Fröccs

Elhunyt Cservák György

Június 21. 14:11
Apák napja reggelén, június 19-én balesetben elhunyt Cservák György - a Budapesti Gazdasági Egyetem egyik legmeghatározóbb tanára. Ő tanította ugyanis a vendéglátás alapjait, a felszolgálástól, az étel- és italismeretekig mindent, amit egy kezdőnek tudnia kell. Mindenki szerette, mert ő is szeretett mindnekit. Mosolyát, szállóigéit, és ösztönző támogatását sosem feledjük.
 
Aki szerencsés, az évek alatt több tantárgy kapcsán is tanulhatott Cservák tanár úrtól, aki pedig a legszerencsésebb, az egyetem végén konzulensként is megismerhette segítőkész, ám professzionális karakterét. Ő volt az, aki tudott úgy feltenni kérdést, hogy magunktól jöttünk rá a válaszra, aki végig felnőttként kezelt minket, és aki az államvizsgán pontosan tudta, hogyan vigye a beszélgetés fonalát úgy, hogy a lehető legjobb jegyet kaphassuk. Megtiszteltetés volt tőle tanulni.
 
Eltávozott minden KVIK-es Depardieu-je; nyugodjon békében Cservák tanár úr!

Így koccintották körbe a borászok a Balatont

Június 21. 11:46
Így koccintották körbe a borászok a Balatont
 
Szombaton tartották a Balaton Napja rendezvénysorozatot, amely az első egész Balatont körbeölelő rendezvény, amin idén már 15 település vett részt.
 
Szombaton, annak jelül, hogy a tó már 23 fokos és fürdésre kiválóan alkalmas, pontban délután 2 órakor minden strandon tóbafutással nyitották meg a strandszezont, majd fél 3-kor körbekoccintották a Balatont az idén debütáló új régióborral, a BalatonBorral. Ezután gasztropiknik, kreatív fröccs- és fröccskoktél készítési vetélkedők voltak a megújuló balatoni kínálat, az új strandbisztró trendek bemutatására. A gyerekeknek homokvárépítő és papírhajó-verseny, sokféle játékos vagy komolyabb sportprogram, a klasszikus vízi- és strandsportokon kívül kötélhúzás a vízben, kreatív ügyességi vetélkedők, retro fürdőruha-bemutató, piknik kosár szépségverseny és hasonló kreatív programok. Több helyszínen is volt élő zene és estig tartó strandparti.

Szélvédőre gyűjt a Somló-hegy

Június 21. 09:24
Hétvégén volt az éjszakai pincetúra a Somlón, ahol valaki annyira jól érezte magát, hogy betört egy szélvédőt. A túra szervezői most gyűjtést rendeznek azért, hogy a befolyt összegből vegyenek új üveget a kocsiba.
 

Végignézni is sok: itt a VinAgorán kóstolható borok listája

Június 20. 15:55
Végignézni is sok: itt a VinAgorán kóstolható borok listája
 
A június közepén lezajlott VinAgora borverseny különlegessége, hogy a verseny után a borkedvelők és a hozzáértők is megkóstolhatják a nevezett és díjazott magyar, külföldi borokat. Mindet.
 
A VinAgora Borgálán nagyjából 500 féle bor kóstolására nyílik lehetőség, melyek mind részt vettek a 2016-os VinAgora Nemzetközi Borversenyen, amelynek mintaszáma évek óta 500-550 körül mozog.
 
 
Jó böngészést!
 

Rozémutató a nyárra

Június 20. 14:13
Végre itt egy jó kis rozé-kalauz, ami segítségünkre lehet abban, hogyan különböztessük meg a rozékat. Nem mindegyik egyforma ugyanis, különbözhetnek szőlőfajta, borvidék vagy technológiai folyamatok szempontjaiból. Vajon melyiket igyuk magában, fröccsnek vagy ételek mellé?
 
Olvasd el itt!

Drágul a sör az Oktoberfesten

Június 20. 12:12
Évtizedes hagyomány szerint a sörfőzők javaslata alapján a müncheni városvezetés mondja ki, hogy mennyiért mérhetik a sört a világ legnagyobb népünnepélyeként számon tartott sörfesztiválon.
 
A fórum úgy döntött, hogy idén a sör literje 10,40-10,70 euróba kerülhet a tavalyi 10,10-10,40 euró után.
 
Az 1971-ben először bevezetett "rögzített ár" literenként 2,50-2,95 márka volt, 1990-ben viszont már 6,95-7,55 márkát kellett fizetni. 2001-ben rögzítették utoljára az árat márkában, akkor a literenkénti felső ár 12,80 márka volt.
 
