Fröccs

20 ezren voltak a Sirha Budapesten

Május 16. 14:47
A Sirha Budapest  nemzetközi élelmiszeripari szakkiállítás több mint 20 ezer szakmai látogatót és 400 kiállítót vonzott 19 országból a Hungexpo budapesti vásárközpontba - közölte a szervező Hungexpo Zrt. az MTI-vel pénteken.
 
A május 9. és 11. között zajlott kiállítás látogatóinak 24 százaléka az étterem és vendéglátóiparból, 16 százaléka az  élelmiszeriparból, 15 százaléka a sütő-, illetve cukrásziparból, 14 százaléka a kereskedelemből, 10 százaléka a szállodaiparból és 8 százaléka a szolgáltatóiparból érkezett. 
 
A rendezvényen négyszáz kiállító mutatta be termékeit és szolgáltatásait az élelmiszerektől és italoktól kezdve a terítékeken, dekorációkon és higiéniai termékeken át a hotelek, éttermek és csomagolóipari cégek kínálatáig.
 
A szakmai kiállítás ideje alatt a látogatóknak lehetőségük nyílt hazai termékek kóstolására is a külön erre kialakított területen. 
 
Május 10-11-én a kiállítás látta vendégül a Bocuse d'Or európai döntőjét, amelyet Széll Tamás és csapata nyert. A magyar csapatot a norvégok és a svédek követték, mellettük Franciaország, Izland, Finnország, Hollandia, Svájc, Belgium, Dánia és Észtország csapata lehet majd ott Lyonban a 2017-es világdöntőn. 
 
A pékipar szintén előtérbe került a Sirha Budapesten, a Kreatív Pékfórumon bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, interaktív előadások várták a látogatókat a technológiai újdonságokról, kreatív alapanyagokról, továbbképzési lehetőségekről.
 
A konferenciateremben kerekasztal-beszélgetések zajlottak a Magyar Vendéglátók Ipartestületének szakembereivel olyan témákban, mint a gasztronómiai trendek, a Michelin csillag hasznossága vagy az étlapkészítés. A közétkeztetés kérdése is része volt a konferenciaprogramnak az Élelmezésvezetők Napján.
(MTI)

Pörköltölő Fesztivál lesz Békéscsabán

Május 16. 12:02
Házipálinka-kóstoló és Pörköltölő Fesztivált rendeznek szeptember 16. és 18. között Békéscsabán. Az új rendezvény a békési megyeszékhely programkínálatát színesíti, a szervezők reményei szerint a közeljövőben felnőhet a Kolbász-, valamint a Sör- és Csülökfesztivál mellé.
 
Fülöp Zoltán, a fesztivál ötletgazdája elmondta: nagyon sokan főznek jó házipálinkákat, amelyeket a nagyközönség soha nem ismerhet meg. Egy barátjával tavaly nyáron kezdtek azon gondolkozni, hogyan lehetne ezen változtatni.
 
„A gordiuszi csomót úgy tudtuk átvágni, hogy kiderítettük, ha a házipálinkákat adóraktár igénybevételével zárjeggyel látjuk el, akkor ugyanúgy viselkednek, mint a kereskedelmi főzdék termékei, vagyis kóstolhatóvá és eladhatóvá válnak” - mondta.
 
A fesztivál szervezői ezért várják a házipálinkát otthon főző vagy bérfőzető gazdák jelentkezését, akiknek az italát egy érzékszervi előszűrést és laboratóriumi vizsgálatot követően felvásárolják. A pálinkákat a termelők arcképével vagy egy fantázianévvel ellátott címkével látják el, így azokat a fesztiválra kilátogatók megkóstolhatják és ha akarják, meg is vásárolhatják.
 
Fabulya Attila okleveles pálinkabíró, a Csabai Pálinka Klub elnöke a fesztivál legfontosabb céljának a házipálinkák minőségének a javítását, valamint a fogyasztói szokások befolyásolását nevezte. Tavaly 20 millió liter házipálinkát főztek, a bér- vagy magánfőzött pálinkák hetven százaléka azonban hibás - magyarázta. A pálinkafőzés gyakorlatának kifehérítését és a minőség javítását tartja a fesztivál legfontosabb hozadékának Szántó Zsolt, a békéscsabai polgármesteri hivatal kabinetfőnöke és Herczeg Tamás önkormányzati képviselő is.
 
