Július 20. 07:09
A Disznókő Szőlőbirtok tokaji aszúi vezető szerepet játszanak a tokaji borok reneszánszában, mely a termőhely és az évjárat által vezetett tiszta ízek, a gyümölcsösség, a frissesség, valamint a szőlők nemes rothadásának köszönhető gazdagság, mélység tökéletes egyensúlyának keresésében nyilvánul meg.
A Disznókő szőlőit 1732. óta első osztályú szőlőkataszterként, a Tokaji borvidék egyik legkiválóbb termőhelyeként tartják számon, különleges riolittufás kőzettel tarkított agyagos talaja miatt, rendkívüli boraik pedig kizárólag az itt termett szőlőből készülnek. A birtok első aszúévjárata 1992. volt, a nagy évjáratok soraiból azonban kettő különösen kiemelkedik: 1999 és 2005. Ezen évjáratok szülötte a mára már legendássá vált Kapi 6 puttonyos aszú, amihez a legkiválóbb minőségű furmint aszúszemeket használták fel. A 2005-ös évjárat páratlan sikere után már nagy várakozás előzi meg előzi meg a 2011-es évjárat őszi megjelenését.
A Disznókő borok tökéletesen párosíthatók az ételekhez, íme pár példa:
- Libamáj – Disznókő Tokaji Késői Szüret, Tokaji Édes vagy Száraz Szamorodni, 5 vagy 6 Puttonyos Tokaji Aszú
- Ázsiai (fúziós) és enyhén fűszeres ételek – Disznókő Késői Szüret, Tokaji Édes Szamorodni, 5 vagy 6 Puttonyos Tokaji Aszú
- Halak és tengeri ételek – Disznókő Száraz Tokaji Furmint, Tokaji Késői Szüret, Tokaji Édes Szamorodni
- Fehér húsok – Disznókő Száraz Tokaji Furmint, Tokaji Késői Szüret
- Nehezebb húsételek, nyúl, fácán, galamb – Disznókő Tokaji Aszú 5 és 6 Puttonyos
- Kacsa – Disznókő Tokaji Édes Szamorodni, 5 és 6 Puttonyos Tokaji Aszú
- Nehezebb magyaros ételek – Disznókő Tokaji Száraz Szamorodni
- Érett kemény vagy kék sajtok – Disznókő 5 és 6 Puttonyos Tokaji Aszú, Aszú Eszencia, Eszencia
- Desszertek (különösen gyümölcsalapú desszertek) – Disznókő 5 és 6 puttonyos Tokaji Aszú, Aszú Eszencia