Érdekes kutatás készült arról, megváltoztak-e a karantén alatt az étterembe járási szokásaink
Május 19. 07:21
Több, mint félezer válaszadó vallott az éttermek újranyitásával kapcsolatos érzéseiről és véleményéről a Világevő nem reprezentatív közvélemény-kutatásán. A válaszokból egyértelműen úgy tűnik, hogy az emberek szeretnének már újra étterembe menni és ezért bizonyos kellemetlenségeket is hajlandók bevállalni.
A válaszadók mindössze kevesebb, mint negyede (22,5%) tervezi csökkenteni étterembe járási költségeit a korlátozások feloldása utána, 18,3% még bizonytalan, míg 59,2% egyáltalán nem akar változtatni a szokásain. A megkérdezettek több, mint egyharmada ráadásul kifejezetten az éttermek támogatásának céljával fog majd újra étterembe menni, de nagyon sok válaszadót motíválja (36,9%) az új ételekkel, új menükkel való megismerkedés.
Arra a kérdésre, hogy mennyire tartanak attól, hogy étteremben elkapják a vírust, mindössze 16% felelte azt, hogy nagyon fél (az 5 fokozatú skálán ennyien nyomtak 4-est vagy 5-öst).
Nem okoz különösebb veszélyérzetet a válaszadók számára az étterem személyzetével, és az étterem berendezésével, egyéb ottani tárgyakkal való érintkezés, túlnyomó többségüknek nincsenek ezzel kapcsolatban aggályai. Szintén nem aggódnak, de azért kicsit óvatosabbak a többi vendég, illetve a szellőztető-levegőztető berendezés kapcsán. Az étterembejárást hasonlóan alacsony kockázatúnak ítélik meg, mint az irodai, vagy egyéb munkahelyi munkavégzést, a tömegközlekedés használatát ezekhez képest sokkal rizikósabbnak tekintik.
A hivatalos szabályozásokon túli különleges óvintézkedések közül a vendégek által a leginkább megkívánt óvintézkedés, hogy a gyakori kézmosással gondoskodjon a higiéniáról. Ezt a legtöbben kiemelkedően fontosnak vélik. Fontossági sorrendben a következő az asztalok közötti távolság és a különleges légtisztítás a válaszadók megítélése szerint. Csak ezeket követi a maszk, és kesztyűviselet és a lázmérés megkövetelése az éttermi személyzettől.
A válaszadók a kölcsönös biztonság érdekében hajlandók vállalni rájuk vonatkozó különleges óvintézkedéseket is, a belépéskor és az asztalnál történő kézfertőtlenítés támogatása kiemelkedően magas (76 százalék mindenképp elfogadja), ehhez képest messze elmaradva, de szintén kevesek utasítják el egyértelműen a belépéskori lázmérést, illetve a kontaktadatok megadását egy esetleges későbbi kontaktkutatáshoz. A vendégek számára esetlegesen előírt kesztyűviselet viszont nagy ellenállásba ütközik.
A válaszadók egyharmada (33,8%) utasítja el, hogy az éttermek extra biztonsági és higiéniai költségeihez hozzájáruljon vendégként, a fennmaradó kétharmad részük viszont nagyjából egyenlő arányban vállalná ezt vendégekekénti fix tételként (35,1%), vagy a számla bizonyos százalékával (31,2%).
A válaszadók mindössze kevesebb, mint negyede (22,5%) tervezi csökkenteni étterembe járási költségeit a korlátozások feloldása utána, 18,3% még bizonytalan, míg 59,2% egyáltalán nem akar változtatni a szokásain. A megkérdezettek több, mint egyharmada ráadásul kifejezetten az éttermek támogatásának céljával fog majd újra étterembe menni, de nagyon sok válaszadót motíválja (36,9%) az új ételekkel, új menükkel való megismerkedés.
Arra a kérdésre, hogy mennyire tartanak attól, hogy étteremben elkapják a vírust, mindössze 16% felelte azt, hogy nagyon fél (az 5 fokozatú skálán ennyien nyomtak 4-est vagy 5-öst).
Nem okoz különösebb veszélyérzetet a válaszadók számára az étterem személyzetével, és az étterem berendezésével, egyéb ottani tárgyakkal való érintkezés, túlnyomó többségüknek nincsenek ezzel kapcsolatban aggályai. Szintén nem aggódnak, de azért kicsit óvatosabbak a többi vendég, illetve a szellőztető-levegőztető berendezés kapcsán. Az étterembejárást hasonlóan alacsony kockázatúnak ítélik meg, mint az irodai, vagy egyéb munkahelyi munkavégzést, a tömegközlekedés használatát ezekhez képest sokkal rizikósabbnak tekintik.
A hivatalos szabályozásokon túli különleges óvintézkedések közül a vendégek által a leginkább megkívánt óvintézkedés, hogy a gyakori kézmosással gondoskodjon a higiéniáról. Ezt a legtöbben kiemelkedően fontosnak vélik. Fontossági sorrendben a következő az asztalok közötti távolság és a különleges légtisztítás a válaszadók megítélése szerint. Csak ezeket követi a maszk, és kesztyűviselet és a lázmérés megkövetelése az éttermi személyzettől.
A válaszadók a kölcsönös biztonság érdekében hajlandók vállalni rájuk vonatkozó különleges óvintézkedéseket is, a belépéskor és az asztalnál történő kézfertőtlenítés támogatása kiemelkedően magas (76 százalék mindenképp elfogadja), ehhez képest messze elmaradva, de szintén kevesek utasítják el egyértelműen a belépéskori lázmérést, illetve a kontaktadatok megadását egy esetleges későbbi kontaktkutatáshoz. A vendégek számára esetlegesen előírt kesztyűviselet viszont nagy ellenállásba ütközik.
A válaszadók egyharmada (33,8%) utasítja el, hogy az éttermek extra biztonsági és higiéniai költségeihez hozzájáruljon vendégként, a fennmaradó kétharmad részük viszont nagyjából egyenlő arányban vállalná ezt vendégekekénti fix tételként (35,1%), vagy a számla bizonyos százalékával (31,2%).