Fröccs

Ez a fotó nyert az Etyeki Piknik pályázatán

Június 03. 11:22
Az Etyeki Piknik fotópályázatot hirdetett, amelyen Rada Enikő alábbi képe szerepelt a legjobban. Figyelem, a hétvégén újra Etyeki Piknik, lehet fotózni és persze borozni is :)

Fotópályázatunkat nyerte az alábbi képpel: Rada EnikőGratulálunk neki és az összes többi pályázónak!Akik most nem...

Posted by Etyeki Piknik on 2015. június 2.

Itt van a világ 50 legjobb éttermének listája

Június 03. 06:31
Június elsején kihirdették a világ 50 legjobb éttermének listáját, és ünnepélyes díjátadó keretén belül átadták az elsimeréseket Londonban. A lista élén 2015-ben a spanyol El Celler de Can Roca áll.
 
Az 50 legjobb:
1.   El Celler De Can Roca, Girona, Spain
 2.   Osteria Francescana, Modena, Italy
 3.   Noma, Copenhagen, Denmark
 4.   Central, Lima, Peru
 5.   Eleven Madison Park, New York, USA
 6.   Mugaritz, San Sebastian, Spain
 7.   Dinner by Heston Blumenthal, London, UK
 8.   Narisawa, Tokyo, Japan
 9.   D.OM, Sao Paulo, Brazil
 10.  Gaggan, Bangkok, Thailand
 11.  Mirazur, Menton, France
 12.  L'Arpège, Paris, France
 13.  Asador Etxebarri, Atxondo, Spain
 14.  Astrid y Gastón, Lima, Peru
 15.  Steirereck, Vienna, Austria
 16.  Pujol, Mexico City, Mexico
 17.  Arzak, San Sebastian, Spain
 18.  Le Bernardin, New York, USA
 19.  Asurmendi, Larrabetzu, Spain
 20.  The Ledbury, London, Britain
 21.  Le Chateaubriand, Paris, France
 22.  Nahm, Bangkok, Thailand
 23.  White Rabbit, Moscow, Russia
 24.  Ultraviolet, Shanghai, China
 25.  Fäviken Järpen, Sweden
 26.  Alinea, Chicago, USA
 27.  Piazza Duomo, Alba, Italy
 28.  The Test Kitchen, Cape Town, South Africa
 29.  Nihonryori Ryugin, Tokyo, Japan
 30.  Vendome, Bergisch Gladbach, Germany
 31.  Restaurant Frantzen, Stockholm, Sweden
 32.  Attica, Melbourne, Australia
 33.  Aqua, Wolfsburg, Germany
 34.  Le Calandre, Rubano, Italy
 35.  Quintonil, Mexico City, Mexico
 36.  L'Astrance, Paris, France
 37.  Biko, Mexico City, Mexico
 38.  Amber, Hong Kong
 39.  Quique Dacosta, Denia, Spain
 40.  Per Se, New York, USA
 41.  Mani, Sao Paulo, Brazil
 42.  Tickets Bar, Barcelona, Spain
 43.  Borago, Santiago, Chile (joint 42nd with Tickets Bar)
 44.  Maido, Lima, Peru
 45.  Relae, Copenhagen, Denmark
 46.  Restaurant ANDRE, Singapore
 47.  Au Plaza Athenee, Paris, France
 48.  Schloss Schauenstein, Furstenau, Switzerland
 49.  Blue Hill Farm, New York, USA
 50.  The French Laundry, Yountville, USA
 
További részleteket itt találsz.

Tibi atya bölcs

Június 02. 21:50
Ezúttal a szőlő és a pénz kapcsolatára világít rá:
 
Tibi atya bölcs

Tényleg létezik a világ legjobb pizzája

Június 02. 19:45
A világ szinte összes országában találunk pizzériákat, de sok esetben ezeken a helyeken felszolgált pizzának semmi köze nincsen az eredetihez. A pizza tésztájához nápolyi víz, campaniai liszt, élesztő, eredetvédett olívaolaj és só kell. Ez az igazi receptúrája. A Magyar Konyha ellátogatott a Da Michele-be, amelyet a világ legjobb pizzázójaként tartanak számon. Íme az élmény:
 
Lágy a tészta és mégis ropogós. A széle felhólyagosodott, a közepe vékony de mégsem szakad el, és ami rajta van, az másodlagos. Gondoltuk, hogy a marinara, az biztos szardellával készül. Dehogy. A két pizza között a különbség, hogy az egyiken csak oregánóval és bazsalikommal fűszerezett paradicsom és fokhagyma van, a másikon pedig mozzarella is. De nem akármilyen, nem „egyszerű” bivalymozzarella, hanem fior di latte. Tehéntejből készült friss mozzarella. Szó sincs gumiízű sajtról. Omlós, lágy mennyei ízű feltét. A paradicsomszósz pedig a Vezúv lábánál érlelt édes, csak a magyar koktélparadiocsomhoz hasonlító édes és mégis savanykás paradicsomból készült püré.” További részleteket a Magyar Konyha oldalán olvashatsz.

Balatoni borterasz ajánló a nyári kikapcsolódáshoz

Június 02. 18:04
Hiába a hűvös pince, egy árnyékos borterasz balatoni panorámával mégis vonzóbb lehet a nyári napokon. A We Love Balaton összegyűjtötte a magyar tenger 10 kihagyhatatlan borteraszát.
 
1. Jásdi Borterasz
2. Szent Donát Birtok - Márga Bisztró
3. Liszkay Borkúria
4. Pálffy Pince
5. Folly Arborétum és Borászat
6. Istvándy Pince és Borterasz
7. Kishableány Terasz
8. Szeremley Borház
9. Szent Antal Pince és Borterasz
10. Kislaki Borkert
 
A listában szereplő borteraszokról részleteket a We Love Balaton honlapján találsz.