A sörfőzők 2002-ben első ízben szabták meg az árat euróban. Abban az évben 1 liter sör 6,30 euróba került. A következő évben is maradt ez az ár, de azóta évi 3-5 százalékkal emelkedik.
 
Szakértők szerint több tényező is befolyásolja, hogy milyen áron kínálják a sört az Oktoberfesten, de a legfontosabb ezek közül az, hogy mennyit kell fizetni évi átlagban a müncheni sörözőkben. Ennek ismeretében az Oktoberfesten a sör ára nem kerülhet sokkal többe, mint a sörfesztivál "kerítésein" túl, mert az jelentősen visszafoghatja a forgalmat, de olcsóbb sem lehet, hiszen az a gyártóknak okozhat veszteséget.
 
Münchenben a sör literenkénti "csúcsára" jelenleg 10,20 euró. 
 
Tavaly 5,9 millióan vettek részt a 182. Oktoberfesten, mintegy 400 ezerrel kevesebben az egy évvel korábbinál. Sörből is kevesebb fogyott, 7,3 millió liter a 2014. évi 7,7 millió után.
(MTI)

Jön a Balatonfüredi Bor- és Halünnep

Június 20. 09:50
A gasztronómiai ínyencségek mellett zenei és gyermekprogramok, sőt sárkányhajó-roadshow is várja a látogatókat csütörtöktől, a Balatonfüredi Bor- és Halünnepen. Cserép László, a balatonfüredi önkormányzat kulturális osztályvezetője az MTI-nek elmondta, hogy a hagyományokhoz híven a gasztronómiáé lesz a főszerep. Balatonfüred mellett Csopak, Paloznak és Tihany is csatlakozik a fesztiválhoz, ahol lesz borbemutató és borvásár a Tagore sétányon és a helyi és környékbeli pincészetek kínálata mellett a Szekszárd mint vendégborvidék bemutatkozik be.
 
Első este az opatijai Klapa Melija női kórus áll színpadra, valamint Micheller Myrtill, és zenekara, a Swinguistique is koncertet ad. Pénteken Szalóki Ági énekel, valamint a Vivat Bacchus műsorát is meghallgathatja a közönség. Chiléből és Argentínából érkezik két zenész, ők szombaton este lépnek a hallgatóság elé. A Heti Válasz közönségtalálkozóra várja az érdeklődőket, és bemutatják a Magyar Konyha balatoni gasztrokalauzának legújabb számát is. A fesztivál zárásaként a Cimbora Együttes műsorát hallgathatja meg a közönség, majd a Vodku fiai adnak Cseh Tamás dalaiból összeállított múltidéző koncertet.
 
Csopak egyébként halászléfőző versennyel, Paloznak szabadtéri filmvetítéssel, Tihany pedig a Levendulafesztivál programjaival csatlakozik a fesztiválhoz - fűzte hozzá.
 
Résztvevő pincészetek: Hudák Pince, Jásdi Pince, Koczor Pince, Lídia Borház, Mészáros Pince, Csiszár Pince.
 
Vendégborvidék: Szekszárd. Bemutatkozik a Takler Pince, Vida Családi Borbirtok, Mészáros Borház, Prantner Pince, Dúzsi Tamás és Családja Pincészet valamint a Vesztergombi Pince
(MTI)
 
 

Tényleg hígítják a söröket?

Június 19. 19:22
Maláta, komló, víz, sörélesztő – mi kellhet még ezen kívül a sörbe? Általában semmi, azonban nem is olyan kevés gyártó a malátát rizzsel, kukoricával vagy árpával pótolja, a természetes enzimeket pedig ipari enzimekkel –írja az Origo.
 
A malátát helyettesítő anyagokkal a sör olcsóbban és gyorsabban erjed. Minősége azonban sokat romlik, mivel az ilyen módon készült sört hígítani is kell majd, ezután pedig külön hozzáadni a szén-dioxidot, így tehát sok esetben tulajdonképpen egyfajta sörfröccs az, amit a boltok polcairól leemelünk. Ennek az íze is más, mint a hagyományos technikával készült söröknek: savanyúbb és hígabb lesz, kevésbé malátás, kesernyés.
 
Németországban és Csehországban még a kommersz sörök sem tartalmaznak például kukoricagrízt, míg a kelet-európai régióban szinte minden országban a fenti eljárást használják a nagy sörgyártók. Magyarországon egyedül a Soproni Sörgyár termékei nem tartalmaznak kukoricagrízt.
 
Nézd meg itt, hogyan készül a Soproni sör!