Fröccs

De hogy került a kő a borospalackba?

április 09. 06:27
Csak úgy csörögnek, csattognak a kövek a pohárban - írja a Metropol a Bogdán birtok 2012-es Juhfarkjáról. 
 
„A Somló egyébként is karakteres, s szinte bármilyen feldolgozás mellett ad alapot a boroknak, de egy olyan fajtánál, mint a juhfark, ez különösen nyilván való tud lenni. Nem az a kifejezetten populáris stílus, nem feltétlenül talál be elsőre, legalábbis nem mindenkinél.”
 
A borleírásért ide kattints!

Borrajongó: Bussay szürkebarátja "átlagon felül teljesít"

április 08. 19:09
A Borrajongó.blog.hu Bussay László 2011-es évjáratú Szürkebarátját tesztelte. Az augusztusban elhunyt csörnyeföldi borász tétele "bőven túlmutat a korrekt kategórián". Azt érdemes tudni, hogy "Bussay László nem a könnyűre hangolt szürkebarátok elkészítésén munkálkodott".
 
"A tizennégy térfogatszázalék szesz és a félszáraz kategória ugyanis kellőképpen szélsőséges a zsigeri tartózkodáshoz. (...)A kezdeti földimogyorós fülledtséget rövid manuális centrifugával leküzdve egészen vonzó, ami marad: barackos alap, némi trópusival megtoldva zavarmentesen, tisztán. A textúra a stílusnak megfelelően olajos, a korty vastag, de nemcsak súlya, hanem lendülete is van: a stíluson túlmutató savak egyrészt jól kerekítenek, másrészt vitán felül dolgozzák be a pár grammnyi maradékcukrot. Van benne erő és lendület, azon túl, hogy szélességének megfelelően sokszínű és gyümölcsös is. Szívesen innék itthonról hasonlóan lendületes nagyszürkéket. Ez ugyanis nem értelmezi újra a fajta itthoni kereteit, de azon belül átlagon felül teljesít." - írj a Borrajongó.blog.hu.

Újabb nemzetközi sikert ért el a Mád Furmint

április 08. 16:19
A Decanter bormagazin májusi számában 90 feletti ponttal értékelte a 2013-as Szent Tamás Mád Furmintot. Gratulálunk!
 

A Decanter a MÁD Furmintot ajánlja 90+ pontszámmal a 2015. májusi számában.

Posted by Szent Tamás Pincészet on 2015. április 8.

Tavaszi kikapcsolódás és borkóstolók várnak a Malatinszky Présházban

április 08. 12:10
A szép tavaszi időben kinek ne lenne kedve egy kis kiránduláshoz és borkóstolóhoz. A Matatinszky Présház több rendezvényt szervez már a nyári időszak előtt is, de magán jellegű borkóstolókra ugyanúgy van lehetőségük a vendégeknek. A Malatinszky Szőlőbirtok 3 állandó borsorral készül a látogatóknak, amelyek mellé a helyi alapanyagokból készült házi finomságokat kínálja.
 
Egyelőre 8 főtől, bejelentkezés alapján fogadják Máriagyüdön a borkedvelőket, de hamarosan már nyári nyitvatartással várja a vendégeket a Présház.

Bejelentkezni telefonon (+36 20 242 2411) vagy e-mailen (preshaz@malatinszky.hu) keresztül lehet.
 
Már Tripadvisoron is megtaláljátok a Présházat!
 
Tavaszi kikapcsolódás és borkóstolók várnak a Malatinszky Présházban
 
Tavaszi kikapcsolódás és borkóstolók várnak a Malatinszky Présházban

Okozhat-e kárt az áprilisi fagy?

április 07. 20:49
„Napról napra nő az esély, hogy a fagyoktól már mentesülünk idén tavasszal, az időjárás azonban még mindig tartogathat kellemetlen meglepetéseket” – mondta a Bama.hu-nak egy Dráva mentén gazdálkodó földművelő. Egy baranya megyei hírportál beszámolt az agrárium jelenlegi helyzetéről a régióban, a cikkben a szőlészetre is kitértek.
 
"A megye szőlőtermelő területein már végeztek a metszési munkálatokkal, sőt, a rügyfakadás előtt már a lemosó permetézős védekezést is elvégezték a termelők. A gazdák szerint a szőlővesszők jó állapotban vannak, az első rügyelemzések reményteli termést ígérnek. A szőlő első ellenfele az áprilisi fagy lehet, a termelők azonban abban bíznak, hogy két egymást követő évben nem éri ilyen kár a tőkéket." A teljes cikket itt olvashatod.