„Szuper kis nyári bor, szomjoltásra termett”

Június 02. 15:11
A Kősziklás Boárszat 2008-ban jött létre Dunaszentmiklóson a Neszmélyi borvidéken. Elsősorban reduktív fehérborokat készítenek. A 2014-es évjáratú Rizlingszilváni tételük is a piacon van már, „a legjobb szó rá az üdítő: nem mély, ám igazán frissítő és játékos, zamata pedig túlmutat a műfaji átlagon” - írja róla A Művelt Alkoholista. A cikkben best buyként emlegetik a könnyű nyári bort.

Az opera royal az év fagyija idén

Június 02. 12:24
A belga csokoládéból készült, mogyorós ostya-törmelékkel és fehér csokoládéval rétegelt, opera royal elnevezésű fagylalt érdemelte ki Az év fagylaltja 2015 címet Soltvadkerten, ahol hétfőn több mint 80 alkotás közül választotta ki a győztest a zsűri a Szent Korona Cukrászdában.
A győztes fagylaltkülönlegességet Mányoki Krisztián pátyi cukrászmester, a Cafe Trevi Cukrászda tulajdonosa készítette. A versenyt 18. alkalommal rendezte meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, idén 41 csapat nevezett 2-2 fagylalttal. Ebben az évben a kötelező íz a sárgabarack volt, e mellett egy szabadon választott ízt választhattak a cukrászok.
 
Csuta Zsolt csákvári mestercukrász, a zsűri elnöke kiemelte, hogy "soha nem látott ízkombinációk" jelentek meg, ami egyébként a verseny kiírásában feltételként is szerepelt. Az volt a cél, hogy a verseny a szakma fejlődését segítse elő, ezért újdonságokat kellett bemutatni – mondta a mestercukrász.     

Fontosnak tartotta, hogy a győztes fagylaltok receptúráját a szakmai berkeken belül közreadják, így mindenki elkészítheti és árulhatja az édességeket, amelyekhez az ország minden szegletében hozzá lehet majd jutni.
 
Csuta Zsolt kiemelte: a kötelezően készített, sárgabarack ízesítésű fagylaltok is óriási ízválasztékkal vonultak fel. Nem mindegy, hogy a gyümölcs honnan származik, hogy mennyit tesznek belőle a fagylaltba, vagy milyen kiegészítő anyagokat adnak hozzá – hangsúlyozta. A mestercukrász szerint a magyar fagylaltkészítők legjobbjai fel tudják venni a versenyt a világ élmezőnyével.
 
Csuta Zsolt korábban már kétszer megnyerte a versenyt, harmadszor a kötelező kategóriában lett első, így a vándorkupát is hazavihette.
A zsűrinek tagja volt többek között Ákos énekes-előadóművész, Cseh László úszó, Lehoczki Ferenc, a város polgármestere, Frittmann István borász, valamint Liptai Klaudia televíziós személyiség.
 
A fagylaltok versenyével párhuzamosan zajlott a Magyarország tortája versenyre nevezett sütemények előzsűrizése is. Az idén 31 tortával neveztek és közülük négyet juttatott tovább a zsűri a következő fordulóba, amely a lajosmizsei Tanyacsárdában lesz június 29-én. 
(MTI)

Kolbászos vekni lesz a siller mellé Pakson

Június 02. 11:07
A nevezett borok szakmai értékelésével veszi kezdetét pénteken az Országos Siller Fesztivál Pakson. A kétnapos fesztivált színes kulturális és gasztronómiai programok kísérik, a főétel ezúttal a kolbászos vekni lesz.
 
Kárpát-medence szerte 112 bormintát neveztek a 8. Országos Siller Fesztiválra, csütörtökig várják még a minták leadását. 
 
A paksi önkormányzat, a Csengey Dénes Kulturális Központ és a Paksi Sárgödör Téri Présháztulajdonosok Egyesülete közös programjának a város szívében lévő pincefalu, a Sárgödör tér ad otthont június 5-én és 6-án. 
 
Kovács Mihály főpohárnok arról tájékoztatott, hogy elismert borbírákat hívtak, hogy értékeljék a siller borokat. A bírálat pénteken délelőtt zajlik. A legjobbnak ítélt száz bort másnap közönség kóstolásra bocsátják. 
 
Szombatra hirdették meg a siller borokhoz illő ételek főzőversenyét, ekkor lesz majd a borverseny eredményhirdetése és a közönségkóstoló is. 
 
Mindkét napon kulturális programnak ad otthont a tér, a Szaggató zenekar pincemuzsikával készül, várják a Vetővirág Népzenei Együttest és a Tekerős Barátokat, pénteken a Kárikittyom Anticeleb Orchestra ad zenés műsort, majd 19 órától Balkán Fanatik-koncert lesz. A szombati nap kiemelt előadója a Tűzvirág Táncegyüttes. 
 
A fesztivál idején megnyílnak a pincék, de nemcsak a jó borról, hanem a hozzá illő ételekről is gondoskodnak a szervezők, kemencés lángos, kürtös kalács, házi sajtos szerepel a kínálatban. Sőt idén már saját étele is lesz az Országos Fesztiválnak. A Sárgödör téri rendezvényeknél ez már szokás, a Márton-napi újboráldáson libamájpástétomot, a bor- és halünnepen halat kínálnak, idéntől a siller mellé kolbászos vekni dukál, mert a kenyértésztában sült kolbász jól passzol a fűszeres, mégis könnyed sillerhez - mondta Kovács Mihály.
(MTI)