Bonsai sört az asztalra!
Február 17. 17:06
A Sao Paolo mellett található Heroica sörfőzde tulajdonosai először csak játékból, maguknak készítettek szokatlan ízkombinációval söröket. De nem álltak meg a borsos, a citromos, és a kokalevéllel ízesített sörnél – pedig ezek is meglepő variációk, különösen az utolsó. A bonsai ötlete csak akkor jutott eszükbe, amikor megkóstoltak egy cachacát (Brazília nemzeti koktélját), amelyet korumatsu (japán feketefenyő) ágakkal ízesítettek. Skandináviában például ősidők óta léteztek a komló helyett fenyővel készített sörök, gondolták, kipróbálják ők is. Annyira jól sikerült a bonsai-sör, hogy megszületett a Korumatsu Kamikaze ipa.
Hogy miért éppen bonsai?
Mert Brazília leghíresebb bonsai mestere, Renato Bocabello történetesen az egyikük rokona, ő segítette a munkájukat. Bocabello évente kétszer metszi a több mint 400 fácskából álló gyűjteményét – a levágott ágakat pedig a sörkészítőknek adja. Gesztusa azért is különleges, mert a bonsaiok között akadnak több mint 100 éves, és 20 000 dollárt érő fák is – ami átszámítva majdnem hatmillió forint. A bonsai mester Japánban egyébként igen nagyra tartott foglalkozás. Ha egy családban megszületik egy fiúgyermek, általában japán feketefenyőt ültetnek a tiszteletére. A vagány brazil sörkészítők azóta sem állnak le a kísérletezéssel: újabban egy gin tonic ízre emlékeztető sört készítettek – kígyóuborkából és borókabogyóból.
diningguide.hu