Fröccs

Soha nem látott „pálinkafajta” jött létre

November 16. 12:26
Az ugandai-magyar kultúra találkozásából egy soha nem látott „pálinkafajta” is létrejött, valamint a távoli országben antilopból készítettek pörköltet a Magyar Afrika Társaság csapatának.
 
Magyar üzleti delegáció tárgyal Kampalában a magyar-ugandai gazdasági együttműködés lehetőségeiről. A hazai küldöttség ellátogatott a Kapekébe, és többek között megkóstolta a mintafarm egyik különleges termékét, a jackfuit „pálinkát” is. A farm nem csupán termelőegység, hanem szolgáltatóközpont is, mondta Máthé Attila agronómus - írja az Élelmiszer.hu.
 
A farm tervezi egy prémium kategóriás pálinka termékcsalád bevezetését, amely a helyi trópusi gyümölcsöket használná alapanyagul. A kísérletek azt mutatják, a jackfuit nevű, nálunk ismeretlen gyümölcsből kiváló és nagy mennyiségű pálinka készíthető, míg például a mangó nem jó alapanyag, mivel sok nyers gyümölcs szükséges egy kevés párlat elkészítéséhez. A helyiek visszajelzései azt mutatják, sikeres lesz a termék.
 
A farm mellett épül a Magyar Afrika Társaság (AHU) és a HTCC közös egészségügyi központja. A magyar delegáció tagjai nem csupán a pálinkát kóstolták meg, de Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság (AHU) elnökének társaságában bejárták a farmot, és az antilopból készült pörköltből is ettek.

Most az olívaolajok körül van balhé az olaszoknál

November 16. 10:44
A Carapelli, a Santa Sabina, a Bertolli, a Coricelli, a Sasso, a Primadonna és az Antica Badia márkák az érintettek az olasz olívaolaj bortányban, amely az után robbant ki, hogy az Il Test fogyasztóvédelemi szaklap húsz különböző extraszűz olívaolajat vizsgált, ezek közül kilenc épphogy csak elérte a normál változatok minőségi szintjét - írja az Origo.
 
A New York Times korábban azt írta, hogy számos piaci szereplő olcsóbb, akár egyéb növényi olajakkal higítja az olívát, majd a megfelelő külalakot növényi festékanyagokkal állítja be.

Saját bort palackoz egy önkormányzat

November 16. 09:18
Somlószólós község az ott termelt szőlőből bort készít, palackoz és a település vendégeinek ajándékoz. Kiss János polgármester a Veol.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy egy egy kistermelőnek esélye sincs arra, hogy a borával piacra jusson, de ha a gazdák összefognak, és közösen keresnek piacot, akkor közelebb kerülhetnek ehhez.
 
Az önkormányzat területén az idén termett szőlőből 300 palack bor készül, amelyet saját címkével látnak el. A község vendégei pedig ajándékba kapnak egy-egy palackkal.

Ez a 7 legjobb méregtelenítő étel

November 15. 19:15
A legjobb méregtelenítő ételekről közöl összeállítást az Nlcafe.hu.
 
A petrezselyem kiváló vízhajtó hatását, az édeskömény emésztési zavarokat csillapító hatóanyagait említik. A fokhagyma az egyik legjobb májtisztító, a citrom magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalma, emésztést segítő és immunerősítő hatása miatt ajánlott. A répa és a cékla méregtelenítik a májat, és természetes nitráttartalmuk serkenti a vérkeringést. A gyömbér pedig természetes gyulladáscsökkentő, tisztítja a májat, segíti a nyirokrendszer méregtelenítési folyamatait is.

Csökkent az alkoholfogyasztás a szomszédban

November 15. 16:17
Csökkenő irányzatot mutat a lakosság egy főre jutó alkoholfogyasztása Szlovákiában - írta honlapján a pluska.sk szlovák hírportál.
 
A szlovák lap által idézett kimutatás szerint a 2013-as évben egy szlovák állampolgár átlagosan 9,9 liter tiszta szesznek megfelelő alkoholos italt fogyasztott el. Ez a mennyiség mintegy tíz százalékkal volt kevesebb az ezredfordulón kimutatott, egy főre eső 11 liternél.
 
