Fröccs

Ennél tavaszibb vacsoraötlet ma már nem lesz!

Március 20. 19:23
A különféle babcsírák a Kelet-ázsiai konyhák elterjedt alapanyagai. A mungobab csírája mellett a nagyobb szójabab csíra a legnépszerűbb. A csírák nagyjából egy hét alatt lesznek felhasználásra alkalmas méretűek. A szójacsíra is jóval egészségesebb és táplálóbb, mint a szója maga, emellett az elkészítése alig igényel energiát. Rizsbe, tavaszi tekercsbe, levesekbe, és más ételekbe is keverik. A Food &Wine ezúttal egy „szójacsíra spagetti” receptet közöl.

A holland szakember kedvence a Kúria Cabernet Franc 2007

Március 20. 18:46
Jan van Lissum, a holland GaultMillau első számú szakújságírója végigkóstolta a Malatinszky cabernet franc borokat a Proweinen.
 

Itt van a Tavaszi Etyeki Piknik összes vendégborásza!

Március 20. 17:30
Tetszetős névsor...
 

Budafok 50 kilométeres pincerendszeréről ír a Borkorzó

Március 20. 13:53
Budafok, egykori nevén Promontor ma az Etyek-Budai borvidék része. Már a XVI. században a borkereskedelem jelentős központja volt. A XIX. században szerepe tovább erősödött. Több száz borpince jött ekkor létre, magán-és állami tulajdonban. Közülük is kiemelkedő volt a pezsgőkészítő Palugyay család 25 pinceágból álló pincéje, amely ma a Hungarovin (Henkell) tulajdonát képezi. A többihez ide kattints!

Koch borokat teszteltek a borhálósok

Március 20. 10:04
Méghozzá elég alaposak voltak, hiszen a 2014-es Irsai Olviért, a '13-as chardonnay-t, a '14-es cabernet sauvignon rozét, a '13-as kadarkát és a 2011-es cabernet franc-t is megkóstolták.
 
Utóbbiról ez olvasható a Borháló Kecskemét oldalán: „A harmadlagos érlelési jegyek érezhetőek, tehát a frivol gyümölcsösségen már túlhaladt, komolyságot mutató bor. Összetett bor, mely mégis jól érthető és ez csak tovább növeli az értékét. A bor ízében enyhe zöldborsosság, valamint cigánymeggy keveredik. Az enyhe zöldborsosság egyébként a Cabernet Franc egyik védjegye. A sav és az alkohol szépen egyensúlyban van, ezért külön dicséret illeti. Közepes utóízzel zárul.”

Elkezdődött, vigyázz!

Március 20. 09:50
A napfogyatkozás! Az MNO.hu-nak Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület titkára azt mondta, hogy két óra húsz percen át figyelhetjük az égitestek együttállását. A jelenség Budapesten 9.39-kor kezdődik, és 11.59-ig tart, csúcspontja a fővárosban 10.48-kor következik be, amikor a Hold majdnem 60 százalékban eltakarja a Napot. Nem szükséges percenként követni az eseményeket, a szakértő inkább azt javasolja, hogy öt-tíz percenként nézzünk fel az égre.
 
Vigyázz, a napfogyatkozás-nézés olyan, mint a borfogyasztás, vezetés közben ne nagyon élj vele! Hogyha mégis, akkor jön a részeges napfogyatkozás! Mi szóltunk!
 
 
Nekünk ez a dal jutott eszünkbe a napfogyatkozásról. De jöhetnek még nóták kommentben itt!

Ezt a bort esélyed sincs megvenni

Március 20. 06:59
Mert sajnos már nem kapható. Viszont érdemes elolvasni róla Gazda Albert írását a Cinken. A villányi Kvassay Levente kétcabernet-s házasításáról van szó. Ezt a 2012-es évjáratú vörösbort úgy hívták, hogy Ezám! – valamivel jobb, mintha latin neve lett volna, ahogy az legpörgősebb borvidékünk inkább és kevésbé kiemelkedő termelőinek csúcsborai esetében mind a mai napig szokásos –, és mindössze négyszáz-egynéhány palackot töltöttek tele belőle. Ezek azóta minden jel szerint elfogytak. Nincs ezen mit csodálkozni. Éspedig azért nincs, mert az ilyen igényű és színvonalú vörösöket nem kétezer-ötszáz forintért szokás forgalomba helyezni – amennyibe ez került, mikor még piacon volt –, hanem háromszor-négyszer ennyiért.
 
A többiért ide kattints!

Jó lehet most Pozsonyban

Március 19. 19:22
Megnyitotta kapuit Pozsonyban csütörtökön az a magyar bort és a fürdőturizmust bemutató és népszerűsítő egynapos miniexpó, amelyet az idén első alkalommal, hagyományteremtő céllal hozott tető alá Magyarország pozsonyi nagykövetsége, a Magyar Turizmus Zrt. valamint a WineArt társaság.
 
A „Spa and Wine” nevet viselő, a szakmát és a nagyközönséget egyaránt megcélzó rendezvénynek a Pozsony központjában lévő Zichy palota ad otthont. A látogatók 15, főként észak-magyarországi fürdő és welness központtal valamint 30 neves magyar borászat kínálatával ismerkedhetnek meg. 
 
Az elmúlt évek során jelentősen javult Magyarország megítélése a szlovákok körében, és ebben minden bizonnyal nagy szerepe volt a híres magyar vendégszeretetnek is - jelentette ki az ünnepélyes megnyitón mondott beszédében Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország új pozsonyi nagykövete. Rámutatott: a kiállítás több szempontból is fontos, részint amiatt, mert a turizmusnak és az idegenforgalomnak kiemelkedő szerepe van az országimázs alakításában, másrészt pedig az idegenforgalomban lévő jelentős gazdasági potenciál miatt is.
 
„A szlovákok szeretik a magyar borokat és a fürdőket, ezért ez a két termék sikerre van ítélve” - mondta Renács Szilvia, a Magyar Turizmus Zrt. szlovákiai képviselője a kiállítás megnyitóján. Hozzátette: tavaly nagyon sikeres évet zártak, csaknem ötödével emelkedett a Szlovákiából érkező turisták által Magyarországon eltöltött vendégéjszakák száma. A kiállítás sikerét pedig az mutatná, ha a számokat az idén is sikerülne növelni, amire megvan az esély - vélekedett.
 
Ferenczy Zsolt, az expó egyik társszervezője, a kizárólag magyar borokat forgalmazó Wineart borkereskedés ügyvezető igazgatója azt mondta: Szlovákiában az utóbbi időszakban növekedett a magyar borok iránti igény, és változtak a fogyasztók szokásai is, a szlovákiai vásárló egyre inkább az igényesebb borokat keresi. Kifejtette: a most bemutatásra kerülő termékekkel leginkább a minőségi borok fogyasztóit akarják megszólítani.
 
(MTI)