködésben 30 darab, 7000-2500 éves cserépmaradványt gyűjtött össze, és az ezeken végzett vegyi elemzés segítségével első ízben sikerült felvázolni a magashegyi sajtkészítés történetét. 
 
A cserepeket hat régészeti lelőhelyen találták Engadinban, Európa egyik legmagasabban fekvő lakott völgyében, köztük a korai újkőkorból és a bronzkorból fennmaradt egyszerű sziklaszállásokon, valamint a késői vaskorból származó kőépítményeken.
 
A sajtgyártásra utaló zsírmaradványok kémiai "ujjlenyomata" csak a vaskori kőépítményekben talált cserepeken volt kimutatható, vagyis a sajtkészítés legelső nyomai a 3000-2500 évvel ezelőtti időszakra nyúlnak vissza - közlik a kutatók a PLoS One tudományos folyóiratban. 
 
Alacsonyabban fekvő területeken sokkal korábbi, a földművelés kezdetéig, vagyis a korai újkőkorig visszanyúló nyomait is megtalálták a tej erjesztésének. A svájci Alpok közvetlen környezetében 6000 éves, vagyis a késői újkőkorból való agyagedényeken találtak sajtkészítésre utaló nyomokat. 
 
1800 méter fölötti magasságban azonban - régen és ma - a szarvasmarhatartás és a sajtkészítés a körülmények speciális ismeretét feltételezi - mutatnak rá a kutatók, akik szerint a népességnek a vaskorban történt erőteljes növekedése és az éghajlati feltételek változása miatt kevés lett a legelő a mélyebben fekvő völgyekben, ami a nagyobb magasságokba űzhette a marhapásztorokat. 
 
Az e korból származó kőépítmények arra utalnak, hogy a pásztorok nyaranta egyre jobban kihasználták a magashegyi legelőket. De hogy ezek az építmények pontosan milyen célt szolgáltak, rejtély, mert többnyire rossz állapotban maradtak meg. A régészek eddig is sejtették, hogy ezek egy újonnan kialakuló gazdasági stratégia tárgyi emlékei, és ezt most az újabb kutatás megerősíti - olvasható a tanulmányban.
(MTI)

A kínai kaviáré lehet a jövő

április 27. 13:05
Kínában a tengerparti Hangcsou várostól nem messze fekvő Qiandao tóban „lakik” az a tokhalfarm, amelyből a Kaluga Queen kaviárt gyárt. A piacot hagyományosan Oroszország uralja, de a kínai termék nagy sikert aratott. A francia gasztropápa, Alain Ducasse nem kis befolyással rendelkező éttermei szerte a világban Kaluga Queen kaviárt használnak. 
 
A Quandao tóban a kaluga mellett beluga, ossetra, szibériai és egy saját tenyésztésű típus, a kaluga és az amur hibridje él. Ez utóbbi annak is köszönhető, hogy a projekt a kínai haltudományi akadémia gondozásában indult el - írja az Origo.hu. A több mint 400 kilósra is megnövő tokhalak hálóval elkerített területeken élnek, amelyekben az állatok természetes környezetét igyekeznek biztosítani. Szegény tokhalakat szigorú diétán tartják, amelyhez az alapanyagot Peruból importálják és minden nyáron hűvösebb vizekbe költöztetik őket a megfelelő fejlődés érdekében. 

Mérgező süteményt ettek, már 23 ember meghalt

április 27. 11:20
Egy pakisztáni férfi kisfia születésnapja alkalmából egy laddoos nevű, gömb alakú ünnepi süteményt vásárolt a helyi cikrászdából, ám később kiderült, hogy mérgező volt az édesség. Már 23 ember meghalt, miután ettek a szennyezett süteményből.
 
A rendőrség már letartóztatta a cukrászda két tulajdonosát és egyik alkalmazottjukat, a hatóságok pedig vizsgálják a fertőzés forrását. A rendőrség az üzletben talált egy tasaknyi növényvédő szert, mely egy közeli, felújítás alatt álló boltból származik. A szert árusító üzlet tulajdonosa kérte meg a cukrászdát, hogy ott tárolhasson ezt-azt, amíg végeznek a tatarozással. Bár a laboratóriumi vizsgálatokkal még nem végeztek, feltételezhetően ez a szer került rá a népszerű finomságra - írja a Nol.hu.
 
