Kóstolóval egybekötve mutatják be péntek este Nyisztor Tinka néprajzkutató Hétköznapok és ünnepnapok című moldvai csángó táplálkozásáról szóló könyvét a Magyarság Házában.
A néprajzkutató az M1 péntek reggeli műsorában elmondta, hogy a moldvai csángók között még él az a pár száz évvel ezelőtt Magyarországon is jellemző archaikus szokás, hogy naponta csupán két alkalommal esznek. Emellett a csángók étkezése teljes egészében szezonális jellegű, tavasszal a megszokott zöldségek, gyümölcsök mellett a vadonélő növények - például a csalán vagy a cikórialevél - is gyakran kerülnek a fazékba, főzelékek és levesek készülnek belőlük.
Bár Magyarországon sokat hallani a csángókról, mégis keveset tudunk róluk, és ritkák az olyan alkalmak, ahol testközelből ismerhetjük meg a moldvai magyarok kultúráját, életét - hangsúlyozta a műsorban Csibi Krisztina, a Magyarság Házának igazgatója.
A pénteki könyvbemutató este 19 órakor kezdődik a Magyarság Házában, az eseményen hagyományos csángó ételeket, tőtikét és kalácsot lehet kóstolni. Nyisztor Tinka könyvét szombaton bemutatják Bonyhádon, a XV. Völgységi Könyvfesztiválon is.
(MTI)