Fröccs

Alkoholszondát fejlesztenek az iPhone-ra?

április 16. 06:53
Az iPhone-ból hiányzik egy halom olyan szenzor, amit akár bele is rakhattak volna. Egy amerikai szakértőkkel megtámogatott, túlnyomó részt magyarokból álló csapat, a Moscase, hőmérőt, testzsírmérőt, pulzusmérőt épít az Apple telefonjához készült tokba. Sőt, ezek mellett dolgoznak még napelemes töltőn, e-papíros hátsó kijelzőn és alkoholszondán is - írja a VS.hu.
 
A csapat a Kickstarteren próbálja összeszedni azt a 150 ezer dollárt, ami a fejlesztéshez kell, ám eddig csupán 8500 dollár jött össze.

Négyórás gasztroséta Palermóban

április 15. 20:21
Irigylésre méltó kalandban volt része az Origo újságírójának Szicíliában. A kötelező délelőtti piaclátogatást követően egy vezetett gasztrosétában volt része. Az írás főszereplője a frittola, a sfincione és a pane ca meusa, a panelle és a cazzilli, valamint az arancine. A gasztrotobzódásért ide kattints!

Megvan a nyertes dűlőfotó Szekszárdról!

április 15. 18:56
Legalábbis, hogyha indítanánk egy versenyt, komoly esélyekkel indulna a Fekete borpince alábbi képe.
 

Egy porszem világot jelent,S egy szál vadvirág az eget,Fogd föl tenyeredben a végtelentS egy percben élj é...

Posted by Fekete Borpince on 2015. április 14.

A sajt segít a fogyókúrában!

április 15. 17:46
Dán kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a sajtfogyasztók bélflórájának összetétele az elhízás megakadályozásában és az anyagcseréjük fokozásában is segítheti őket. Az Élelmiszer.hu a The Independent nyomán azt írja, hogy a Koppenhágai Egyetem és az Aarhusi Egyetem tudósai 15 ember vizelet- és székletmintáit hasonlította össze, akiknek napi étrendjében két hétig kizárólagos tejtermékként vagy sajt és tej, vagy pedig vaj szerepelt.
 
A tesztek alapján a vizsgálat alatt sajtot (vagy tejet) fogyasztó emberek bélflórájának összetétele jelentősen eltért a többiekétől, mert több butirátot tartalmazott. Ez a gyulladáscsökkentő zsírsav képes növelni az energiatermelést.
 
Az Amerikai Diabétesz Társaság 2009-es tanulmánya szerint a butirát bizonyos körülmények között fokozza az anyagcserét, és segít megőrizni a testzsírszázalék nagyságát, vagyis segít megelőzni az elhízást.

Alkoholmentes nap lesz októberben

április 15. 16:01
A Heim Pál Alapítvány Alkoholstop elnevezésű kezdeményezése lakossági párbeszéd kialakításával keres megoldást az alkoholproblémára. Az alapítvány a program elindítása mellett meghirdetette az Alkoholmentes Napot is, amely pár éven belül igazi mozgalommá válhat. 
Magyarországon a túlzott alkoholfogyasztás súlyos probléma. A teljes, közel tízmilliós lakosságra vetítve, fejenként évi 12 liter égetett szesznek megfelelő alkoholos ital jut, így Magyarország a legtöbb alkoholt fogyasztó országok rangsorában a 17. helyen áll. 
 
Az alkoholfogyasztás egészségi és társadalmi kockázatai egyaránt jelentősek. Amellett, hogy számos betegség oka az alkohol mértéktelen fogyasztása, a halálozások jelentős százalékában is ez a szer áll.
 
A fiatalabbak is egyre korábban és gyakrabban fogyasztanak alkoholt, így többek között a fiatal generációk védelme érdekében a Heim Pál Alapítvány Alkoholstop néven új társadalmi programot indított, melyben lakosság bevonásával, közösségi kezdeményezések útján keres megoldást az alkoholproblémára. Az Alkoholstophoz a METRO is csatlakozott: „Számunkra kiemelten fontos az aktív társadalmi felelősségvállalás és az elkötelezettség az egészséges életmód iránt. A METRO odafigyel arra, hogy minél több emberrel ismertesse meg az alkoholos italok fogyasztásával kapcsolatos alapigazságokat: a felelős fogyasztást és magatartást, a mértékletességet, és a tudatos életvitel jelentőségét.”- mondta Horváth Imre, a METRO Kereskedelmi Kft. vezérigazgatója.
 
