Csütörtökön jön a világ leghíresebb újbora
November 17. 09:33
Franciaországban 1985 óta minden év novemberének harmadik csütörtökén kerül forgalomba a Beaujolais Nouveau, vagyis az újbor. Már az egész világon kaphatóak ezek a borok és kígyózó sorokban várják a rajongók, hogy hazavigyenek pár palackot és elkészíthessék hozzá a Coq au vin-t.
De mit is takar a Beaujolais Nouveau? Burgundia déli részén található Beaujolais AOC, eredetvédelmi rendszerbe tartozó terülteken szüretelt gamay szőlőből kinyert primőr bor.
Elkészítése különbözik a többi vörösborétól, az eljárás neve szén-dioxidos maceráció. Mit is jelent ez? A fürtöket egészben beletöltik egy zárt tartályba, melyet lezárnak és az oxigén nélküli (anaerob) helyzetben a bogyók bomlani kezdenek. A színtasakok kinyílnak, így színe lesz a bornak, de a tanninok ebben az állapotban nem oldódnak bele a borba. Így valójában egy világos bíbor színű, gyümölcsös, primőr aromákkal rendelkező tételt nyernek ki. Akik nem rajonganak a vörösborokért, azokat is el lehet csábítani a Beaujolais-ra, hiszen piros bogyós gyümölcsökben bővelkedik és ízében is selymes.
Már az egész világon kaphatóak a franciák primőrjei és várják, hogy november harmadik csütörtökén a polcokra tegyék őket. A szüret után 6-8 hónapot követően már a megízlelhetik a vásárlók az idei évjáratot.
Végül a tradícióknál maradva, ehhez a friss borhoz Coq au vin-t készítenek Franciaországban. A csirkecombból készül egytálételben gomba, hagyma és szalonna van, melyet borral főznek. Ezt párosítják egy – vörösborhoz képest – jól lehűtött 13 fokon szervírozott Beaujolais Nouveau-hoz.