Fröccs

Előkerült a Titanic étlapja

április 24. 16:12
Április 14-én volt 104 éve, hogy a Titanic elsüllyedt. Az évforduló kapcsán előkerült az utolsó vacsora menülapja, amelyből több is akadt. Ennek az oka a társadalmi osztálykülönbségek voltak.
 
Az első osztály 
Érdekes módon a menü felépítése meglehetősen hasonló egy mostani ilyen típusú választékhoz: a fogások mellett a vendégek egy grillbárból és a svédasztalról is válogathattak - írja az Origo.hu. A svédasztal igen gazdag volt halban, a szokásos lazac mellett rák, szardella, hering és szardínia is került a tányérokra, továbbá többféle marha, borjú és csirke is.
 
Előkerült a Titanic étlapja
 
A másodosztály 
Tápióka leves, tőkehal, bárány mentaszósszal, csirke curry, roston sült pulyka vörösáfonya-szósszal, zöldborsó és répapüré. Ezek közül választhattak a középosztálybeliek. A desszertkínálat itt szélesebb volt, mint a gazdagok menüjében.
 
Előkerült a Titanic étlapja
 
A haramadosztály
A szegények összes étkezését egyetlen papírra zsúfolták össze. Ebédre volt rizsleves, marhasült krumplival és kukoricával, utána némi édességgel, de vacsorára már csak zabkása, keksz és némi sajt jutott.  
 
Előkerült a Titanic étlapja
 
(Forrás: Origo.hu)

Az év európai fája Bátaszéken található

április 24. 13:52
Az év európai fája címért 15 ország egy-egy fája verseng egymással, mindannyian az emberek és a növényvilág kapcsolatának jelképei, egyúttal a természeti örökség és a helyi közösségek összefogásának fontosságát hangsúlyozzák - írja az Index.hu.
 
A februárban meghirdetett versenyen a legtöbb, 72 653 szavazatot a bátaszéki Szent Orbán Kápolna melletti molyhos tölgy kapta. A díjat május 25-én, Orbán napon ünneplik meg Bátaszéken, amikor egy molyhostölgy-csemetét is ültetnek az öreg tölgy mellé, jelezve az utókornak, hogy van folytatása a hagyományoknak.
 
 
A Madárszem.hu drónos légifelvételt készített a négyszáz éves fáról.

Minél több hús fogy, annál kevesebb erdő marad a Földön

április 24. 10:47
A képlet egyszerű, ha kevesebb húst ennének az emberek a Földön, akkor megőrizhető lenne az erdők területe. Karlheinz Erb, a Klagenfurti Egyetem bécsi központú társadalmi ökológiai intézetének munkatársa és kollégái ötszáz, 2050-re szóló forgatókönyvet vizsgáltak meg arról, hogy lesz-e elég élelem a Föld lakóinak. 
 
A forgatókönyvek majdnem kétharmadát kivitelezhetőnek ítélték meg anélkül, hogy újabb erdőterületeket kelljen kivágni mezőgazdasági területek kialakítása céljából - írja az Index.hu. A konkluzió, hogy minél több húst fogyasztanak az emberek, annál intenzívebbnek kell lennie a mezőgazdaságnak és annál nehezebb lenne megőrizni az erdőterületeket. Az állattartás nem önmagában rossz, hiszen segíthet abban is, hogy bizonyos területek hasznosíthatóvá váljanak.
 
A táplálék világszintű biztosításának fontos alapfeltétele a korrekt kereskedelem, aminek a célja elsősorban a fenntarthatóság és nem az egyes kereskedelmi szervezetek profitja. Fontos továbbá, hogy minél kevesebb áru vesszen kárba. 
 

Idén is féláron fagyizhatunk

április 24. 07:19
Május 8. Érdemes a dátumot feljegyezni a naptárába minden fagyi rajongónak. Ez a magyar kézműves fagylalt napja, és ezen a napon féláron kapod majd az édességet az akcióban résztvevő fagyizókban.
 
A Fagylalt napjának egyik célja, hogy a fagyizók egy, a környezetükben található közintézményt, kórházat, csoportot is meglepjenek pár gombóc fagyival. Így a hátrányosabb helyzetű személyek is részesedjenek a fagyi örömében.
 
A résztvevő fagyizók listáját itt tudod megnézni!

Egy népszerű étterem, ahová nem kell kiöltözni

április 23. 17:33
Nem kell sokat gondolkodnod a ruhásszekrény előtt, hogy melyik ruhádat vedd fel a vacsorához, mert ebben az éttermeben pucéran étkeznek a vendégek. Most nyílik meg Londonban a Bunyadi, az első meztelen étterem. 
 
