Fröccs

Egy szívhez közeli bor Sopronból

Május 18. 10:46
Luka Enikő neve összefonódik a Soproni borvidékkel, ahol a borait is készíti. A családi pincészet több generációs múltra tekinthet vissza, de Enikő írányítása alatt vált egyre ismertebbé országszerte is. A népszerű dalról elnevezett küvéje a Szívhez közel, amely 2008-ban kékfrankos és cabernet sauvignon házasítását takarta.
 
"Tanítanivaló, ahogy a bor nem a súly irányából akarja megközelíteni a komolyság szükséges fokát, az összbenyomás ugyanis a félhonos alkotófajtához mérten könnyű, savakra épülő és vidám. Az illat érett és sokrétű, de friss, dacára az elmúlt hét évnek. Kiváló minőségű, ügyesen adagolt hordó, csipkebogyó, piros gyümölcsök. A korty tele van élettel: az átlagnál több, de az egész részét képező savak építik fel, közben szűnni nem akaró, áradó fűszeresség és gyümölcs tölti ki a rendelkezésre álló teret, hogy aztán hosszan, precízen és arányosan búcsúzzon." - írja a Borrajongó.hu. A teljes bejegyzést itt olvashatod el.

Tovább drágulhat az otthoni pálinkafőzés

Május 18. 09:31
További tárgyalások folynak a házi pálinkafőzésről a magyar kormány és az Európai Bizottság között. Brüsszel szerint még mindig sérti az uniós jövedéki szabályokat, hogy a magyar állam úgy szüntette meg az otthoni pálinkafőzés ingyenességét, hogy csak évi 1000 forintot szed be utána. Az EU-s szabályozás szerint a tagállamoknak egy normál, illetve egy kedvezményes adókulcsot kellene alkalmazniuk, de nem lehetne kisebb a normál jövedéki adó 50 százalékánál. - írja a 444.hu.
 
A szakértők véleménye szerint megoldás lenne, ha minden pálinkára 50 százalékos kedvezményes kulcsot vetnének ki. Ez maga után vonná a hazai pálinkafőzés megdrágulását, ám a legális szeszfőzdék termékei olcsóbbak lennének, ezzel tisztulna a pálinkapiac.

Szívesen választanak a sült krumpli helyett mást a gyerekek, ha lehet

Május 17. 17:51
Egy nemrégiben végzett kutatás kimutatta, hogy amennyiben van lehetőség arra, hogy egy étteremláncnál a gyerekmenühöz ne üdítő italt és sült krumplit kapjanak a vendégek, hanem valamilyen egészségesebb dolgot, akkor a gyerekek szívesen választják az utóbbit.
 
Amint azt a kutatást vezető Stephanie Anzman-Frasca, a bostoni Tufts Egyetem szakembere elmondta, ha a gyerekmenükben jól láthatóan feltüntetve lehetőség nyílik egészségesebb dolgot választani a kevésbé egészséges helyett, akkor a vendégek ezt megteszik, ami azért jó hír, mert az utóbbi időben, ebben a korosztályban is járványszerűen nő az elhízottak aránya.
 
További részletek a Vital.hu-n.

Ilyen az Igazi Csíki Sör

Május 17. 13:39
A Mandiner szerkesztősége megkóstolta azt az Ígazi Csíki Sört, amelynek a gyártóját a Heineken Romania perli. Tök jókat írtak róla! :)
 
„Jó ez a sör. A mindennapok söre. A nyári mindennapok söre. Az erdélyi nyáré. Egész pontosan az első korty hatására a szikkadt Budapestről rögtön a székely hegyekbe, valami kies tisztásra képzeljük magunkat, ahogy sört iszogatva bámuljuk az átsuhanó nyári felhőket. Ez a sör nem akar több lenni annál, ami. Nem akar minket egészében lekötni. Kísérni akar minket, miközben azt csináljuk, amit igazán szeretünk. Mondjuk a nyári Erdélyben felhőket nézni, egy jó sörrel a kezünkben. Kell ennél több?”

Mit tud a kékfrankos, ha öreg?

Május 17. 06:37
Tizennégy évjárat kékfrankosait kóstolták végig a VinoPianoban: Demeter Csaba, Gere Zsolt, Mucsi Zalán és Takler András mutatták be kékfrankosaik régebbi évjáratát - írja a Mandiner. Takler Andrást egy 15 éves bor taglózta le...