Ezzel Szlovákia az OECD egy főre jutó alkoholfogyasztása tekintetében 44 országot rangsoroló listáján a 15. helyen szerepel.
 
A listát Litvánia vezeti 14,3 literes egy főre jutó átlaggal, a második helyen Ausztria (12,2 liter), a harmadikon Észtország (11,8 liter) a negyediken Csehország (11,5 liter) az ötödiken pedig Oroszország (11,2 liter) áll.

Íme 7 hangulatjavító ital őszre!

November 15. 13:46
Habár tombol a novemberi tavasz, hamarosan meg lesz ennek a böjtje. Jönnek a taknyos, esős, borongós őszi esték. Remek, mi?
 
Itt össze is szedtek néhány olyan italt, ami segít a kedélyálapot javításában. Egy forró csoki, egy forralt bor, egy melange vagy ír kávé, egy rumos tea, egy karamellás tej, egy almapuncs nagyon jól fog még esni!

Ellenálhatatlan ez a boros édesség!

November 15. 11:32
Brownie egy kevés pinot noirral megbolondítva. A recept nagyon egyszerű, az eredmény pedig... döntsétek el ti! :)
 
Hozzávalók:
1 bögre olvasztott vaj butter, melted
2 bögre porcukor
4 tojás
2 teáskanál vanília
2 teáskanál pinot noir
1 bögre liszt
¾ bögre étcsokoládé por
½ teáskanál sütőpor
½ teáskanál só
A brownie tetejére:
¾ bögre tejszín
2 bögre csokoládé pasztilla
¼ bögre pinot noir
2 teáskanál vaj
 
A hozzávalókat a felsorolás sorrenjében adagoljuk egy tálba, egészen a lisztig. Majd a száraz hozzávalókat külön keverjük össze. Majd ezeket egalizáljuk és 30 percen át sütjük. Hűlni hagyjuk a browniet.
A mázhoz felverjük a habot, óvatosan elkeverjük a megolvasztott csikoládét, illetve a többi hozzávalót. Ezt követően a kihült browniet bevonjuk vele.
 
Ellenálhatatlan ez a boros édesség!
(Forrás: Sugardishme.com)

Pezsgővel az Alzheimer-kór ellen

November 15. 07:04
A legújabb tanulmányok szerint heti három pohár pezsgővel megakadályozható az Alzheimer-kór és az időskori "elbutilás" kialakulását kiváltó tényezők - írja a Nosalty.hu. Ezt azzal magyarázták, hogy a buborékos ital gyártásához használt pinot noir és pinot meunier szőlőfajtákban olyan alkotórészek találhatóak, amelyek megakadályozzák a demenciát. Arról már nem szólnak a hírek, hogy ezen fajtákból készült borokra is igaz-e a kutatás eredménye.

„Sokkal többet kísérletezünk, mint korábban bármikor”

November 14. 20:06
A szekszárdi Heimann Pincészetnél is voltak kihívások az idei évjáratban, ennek ellenére ifjabb Heimann Zoltán a „baromi izgalmas” jelzővel illette. Jó hír, hogy valószínűleg a pincészet nagy bora, a Barbár is elkészülhet idén. A Vinoport.hu a Heimann birtokon járt:
 
Míg Heimannék korábban leginkább a különböző területekkel és szőlőfajtákkal játszottak a házasításaikban, most különböző erjesztési módokkal fognak. "Jelenleg van, ami kisebb edényben erjed egész fürtösen, van, amibe kocsányt kevertünk vissza, van olyan is, amit teljesen feldolgoztunk, van ami lábbal taposott és korán préseltük... Stílusokkal játszunk, és egyelőre mi sem tudjuk, hogy mi lesz a vége." Az egész család lelkes, Heimanné Ágnes is azt mondta, elég, hogy abban biztos: a folyamat izgalmas, sokszínű, a végeredmény pedig emelni fogja a borok szakmai színvonalat.
 
A teljes beszámolót a Vinoport.hu oldalon tudod elolvasni.