A vendéglátóhely csak nyárra, egy három hónapig tartó pop-up éttermem erejéig. És ha azt gondolnád, erre nincs igény hát nagyon tévedsz, máris ötezer fős a várólista, és ez még csak a kezdet - írja az Index.hu.
 
Szerencsére nem kell meztelenül érkezni, először a bárban oldódik egy kicsit az ember, majd néhány ital után átmehet az öltözőbe, ahol megválik a ruháitól és kap egy köntöst. Ezután léphetünk be az éttermi részbe, ahol megválhatunk a köntöstől és fatuskókon üldögélve nekiállhatunk a kajálásnak. Természetesen csupa organic, egészséges kaja van a menüben, az étkészlet hand made és természetesen ehető is. 
 

Kezdődik a Kékfrankos Április Nagykóstoló!

április 23. 14:02
Ezekben a percekben kezdődik a Kékfrankos Április, a kékfrankos szőlőfajtát a középpontjába állító program központi eseménye a Corinthia Budapestben kerül sor április 23-án, ahol a kékfrankos mellett bikavéreket is kóstolhatnak az érdeklődők, és idén a vendégbor a kadarka.
 
A kékfrankos hazánk legelterjedtebb szőlőfajtája, a kizárólag fehérborokra specializálódott borvidékeinken kívül mindenhol foglalkoznak vele. A szőlőfajta borai kifejezetten változatosnak mondhatóak, hiszen többféle bortípus is nyerhető belőle. A kékfrankos kedvelt rozé- és silleralapanyag, vörösborként pedig készíthető belőle mindennapi fogyasztásra szánt könnyű, gyümölcsös bor, vagy tartalmas, a terroirjegyeket átadni képes prémium tétel. Sőt, a fajta kiváló cuvée borokhoz is, a bikavérek legfontosabb alapanyaga. Mindezt az összetettséget kívánja felvonultatni a Kékfrankos Április.
 
Még nem késő elindulni, a részletek itt találhatóak.

Ezért pattanj ma bringára!

április 23. 10:46
Április 23-án I Bike Budapest bringás felvonulást szervez a Magyar Kerékpárosklub. Az esemény célja, hogy népszerűsítsék a biciklis közlekedést, és további fejlesztéseket érjenek el. Az esemény üzenete, hogy egy napig üljön mindenki kerékpárra akkor is, ha hétköznap nem tesz így, és pár órára nézze meg milyen lehet az élhető, kerékpárbarát főváros.
 
Ezért pattanj ma bringára!
 
A felvonulás gyülekezője 15 órakor lesz a Közraktár utcában, majd a rakpartok, a Dózsa György út, a Hősök tere, Andrássy út, Kiskörút, Üllői út, Petőfi híd, Attila út, Alagút, Lánchíd és Margit-híd útvonalon haladva a Margitszigeten ér véget. 

Franciaország ikonikus sajtjai egy térképen

április 23. 07:21
Comté, Beaufort, Cantal, Roquefort, Salers és még sorolhatnánk a híres francia sajtok neveit. A Vinepair.com elkészítette az ikonikus francia sajtokat ábrázoló térképet, így nemcsak a neveiket, hanem készítési helyeiket is megtanulhatod. 
 
Franciaország ikonikus sajtjai egy térképen
Forrás: Vinepair.com

Lukesenka: Ha valaki leáll az ivással, akkor más bajok jönnek

április 22. 17:56
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt tanácsolta csütörtökön országa állampolgárainak, hogy az egészséges életmód jegyében hagyjanak fel az alkoholfogyasztással, „de ne teljesen”.
 
„A lakosságnak gondolnia kell az egészségére, arra, hogy egészséges legyen az életmódja, megfelelően étkezzen, és hagyja abba a dohányzást és az ivást” - mondta az államfő a parlamentben az ország helyzetéről szóló éves értékelésében, amelyet élőben közvetített a televízió.
 
„De természetesen nem teljesen” - tette hozzá az alkoholfogyasztást illetően. „Ha valaki leáll az ivással, akkor más bajok jönnek” - jelentette ki, de nem magyarázta el, mire gondol.
 
„A dohányzás viszont igazi őrültség” - vélekedett.
 
A 2014-es évértékelő beszédében Lukasenka azt tanácsolta a fehéroroszoknak, hogy ne egyenek krumplit hússal lefekvés előtt, megelőzve így az emésztési gondokat, és nyáron ne egyenek túl sok húst, hanem részesítsék előnyben a tejtermékeket.
(MTI)