Fröccs

Egy szekszárdi kadarkasor értékelése két kóstoló tollából

Május 12. 09:35
Május 8-án rendezte meg a Szekszárdi borvidék a Kulcs a szívedhez elnevezésű borkóstolóját, és egyben borvidéki bemutatóját. Az esemény keretén belül egy Kadarka mesterkurzust is lebonyolítottak, ahol 15 tételből álló borsort kóstólhattak végig a szerencsések. A Borravaló.hu is részt vett az eseményen, akik Nincsenek válaszok kadarka fronton címen jelentették meg cikküket a mesterkurzust követően. A beszámoló egyik érdekessége, hogy két különböző kóstolójegyzetet is közöl az egyes tételekről.
 
Nézzünk egy-két ízelítőt:

Eszterbauer Pince “Sógor” Szekszárdi Kadarka 2013

Fater: Pirospaprikás, fűszeres, fajtás kadarka illat. Szerintem reduktív. A korty gyümölcsös, friss, meleg karakterű és kedves. Egyszerű, tiszta ivóbor, amiből szívesen vásárolnék is (~1700 Ft) 81-83

Mia: Áttetsző rubin szín. Földes, fűszeres, kis karamell,  cseresznye, ribizli, füst. Jó egyensúly, kevés tannin, élénk sav.  Nem volt hordóban, gyümölcsös, lágy, egyszerű és jól iható.  Bármikor venném. 84

Heimann Családi Birtok Szekszárdi Kadarka 2011

Fater: Zárt, gyümölcshangsúlyos illat némi édesfűszeres tónussal. A korty tömör, a vártnál kissé tanninosabb és nehezebb (sosem ittam még könnyű bort Heimannéktól). Nem az én kadarka-eszményem, de rendben van. 82-84

Mia: Meszes, citrusos illattal nyit, kis élesztősséget is érzek.  Ízben a fűszeresség jön elől, mellette piros bogyós gyümölcsök,  meggy, cseresznye, szegfűbors, ánizs, kis karamell. Szikárabb, sok fűszerrel, jó egyensúllyal. Koncentrált, de hoz is aromákat és karaktert. Szép. 85

A teljes cikket ide kattintva olvashatod el.

Ne csodálkozz, ha sajtszag lesz hétvégén a Városligetben!

Május 11. 20:30
Magyar és külföldi kézműves sajtok, kecske-, juh- és tehéntejből készült termékek, valamint sajtkészítő workshop is várja az érdeklődőket péntektől vasárnapig a III. Belvárosi Sajtfesztiválon a budapesti Vajdahunyadvárban, ahol megrendezik az év sajtja versenyt is.
 
Az ingyenes rendezvényen a látogatók bemutatókon sajátíthatják el a sajtkészítés fortélyait és mozzanatait, hazai és nemzetközi - egyebek mellett lengyel, cseh, francia, olasz - sajtokat kóstolhatnak, emellett szavazhatnak az év legjobb sajtjára is - mondta el Necz István, a fesztivál főszervezője a hétfői budapesti sajtótájékoztatón.
 
Hozzátette, hogy a háromnapos fesztiválon a nagy borrégiók képviselőinek borait, valamint kézműves söröket és pálinkákat is kínálnak a sajtok mellé.
 
A kóstolók és bemutatók mellett néptánc- és népzenei produkciókkal, valamint gyerekprogramokkal: interaktív játszóházzal és kalandparkkal is készülnek a szervezők. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum az állandó és időszaki tárlatok mellett toronytúrára invitálja a közönséget, a Kaputoronyhoz kapcsolódó Ostromfolyosón mini fotókiállítás látható. Vasárnap a nemzetközi növénynap részeként rendezik meg a Liget-sétát, amely 10 órakor indul az Anonymus szobortól.
 
A Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesületének elnöke elmondta, hogy a rendezvényen a többi között kecskesajtokat, juhsajtokat és tehéntejből készült termékeket is felvonultatnak, a látogatók beszélgethetnek a sajtkészítőkkel, valamint bepillanthatnak a sajt- és vajkészítés kulisszatitkaiba is. 
 
Kovács László hangsúlyozta: az egyesület célja többek között, hogy a hazai sajtfogyasztás növekedjen, és egyre magasabb legyen a sajtok minősége.
 
