A novemberben, Villányban megtartott Franc&Franc rendezvény visszhangjaként bemutatták a a villányi franc-okat az amszterdami Wine Professional nevű szakmai borkiállításon.
A szakkiállítás azért jó terep, mert ide valóban szakmai érdeklődésből érkeznek a vendégek, csak meghívóval lehet körbejárni a standokat, vagy részt venni a kóstolókon, mesterkurzusokon - olvasható a Villányi Borút lapunkhoz eljuttatott közleményében.
Első nap délután bemutatkozott a Villányi Franc válogatott. A Siklóson bemutatott 12 cabernet franc-ból 11 érkezett meg (Wassmann, Vylyan, Gere&Weninger, Günzer Tamás, Heumann, Sauska, Tiffán, Vinatus, Bock, Malatinszky, Csányi), a Riczu-Stier 2011-esből már nem maradt, helyette a fesztivált szervező Jan van Lissum érdekeltségébe tartozó, idehaza kevésbé ismert Mondivin ugrott be, egy 2007-es és egy 2009-es verzióval. Az ételeket ezek segítségével hangolta Villányi Franc-ra Wil Demandt séf, aki a 16 Gault Millau pontos Restaurant Bordewijk vezetője.
A mintegy harminc érdeklődőnek megrendezett bor és étel kóstolón Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke mutatta be a magyar borokat, a Villányi borvidéket és a 13 cabernet franc-t. A kóstolón részt vett, afféle társmoderátorként működött közre a borok bemutatásába Romana Echensperger, egiyke a nyolc Németországban élő Master of Wine-nak.
A borok alapvetően tetszést arattak, a résztvevők jelentős részének eddig nem sok tapasztalata volt villányi borokkal kapcsolatban. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a villányi cabernet franc teljesen más úton jár mint a Loire-i, a borok szép potenciált mutatnak, de még az út/stílus keresésének fázisában vannak, az érett, gyümölcsös ízeket sokszor elnyomja a túlzott hordóhasználat, az alkohol néha túl sok és a szép, telt, gazdag alapanyagot kibillenti az egyensúlyból, valamint, hogy egyedi és figyelemre méltó a Villányi Franc kiemelése, a borok nagyon jól működnek ételek mellé, valószínűleg azon az ösvényen lehet értékeiket legteljesebben bemutatni.
A Villányi Franc közvetlen promóciója mellett a 2016-os megjelenés formáit is keresték a szervezők. Úgy tűnik, nem hiába: érkeztek meghívások, bekerült a Villányi Franc düsseldorfi ProWein programjába, invitálták a sort még jónéhány kisebb fesztiválra, de a legfontosabb, hogy a szakmai érdeklődés is egyre nagyobb a novemberre tervezett következő Franc&Franc iránt.