A Sirha Budapest nemzetközi élelmiszeripari szakkiállítás több mint 20 ezer szakmai látogatót és 400 kiállítót vonzott 19 országból a Hungexpo budapesti vásárközpontba - közölte a szervező Hungexpo Zrt. az MTI-vel pénteken.
A május 9. és 11. között zajlott kiállítás látogatóinak 24 százaléka az étterem és vendéglátóiparból, 16 százaléka az élelmiszeriparból, 15 százaléka a sütő-, illetve cukrásziparból, 14 százaléka a kereskedelemből, 10 százaléka a szállodaiparból és 8 százaléka a szolgáltatóiparból érkezett.
A rendezvényen négyszáz kiállító mutatta be termékeit és szolgáltatásait az élelmiszerektől és italoktól kezdve a terítékeken, dekorációkon és higiéniai termékeken át a hotelek, éttermek és csomagolóipari cégek kínálatáig.
A szakmai kiállítás ideje alatt a látogatóknak lehetőségük nyílt hazai termékek kóstolására is a külön erre kialakított területen.
Május 10-11-én a kiállítás látta vendégül a Bocuse d'Or európai döntőjét, amelyet Széll Tamás és csapata nyert. A magyar csapatot a norvégok és a svédek követték, mellettük Franciaország, Izland, Finnország, Hollandia, Svájc, Belgium, Dánia és Észtország csapata lehet majd ott Lyonban a 2017-es világdöntőn.
A pékipar szintén előtérbe került a Sirha Budapesten, a Kreatív Pékfórumon bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, interaktív előadások várták a látogatókat a technológiai újdonságokról, kreatív alapanyagokról, továbbképzési lehetőségekről.
A konferenciateremben kerekasztal-beszélgetések zajlottak a Magyar Vendéglátók Ipartestületének szakembereivel olyan témákban, mint a gasztronómiai trendek, a Michelin csillag hasznossága vagy az étlapkészítés. A közétkeztetés kérdése is része volt a konferenciaprogramnak az Élelmezésvezetők Napján.
(MTI)