Fülöp Zoltán elmondta: a pálinkakóstolás mellett pörköltfőzést is szerveznek, mindhárom nap tematikus lesz. Az elsőn sertés, a másodikon marha, a harmadikon csirkepörköltöt készíthetnek a jelentkező csapatok, baráti társaságok.
 
Emellett a szervezők kísérő rendezvényként gyümölcskertészeti kiállítást és vásárt, valamint a gyümölcstermesztés és a házipálinka-főzés témájában szakmai konferenciát is szerveznek. A három nap kínálatát koncertek és kulturális események is tarkítják majd, a fellépők körét a szervezők a későbbiekben hozzák nyilvánosságra.
(MTI)

Kóstolom: mobilapp készült a balatoni borokhoz

Május 16. 09:16
A Balatonfüred-Csopaki borvidék fiatal borászainak szombati balatonfüredi borkóstolóján debütált a Kóstolom nevű alkalmazás - közölte a szoftvert fejlesztő cég kommunikációs vezetője.
 
Hanyecz Imre elmondta, hogy a tavaly nyáron alakult Rizling Generáció Egyesület által rendezendő szombati balatonfüredi rendezvényen mintegy húsz borász - a Rizling Generáció mellett a Csopaki Kódex és a Balatoni KÖR egyesület tagjai - több mint száz termékét lehetett megkóstolni. Ott mutatták be a Kóstolom nevű új applikációt, melynek segítségével résztvevők részletes információkat kaphatnak a környék borairól.
 
A Rizling Generáció Egyesület tavaly augusztusban a Balatoni Borheteken a borvidék huszonöt pincészetének összefogásával alakult meg. Az egyesület küldetésének tekinti a Balatonfüred-Csopaki Történelmi Borvidék, illetve a Balaton-felvidék tradicionális és különleges borainak népszerűsítését, továbbá a térség idegenforgalmi vonzerejének növelését.
(MTI)

Lottón nyert balatoni üdülő

Május 15. 18:54
Az 1960-as évek elején a Balatoni Intézőbizottság kezdeményezésére társas weekend telepek jöttek létre, ezzel segítve, hogy az üdülésre vágyók kényelmesen és kellemesen töltsék szabadidejüket a tónál. Az első ilyen üdülőtelep Balatonalmádiban épült fel 5 millió forintból. 44 lakóegységből állt, melyek lottó tárgynyeremény-sorsoláson találtak gazdára - írja az Onlinebalaton.hu.

Feltehetően határtalan örömet jelenthetett azoknak, akik akár egyetlen lottó áráért saját kis balatoni nyaralóhoz juthattak. 
 
Lottón nyert balatoni üdülő
Forrás: Onlinebalaton.hu

Csak jogi nyiltkozattal eheted meg ezt a hamburgert

Május 15. 14:49
A Perth-i Johnny's Burger az Ördög Bosszúja fantázianevű hamburgere olyan csipős, hogy el sem tudod képzelni. A paprikák csípősségét mérő Scoville-skálán 3,5 milliós értéket ér el a burger. Ez mit is jelent pontosan? A könnygáz hatóanyaga  2-5,3 milliós értékű, míg a megcsípősebb magyar paprika csupán 1500-2500. 
 
A  Capital Bay News alapján a szósz két szupererős chillifajtától lesz igazán gyilkos, a Carolina Reapertől és a hibrid Bhut Jolokiától. 25 dollárba (nagyjából hatezer forintba) kerül, de aki meg tudja enni, annak nem kell kifizetnie. Mondjuk ez eddig a nagyjából 300 jelentkezőből egynek sikerült, de a leírás alapján neki utána volt más baja is, mint 25 dolláron rágódni - írja az Index.hu
 
Az Ördög Bosszúja burger megrendelésekor nyilatkozatot kell tenni, hogy a próbálkozó nem szenved szívbajban, gyomorbántalmkban vagy hasonlókban, vagy ha igen, akkor az az ő baja lesz.
 

