Április második hétvégéjén immár tizenharmadik alkalommal rendeznek meg a Pécshez közeli Orfűn a Medvehagyma Fesztivált. Az eseményen a gasztronómiai különlegességek mellett kulturális programokkal és koncertekkel is várja vendégeket.
Serényi Róbert, az esemény egyik főszervezője elmondta, hogy április 9. és 10. között mintegy harminc programmal várják a résztvevőket.
A rendezvénysorozat április 9-én ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a Medvehagyma-szobornál, majd átadják az újonnan épült Orfűi Medvehagyma házat, valamint medvehagymaszobát avatnak a Kemencés Udvarban található Tájházban.
A résztvevők élményvonatra szállva utazást tehetnek a Pécsi-tó körül, szedhetnek a növényből és megkóstolhatják mesterszakácsok medvehagymás ételeit is.
Szombaton könnyűzenei koncertek mellett színházi műsorral készülnek, vasárnap népzenei műsor és táncház várja a résztvevőket, a fesztivál keretében kézművesek és helyi termelők kínálják portékáikat.
A medvehagyma - népies nevén sásihagyma - gyöngyviráglevél-kinézetű, fokhagymára emlékeztető illatú, vadon termő fűszernövény. Bár szinte az egész országban előfordul, a legtöbb a Mecsekben és a Bakonyban terem belőle. Sós íze miatt a sószegény diétát tartók számára is ajánlják, de fogyasztani a friss, üde zöld leveleit célszerű, mert ha már virágot nevel, az íze élvezhetetlen lesz. Szezonja csak néhány hétig tart, de áprilisban Orfű környékén olyan sok van belőle, hogy fokhagymaillat lengi be a Mecsek kirándulóútjait.
(MTI)