Fröccs

Emlékezetes évjárat lehet a 2015-ös

Október 12. 10:23
Mind mennyiségi, mind minőségi szempontból emlékezetes évjárat lehet a 2015-ös a borászok szerint - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke a Magyar Hírlap szombati számában.
 
A balatonboglári szőlővidéken a tavalyinál 50 százalékkal nagyobbnak ígérkezik a termés, a somlóin akár háromszoros is lehet, de kimagasló eredményekre számítanak Eger környékén is - mondta Tornai Tamás. Az idei termés minősége kapcsán az elnök megjegyezte: a szőlő zamatos, beltartalmi értéke magas.
 
Hozzátette ugyanakkor, hogy hiába jó a termés, az árak mégis emelkedtek, részben a behozatal jelentős visszaesése, részben a kivitel emelkedése és a javuló értékesítési lehetőségek miatt.
 
Tornai Tamás kitért arra is: várhatóan a jövő héten fogadja el a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a földrajzi jelzések nélküli borokra vonatkozó szigorúbb szabályozást. A jövőben fel kell majd tüntetni többek között, hogy a bor alapanyaga honnan származik.
(Forrás: MTI)

A pityókás vegetáriánusok egy harmada bűnbe esik a hús láttán

Október 12. 09:31
A VoucherCodesPro nevű brit honlap felmérése szerint a vegetáriánusok több mint harmada részegen hajlamos húst enni. A vizsgálatban résztvevő közel 2000 vegetáriánus saját bevallása szerint elcsábul a steak, a csirkehús, a disznóhús, illetve a baconszalonna hatására.
 
A bacon mellett a kapatos vegetáriánusok 27 százaléka tette le a voksát, 19 százalékuk a sült csirke után sóvárgott, 14 százalékuk pedig a kolbász mellett tört lándzsát. A józan, zöldség- és gyümölcsevő életmódot választók kilengéseit okozó, két legnépszerűbb étel a kebab (39 százalék) és a húspogácsa (34 százalék) volt - írja az Élelmiszer.hu.

Londonban jelenleg 270 különféle nemzet él, és több mint 300 nyelven beszélnek - szóval elég sokféle étel is van

Október 11. 15:14
Londonban jelenleg 270 különféle nemzet él, és több mint 300 nyelven beszélnek - szóval elég sokféle étel is van
 
Londonban nincs szükségünk se 80 napra, se három hétre, de még egy teljes napra sem, hogy körbeutazzuk a földet, csak egy feneketlen bendőre - olvasható a Wmn.hu oldalán. Érdemes ellátogatni valamelyik piacra, ahol „képtelenség csupán egy-két gyönyörűséget kiválasztani a fűszeres, rotyogó, piruló, párálló, sercegő kínálatból”.
 
„Ha a francia grillezett raclette sajtra, a kínai bundázott tintahal karikákra és az indiai csicseriborsólisztbe forgatott sült hagymára esik a választásom, vajon nem fogják azt nagyon a szívükre venni az olasz csilis-gyömbéres rákocskák, a mexikói tortillatekercsek vagy a spanyol chorizo és véreshurka falatkák?”
 
Szóval nem borzasztó az „angol konyha”, olvassátok el itt! :)

Hatodszor lesz Szabad Pálinka Nap

Október 11. 11:21
Október 17-én, szombaton tartják a VI. Zempléni Szabad Pálinka Napot, Füzéren.
 
A kulturális és gasztronómiai programsorozaton reggel 7 órától számtalan fellépővel, ínycsiklandó falatokkal és természetesen finom pálinkákkal várja a látogatókat. A nap fénypontját Szabó Balázs Bandája és az esti Csík Zenekar koncert jelenti.

Már az ajtón kopogtat a forralt bor szezon

Október 11. 07:24
Esős, hideg napok közelednek. A forralt bort már szeptember utolsó napján elkezdték árulni a Margitszigeten a Velvet.hu forrásai szerint. A szigeten található árusok biztosra mentek. De ebben a cudar időben már jogos, ha valaki megkíván egy pohár forralt bort.
 
Már az ajtón kopogtat a forralt bor szezon
Forrás: Pecsma.hu
 
 
 
 

Ezért ne próbálj bort készíteni a panel pincéjében!

Október 10. 20:24
Ezért ne próbálj bort készíteni a panel pincéjében!
 
Miskolcon, az Árpád utcában valaki úgy gondolta, borászkodik egy kicsit, és négy hordónyi „szőlőszármazékot” le is vitt a tíz emeletes panel pincéjébe.
 
A minden szempontból kézműves kísérletezésnek az vetett véget, hogy két vízvezeték-szerelő munkás rosszu lett, és mentőt hívtak. Később a hivatásos tűzoltók is megérkeztek, akik alacsony oxigénszintet mértek. A szakemberek a pincéből eltávolították a hordókat, majd füstelszívó berendezéssel átszellőztették a helyiséget.
 
Nem sérült meg senki, de nem véletlen, hogy efféle borkészítéssel Sümeghy úr sem próbálkozott a Szomszédokban.
(Via)

Giroszt és hamburgert esznek a részeg vegák

Október 10. 15:50
Ez nem egy kortárs színházi darab címe, hanem egy friss felmérés eredményének summája. 
 
Giroszt és hamburgert esznek a részeg vegák
 
Egy friss felmérésben 1789, saját bevallása szerint vegetariánus ember 37 százaléka ismerte be, hogy részegen húst szokott enni. Sőt, közülük több olyan is van, aki saját bevallása szerint minden berúgás után húst eszik. További egynegyedük saját bevallása szerint "elég gyakran" eszik húst, 40 százalékuk néha, vagy alkalmanként - írja a 444.hu.
 
Az ittas vegák leggyakrabban giroszt esznek, de pusztítják a hamburgert, sőt időnként  a szalonnát, a rántott csirkét és a kolbászt is!

Mire figyeljünk a vadon termő gombáknál?

Október 10. 11:19
Az elmúlt napokban többen megbetegedtek egy budapesti vendéglőben elfogyasztott, gyűrűs tuskógombából készített polentától. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tanácsait édremes figyelembe venni, ha gombát szeretnénk enni. A vadon termő gombák felhasználása előtt érdemes kikérni egy szakértő véleményét. Ha a gomba nem mérgező, akkor is ajánlott a húsz perces hőkezelési szabály.
 
A Nébih közleményében kiemelte: a vendéglátásban jogszabály tiltja a vadon termő gombák felhasználását szakellenőri igazolás hiányában. Az igazolást a vendéglátásban egy hónapig meg kell őrizni. A mérgezésben érintett étterem jogsértően, gombaszakellenőri igazolás nélkül vásárolta, majd használta fel a gombát – írta a hivatal.
 
A Nébih hangsúlyozta, hogy a lakosság, különösen a kirándulók és gombagyűjtők számára elengedhetetlen, hogy saját és családjuk egészsége érdekében kizárólag gombaszakellenőr által megvizsgált gombát fogyasszanak. A nyilvántartott szakértők, valamint az őket alkalmazó piacok listája megtalálható a hivatal honlapján.
 
A közleményben arra is felhívják a lakosság figyelmét, hogy házalótól, ismerőstől gyűjtött gombát ne fogadjanak el; hat éves kor alatti gyermeknek gombás ételt ne adjanak, valamint, hogy az ételt elkészítése után a lehető legrövidebb időn belül fogyasszák el, ha lehet, ne tárolják.
(Forrás: MTI)
Akik nem a gombászást, hanem a vásárlást választják, azoknak ajánljuk gombavásárlási útmutatónkat.