Az utolsó titkokra is fény derült a Bocuse d'Or magyar döntőjével kapcsolatban
Február 01. 09:33
Január 31-én tartották a február 7-9-ig megredezésre kerülő Sirha Budapest sajtótájékoztatóját. A élelmiszeripari, pék- és cukrászipari, szálloda- és vendéglátóipari, valamint csomagolás- és gasztronómiai kiállítást is magában foglaló szakrendezvény fénypontja a második napon zajló Bocuse d’Or magyar döntője lesz. A versenyre a Hungexpo G pavilonjában kerül sor.
A sajtótájékoztatón jelen volt az idei hat döntős is:
- Elek Richárd Debrecenben tanult, jelenleg a Fausto Ristorantéban dolgozik séfként. Van múltja a Bocuse d’Oron is, 2008-ban commis-ként, 2011-ben versenyzőként indult a magyar válogatón.
- Garai Ádám ott volt az első magyar csapatban a Bocuse d’Or történetében, hiszen Széll Tamás commis-ja volt négy évvel ezelőtt. Ádám jelenleg az Olimpia étterem konyhafőnöke.
- Haraszti Zsolt 2001-ben kezdte a pályát, jelenleg az Alabárdos étteremben dolgozik. Nem idegen tőle a versenyzés, részt vett már Hagyomány és Evolúció, és Czifray-versenykurzuson is.
- Pohner Ádám sem újonc a Bocuse d’Oron. Commis-ként versenyzett négy évvel ezelőtt, a 2016-os magyar döntőn pedig második helyezést ért el. Jelenleg a balatonszemesi Kistücsök séfhelyettese.
- Veres István a párizsi Gregoire Ferrandie iskolában tanult, majd dolgozott többek között a három Michelin-csillagos L’Arpege-ben vagy Londonban, Gordon Ramsay Maze éttermében. Jelenleg a Babel séfje. (Nemrég beszélgettünk vele a Babel rangos nemzetközi elismerése kapcsán.)
- Volenter István nagyon kitartó Bocuse d’Or versenyző, 2016-ban harmadik lett a magyar döntőn. A versenyben a helyezés mellett a fejlődést tartja a legfontosabbnak. Jelenleg a 67 Étterem séfje.
Idén a nemzetközi zsűrit a három Michelin-csillagos olasz Enrico Crippa vezeti, és ott fog ülni bírák között a Bocuse d'Or tavalyi európai versenyét megnyerő, a Lyon-i világdöntőn negyedik helyet elérő Széll Tamás is.
Az már korábban eldőlt, hogy a hústál kötelező alapanyagai a borjúszűz, a csülök és a velő lesznek, míg a vegetáriánus tányéron a gorgonzola, a rizottó rizs és a fürjtojás kell mindenképpen megjelenjen. Ezen kívül lesz egy kötelezően beépítendő zöldség és fűszer, amiket a verseny napján a helyszínen ismertetnek a résztvevőkkel. Az első versenyző február 8-án reggel 9-kor kezd. A tálalások délután 2-kor kezdődnek. Az ünnepélyes eredményhirdetés 17 órakor lesz.