Meglestük, milyen a Borkollégium bora

Május 15. 11:39
Amint arról korábban írtunk már, a 4. Tokaji Borárverés eredményeként a Trinety Media Kft. megtalálta a 2016/2017-es tanév, és a 2017/2018-as tanév Borkollégium Borát.
 
A lapunkat is kiadó cég a Kvaszinger 2015-ös Tokaji Furmintját és a Disznókő 2015-ös furmintját vásárolta meg. Utóbbit néhány napja el is mentünk megnézni.
 
Meglestük, milyen a Borkollégium bora
Az Illésházy-dűlő - innen való a Disznókő furmintja
 
Az Illésházy-dűlőben szüretelt furmintból készült bor nem csak tisztasága miatt különleges, hanem mert a birtok első száraz tétele erről a területről. Az egyik legszebb 2015-ös boruknak tartják.
 
Meglestük, milyen a Borkollégium bora
A bor még hordóban pihen

Az árverésen megvásárolt két bor a boriskola minden tanfolyamán kóstolható lesz, vagyis legyen szó akár kezdő borkedvelőről vagy a felsőfok hallgatóiról, mindenki lehetőséget kap rá, hogy megismerkedjen velük. Az aukción beszerzett tételekkel találkozni lehet majd a Magyar Borok Bálja sétáló terében, továbbá a 2017-es Tokaji Március Nagykóstoló releváns mesterkurzusának borsorában is, így egyenként összesen 2000 fő kóstolhatja meg őket, borszakértők közreműködésével.

Az okoscipő elvezet az úticélodig

Május 15. 07:47
Többé nincsen szükséged térképre, mert Sneakair okoscipő elvezet az úticélodig. Az easyJet a napokban mutatta be új termékét a Barcelona Street Project eseményen. 
 
A főleg turistákat célzó okoscipőbe GPS technológiát építettek, amely az új városok és látnivalók felfedezésében segít, és a cipőt hordva még csak az eltévedéstől sem kell tartani. Mert így anélkül találhatjuk meg a helyi nevezetességeket, hogy állandóan a térképet, vagy telefonunk képernyőjét bújnánk - írja a Travelo.hu.
 
Az okoscipő elvezet az úticélodig
Így néz ki az easyJet okoscipője Forrás: easyJet.com)

Híres ételkritikus, aki nem szereti a libamájat

Május 14. 18:35
Luigi Cremon eredeti foglalkozása mérnök volt, de ma már a világ egyik leghíresebb ételkritikusa, és állítólag róla mintázták a L'ecsó című rajzfilmhez Anton Ego alakját. A Bocuse d'Or Europe miatt újra ellátogatott Magyarországra, és nyilatkozott az Origo.hu újságírójának.
 
„​És mit gondol Széll Tamásról, a Bocuse d'Or Europe magyar győzteséről? 
Először is az a gulyásleves jut róla eszembe, amit az Onyxban ettem, fantasztikus szakács. De tágabb értelemben azt gondolom, nagyon jó, hogy egyre több ország versenyez, és egyre jobban is csinálják. Szerintem az ilyen szakácsversenyek komoly változásokat hozhatnak, ez is a dolguk. Jó lenne, ha a skandinávok és a franciák mellett más országok, például a magyarok és a spanyolok is bekerülhetnének az élmezőnybe. 
 
Lehet egy ételkritikusnak kedvenc étele? 
Persze hogy lehet. Úgy általában leginkább a zöldségeket szeretem, azon belül a zöld színűek a kedvenceim: spárga, brokkoli, cukkini, articsóka. Nem vagyok vegetáriánus, egyszerűen szívesebben eszem zöldségeket. Ezt egyébként az olasz konyha egyik nagy előnyének tartom, hogy jóval több zöldséget használ, mint például a francia. 
 
És van olyan étel, amit utál? 
Én tényleg mindent megeszek, de be kell vallanom, hogy a libamájat nem szeretem. Nem elvi okok miatt kerülöm, bár az is tény, hogy a feleségem nagy állatvédő, és ez hatással van rám is. De tényleg nem tartom jóízűnek. Tudom, hogy Magyarországon népszerű étel, remélem, nem sértődnek meg.
 
A teljes interjút az Origo.hu oldalon olvashatod el!