Fröccs

A Zwack Izabella Borkereskedés forgalmazza a Bussay borokat!

Május 18. 18:56
A 2015-ös Borászok Borásza díjat Dr. Bussay László kapta. A tavaly elhunyt borász munkáját lányai folytatják. A régi és a jövőben készülő Bussay borok pedigm egtalálhatóak a Zwack Izabella Borkereskedés kínálatában!
 
(Via)

Ilyen a Nemzeti Bor Maraton futópólója

Május 18. 16:27
Május 23-án rajtol el a Nemzeti Bor Maraton, amelynek hivatalos pólója az alábbi képen látható. Fuss, hogy részese legyél egy világrekordnak és viseld büszkén ezt a pólót.

Közhírré tétetik!!! Ilyen lesz a Nemzeti Bor Maraton hivatalos futópólója! Hogy tetszik? :)Ne feledjétek a pólókat a futás ideje előtt 1 órával tudjátok átvenni a rajthelyszínen.

Posted by Nemzeti Bor Maraton on 2015. május 18.

Csapody Balázs: „a konkurencia a gagyi vendéglátás”

Május 18. 13:51
Csapody Balázs, a Kistücsök tulajdonosa és Deli János, a Márga bisztró étteremvezetője szóvá tette, hogy nem stimmel a Márga bisztró nyitásáról szómó cikkük címe, amely ez volt: Konkurenciát kap a Kistücsök? Megnyílt a Márga bisztró.
 
A két szakember egyetértett abban, hogy ha nyílik egy új étterem a Balatonnál, és az olyan színvonalat, minőséget hoz, ami előreviszi a balatoni turizmust, annak örülni kell, a konkurencia nem mi vagyunk egymásnak, hanem a gagyi, a rossz, a nem minőségi vendéglátás - mondta Csapody Balázs. A teljes interjúért ide kattints!

Hamisított borokra bukkantak egy nagy nevű francia pincészetnél

Május 18. 12:39
Borhamisítási botrány rázta meg a franciaországi Chablis tartományt, amikor kiderült, hogy Jean-Claude Fromont-ot, a Maison Fromont tulajdonosát a rendőrség nagy értékben elkövetett csalás vádjával tartóztatta le - tudtuk meg a Borravaló.hu-tól.
 
A pincészetet azzal vádolják, hogy az elmúlt 10 évben, a Chablis AOC alatti borait feljavította más tételekkel, még más borvidékekről szóló borokkal is. A Ligny-le-Châtel-i (Yonne) székhelyű Maison Fromont-ot 1972-ban alapították, termelő és négociant szerepkörben. A cég hamar növekedésnek indult, és területeket vásárolt fel Burgundiában, a Loire-völgyben, Beaujolais-ben, Dél-Franciaországban és a Rhone-vidéken. A vádak szerint pont ezekről a területekről hoztak borokat, melyekkel a Chablis-kat hígították. A teljes bejegyzést itt olvashatod el.

Egy szívhez közeli bor Sopronból

Május 18. 10:46
Luka Enikő neve összefonódik a Soproni borvidékkel, ahol a borait is készíti. A családi pincészet több generációs múltra tekinthet vissza, de Enikő írányítása alatt vált egyre ismertebbé országszerte is. A népszerű dalról elnevezett küvéje a Szívhez közel, amely 2008-ban kékfrankos és cabernet sauvignon házasítását takarta.
 
"Tanítanivaló, ahogy a bor nem a súly irányából akarja megközelíteni a komolyság szükséges fokát, az összbenyomás ugyanis a félhonos alkotófajtához mérten könnyű, savakra épülő és vidám. Az illat érett és sokrétű, de friss, dacára az elmúlt hét évnek. Kiváló minőségű, ügyesen adagolt hordó, csipkebogyó, piros gyümölcsök. A korty tele van élettel: az átlagnál több, de az egész részét képező savak építik fel, közben szűnni nem akaró, áradó fűszeresség és gyümölcs tölti ki a rendelkezésre álló teret, hogy aztán hosszan, precízen és arányosan búcsúzzon." - írja a Borrajongó.hu. A teljes bejegyzést itt olvashatod el.

Tovább drágulhat az otthoni pálinkafőzés

Május 18. 09:31
További tárgyalások folynak a házi pálinkafőzésről a magyar kormány és az Európai Bizottság között. Brüsszel szerint még mindig sérti az uniós jövedéki szabályokat, hogy a magyar állam úgy szüntette meg az otthoni pálinkafőzés ingyenességét, hogy csak évi 1000 forintot szed be utána. Az EU-s szabályozás szerint a tagállamoknak egy normál, illetve egy kedvezményes adókulcsot kellene alkalmazniuk, de nem lehetne kisebb a normál jövedéki adó 50 százalékánál. - írja a 444.hu.
 
A szakértők véleménye szerint megoldás lenne, ha minden pálinkára 50 százalékos kedvezményes kulcsot vetnének ki. Ez maga után vonná a hazai pálinkafőzés megdrágulását, ám a legális szeszfőzdék termékei olcsóbbak lennének, ezzel tisztulna a pálinkapiac.

Szívesen választanak a sült krumpli helyett mást a gyerekek, ha lehet

Május 17. 17:51
Egy nemrégiben végzett kutatás kimutatta, hogy amennyiben van lehetőség arra, hogy egy étteremláncnál a gyerekmenühöz ne üdítő italt és sült krumplit kapjanak a vendégek, hanem valamilyen egészségesebb dolgot, akkor a gyerekek szívesen választják az utóbbit.
 
Amint azt a kutatást vezető Stephanie Anzman-Frasca, a bostoni Tufts Egyetem szakembere elmondta, ha a gyerekmenükben jól láthatóan feltüntetve lehetőség nyílik egészségesebb dolgot választani a kevésbé egészséges helyett, akkor a vendégek ezt megteszik, ami azért jó hír, mert az utóbbi időben, ebben a korosztályban is járványszerűen nő az elhízottak aránya.
 
További részletek a Vital.hu-n.