A sajtfesztivált tavaly a Bálnában, 2013-ban a fővárosi Erzsébet téren rendezték meg.
(MTI)

Jó irányú az eredés a Balatonon

Május 11. 18:05
A Garamvári Szőlőbirtokon a 4 hektár új telepítésű szőlőültetvény tám berendezésének építése a végéhez közeledik. A soroszlopok állnak, a végoszlopok és azok kikötő elemei a héten helyükre kerülnek. A következő héten elkezdődhet a huzalozás és a tőketámasztó karók kihelyezése. A Cserszegi fűszeres és Furmint oltványok egyaránt szépen fejlődnek, az eredés nagyon jó arányú.
 
Jó irányú az eredés a Balatonon
Május 7-én elkészült az oszlopozás

Ne próbáld megdönteni a felesivás világrekordját!

Május 11. 15:48
Egyrészt azért, mert egyszerűen hüleség, másrészt pedig nagyon veszélyes. A franciaországi Le Starter pub tulajdonosát gondatlanságból elkövetett emberölésért vádolják, miután az ő felelőssége lett volna figyelni arra a 57 éves férfira, aki 56 különféle felest ivott meg aznap este. Állítólag világrekordot akartak felállítani, ami sajnos nem sikerült, mert a férfi meghalt. 
 
A férfi a szemtanúk szerint 14 felest ivott meg már azelőtt, hogy belekezdett volna a kísérletbe. A világrekord lényege az lett volna, hogy percenként 30 pohárkával gurítson le. 56 ital után a férfinak leállt a szíve, az orvosok már nem tudtak rajta segíteni - írja a Neon.hu.  

A napraforgóst választották a Balaton fagyijának

Május 11. 14:04
A Balaton fagyija versenykiírásnál a szervezők azt kérték, hogy természetes alapanyagokból készülő, hagyományos kézműves fagylaltokat nevezzenek a cukrászdák.
 
Idén a balatonföldvári Kárpáti Fagylaltozó nyerte a Balaton Turizmus Szövetség Balaton fagyija-díját. A zsűri különdíjat adott a tavalyi győztes Florida Fagyizó (Balatonmáriafürdő) gesztenyés álom, a zalakarosi Szilágyi Cukrászda almaszimfónia (muskotályos sült alma) és az Amaretto Fagylaltozó almádi házi krémes fagylaltjáért.
 
Az idei nyertes fagylalt készítője, Kárpáti Péter hangsúlyozta, hogy nagyon szerette volna megmutatni a közönségnek és a kollégáinak, hogy nemcsak a drága szicíliai pisztáciából és a piemonti mogyoróból lehet finom fagylaltot készíteni, hanem a "mi kis szotyinkból is".
 
A versenyt a régiós szövetség idén is a Nyitott Balaton rendezvénysorozat keretében hirdette meg. A felhívásra csaknem 30 fagylaltot neveztek a tó környéki cukrászdák és fagyizók. A versenyhez saját, navigációval ellátott webes alkalmazás is készült, hogy az érdeklődők minél könnyebben tájékozódhassanak és juthassanak el a helyszínekre. Az alkalmazást a rendezvény holnapján lehet elérni.
(MTI)

Így segít a csúcstechnika a sérült szőlőszemen

Május 11. 11:49
A lenti videót az Index tette közzé. Azt mutatja be, hogy a da Vinci Single-Site nevű rendszer milyen precíziós műveletek végrehajtására képes. És pont egy szőlőszemen prezentálják!
 

Csokiválságra van kilátás

Május 11. 06:12
Csokiválság jöhet, figyelmeztetik a fogyasztókat a világpiaci szakértők. A kakaó ára egyre emelkedik, és nem kizárt, hogy a kakaóültetvényeket sújtó növényi betegségek, illetve kártevők miatt teljesen eltűnhet a boltok polcairól az igazi csokoládé - írja az Élelmiszer.hu.
 
A kakaó iránti kereslet egyre nő, amivel a termelők nem tudnak lépést tartani. Többek között ezért is kellenek a betegségeknek, kártevőknek jobban ellenálló, nagyobb termést hozó új kakaófajták. Botanikus szakértők indultak el az Amazonas őserdeibe, ahol ígéretes palánták után kutatnak, a begyűjtött magokat és hajtásokat pedig elküldik az ICQC-ba (Nemzetközi Kakaó-karantén Központ). A teljes cikket az Élelmiszer.hu oldalán olvashatod el.

Hogyan alakul a 2015-ös évjárat?

Május 10. 20:46
Úgy tűnik, eddig minden rendben a szőlőben. Balla Géza, a Ménesi borvidéken elégedett a 2015-ös év kezdetével.

Idáig jó termés mutatkozik!

Posted by Balla Géza Pincészet on 2015. május 10.