Az elmúlt napokban többen megbetegedtek egy budapesti vendéglőben elfogyasztott, gyűrűs tuskógombából készített polentától. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tanácsait édremes figyelembe venni, ha gombát szeretnénk enni. A vadon termő gombák felhasználása előtt érdemes kikérni egy szakértő véleményét. Ha a gomba nem mérgező, akkor is ajánlott a húsz perces hőkezelési szabály.
A Nébih közleményében kiemelte: a vendéglátásban jogszabály tiltja a vadon termő gombák felhasználását szakellenőri igazolás hiányában. Az igazolást a vendéglátásban egy hónapig meg kell őrizni. A mérgezésben érintett étterem jogsértően, gombaszakellenőri igazolás nélkül vásárolta, majd használta fel a gombát – írta a hivatal.
A Nébih hangsúlyozta, hogy a lakosság, különösen a kirándulók és gombagyűjtők számára elengedhetetlen, hogy saját és családjuk egészsége érdekében kizárólag gombaszakellenőr által megvizsgált gombát fogyasszanak. A nyilvántartott szakértők, valamint az őket alkalmazó piacok listája megtalálható a hivatal honlapján.
A közleményben arra is felhívják a lakosság figyelmét, hogy házalótól, ismerőstől gyűjtött gombát ne fogadjanak el; hat éves kor alatti gyermeknek gombás ételt ne adjanak, valamint, hogy az ételt elkészítése után a lehető legrövidebb időn belül fogyasszák el, ha lehet, ne tárolják.
(Forrás: MTI)
Akik nem a gombászást, hanem a vásárlást választják, azoknak ajánljuk gombavásárlási útmutatónkat.