 

Károkat okozott az áprilisi fagy

április 27. 09:47
Az idei virágzás még akár rekordterméssel is kecsegtetethetett volna, ha nincsenek az április végi fagyok. A múlt héten még csak a szabolcsi almáskertekre csapott le a hideg, de a héten már a Dunántúlon és Közép-Magyarországon is -3,5 fokot mértek a hajnali órákban.
 
A siklósi, szigetvári szőlőket is károsította a hajnali fagy, ahol -2,63 fokot mértek. 
 
Károkat okozott az áprilisi fagy
A kép a Villányi borvidéken készült, a Zuhánya dűlőben (Forrás: Facebook.com)
 
Ha a várható jó termést nézzük, akkor a gyümölcsösök átlagosan 30 százalékkal alacsonyabb termésre számíthatnak most – mondta Csizmadia György, a Fruitveb Gyümölcstermelői Főbizottságának az elnöke, tudtuk meg az Élelmiszer.hu oldalról.
 
Az évnek még nincsen vége, ettől függetlenül még bízhatunk a sikeres évjáratban.

Ettől a kávétól ájuldozik az internet!

április 27. 06:20
Ha korábban már próbáltad megcsillogtatni barista tudásodat, de túl sok espresso ment kárba, akkor érdemes tanulni ettől a baristától. Las-Vegas egy kis kávézójában espresso helyett, ételfestékkel díszítik a kávét. A színes kávék megálmodója, igazi szenzációvó vált az internetezők körében.  Ennek a technikának az elsajátítása meglehetősen időigényes és sok-sok gyakorlást igényel, viszont a végeredmény lélegzetelállító, illetve költséghatékonyabb is -írja a Boredpanda.com. 
 
A képek önmagukért beszélnek: 
 
Ettől a kávétól ájuldozik az internet!
 
Ettől a kávétól ájuldozik az internet!
 

Hamis pálinkát talált a Nébih

április 26. 18:22
Hamis pálinkára  talált a Nébih egy budapesti vendéglátóhelyen. A jó minőségű pálinkák üvegében hamisított, ismeretlen eredetű alkoholt találtak, amit laboratóriumi vizsgálattal bizonyítottak. Mindemellett a megbontott 10 szeszesitalból, mindösszesen egynek tudták igazolni az eredetét. Ezen hamis termékek forgalmazása mind uniós, mind pedig magyar jogszabályba ütközik, ezért a vendéglátóhely 4 milliós büntetésre számíthat - írja a Portal.nebih.gov.hu.  A Nébih a jövőben fokozottan ügyel és ellenőrzi a vendéglátó egységek italkínálatát a fogyasztók védelme érdekében. 

Itt a nyár legújabb őrülete!

április 26. 15:46
Ha azt hittük, hogy a rozé  ettől trendibb már nem is lehet, akkor tévedtünk. Franciországban és Kaliforniában, már flakonos kiszerelésben is kapható. 250 mililiteres és 375 mililiteres méretben is elérhető, egyedi dizájnnal, fiatalos csomagolásban.
 
Mi az amire számíthatunk? Gyümölcsös ízvilág, ásványosság, könnyedség és minden ami nyár - írja a Vinepair.com.  
 
Vajon ez lesz az új őrület?
 
Itt a nyár legújabb őrülete!

Harc a Balaton Baristája címért

április 26. 13:49
A gyenesdiási Természet Háza Látogatóközpont ad otthont az I. Balatoni Barista bajnokságnak május 7-én. A verseny célja a régió kávézási kultúrájának fellendítése - írja a Travelo.hu. 
 
Perna Andor kávéspecialista úgy véli, hogy elengedhetetlen a hazai kávé kultúra fejlesztése: „Látok egy-két éttermet, cukrászdát a Balatonnál is, ahol valóban odafigyelnek, hogy jó minőség kerüljön ki a kezükből, de sok vendéglátóhelyen még mindig kérdéses, hogy milyen kávét vásároljanak, milyen eszközökkel dolgozzanak és hogyan hozzák ki az alapanyagból a maximumot.” 
 
Az esemény célja, a fiatal szakemberek megszólítása, hogy kellő tapasztalattal és magabiztossággal készíthessék el a kávékat. A program a Nyitott Balaton eseménysorozat keretein belül kerül megrendezésre. Részletesebb tájékoztató itt olvasható.