A kezdeményezés célja, hogy a témáról valós társadalmi párbeszédet indítson, így a program keretében olyan ötleteket várnak, melyek a mértékletes alkoholfogyasztást, az egészséges örömöket, az alkoholmentes szórakozást népszerűsítik. A felhívásra bárki jelentkezhet, a beérkezett ötleteket a www.alkoholstop.hu portálon teszik közzé.
 
A program további különlegessége, hogy 2015. október 27-én megrendezésre kerül az Alkoholmentes Nap is.

Borrajongó: 2014 az új 2010

április 15. 14:16
A 2014-es évjáratot sokan leírták éppen úgy, mint 2010-et anno. De lehet mégsem olyan rossz? Valójában 2010-ből is készültek szép tételek, amiket a mai napig emlegetnek borkedvelők, bloggerek és borászok is.
 
A Borrajongó.blog.hu Kvassay 2014-es zöldveltelinijének kóstolása kapcsán vetette fel a gondolatot, hogy 2014 az új 2010. "Tavaly minden összejött: kevés napsütés özönvízszerű esőzésekkel megspékelve. A szüreti időszakban is lehetett már hallani, hogy jó néhány nagy bor nem lesz lepalackozva. (...) Pánikra semmi ok, 2010 is szállított élményeket, igaz szűkmarkúan és néha váratlan helyekről, így bízván bízhatunk hasonlókban az elmúlt esztendő terméseiből is."
 
Ami pedig Kavssay Levente 2014-es zöldveltelinijét illeti: "(...) olyan, amilyennek lennie kell, jó sav, karcsú test, szép tiszta illattal. A karcsú testet a szó legszorosabb értelmében kell elképzelni, néha már a borszerűség határán egyensúlyoz alacsony fajsúlyával, de összességében, főként a savaknak köszönhetően, nagyon is borszerű tudott maradni. Ha nem is bestbuy, de mindenképpen vállalható és élvezhető borocska ez."

Nyakunkon a fröccsszezon!

április 15. 11:16
1 500 Ft alatti borokat válogatott össze a Nullahategy, amelyek szerintük tökéletes fröccs alapanyagok. Van itt etyeki zöld veltelini, neszmélyi Irsai Olivér, szekszárdi rozé, és dél-balatoni fehér házasítás is. 

Hegybíró kerestetik Badacsonyban

április 15. 06:42
A Badacsony Hegyközség pályázatot ír ki hegybírói tisztség betöltésére., amely részmunkaidőben tölthető majd be. Az ideális jelölt legalább középfokú szőlész-borász képzettséggel rendelkezik, minimum 3 év szakmai gyakorlaton van túl, rendelkeznie kell közigazgatási alapvizsgával, vagy vállalnia kell a megszerzését egy éven belül. A részletekért ide kattints!

Ejött az igazság pillanata: a light üdítők is hizlalnak!

április 14. 22:06
Egy nemrégiben publikált vizsgálatukban a University of Texas kutatói 749 ember üdítőital fogyasztási szokásait figyelték meg 9 éven át. Az eredmények szerint legalább 7,5 centivel nőtt azoknak a derékbősége, akik naponta legalább egy diétás italt fogyasztottak.
 
Akik saját bevallásuk szerint sosem isznak diétás üdítőitalokat, azoknak 9 év alatt kevesebb mint 2,5 centiméterrel nőtt a derékbőségük. Azok, akik csak néha ittak ilyeneket, azoknak átlagosan 5 centiméterrel, akik pedig rendszeresen, minden nap ittak diétás szénsavas üdítőitalokat, azoknak több mint 7,5 centivel nőtt meg a derékbősége - írja a Házipatika.com.