Fröccs

10 dolog, amit nem tudtál a sörről

Május 29. 20:40
Vagy nem mindegyiket. Például, hogy az egyiptomi piramisépítők gyakran sörben kapták a fizetésüket, meg, hogy Csehországban és Lengyelországban a súlyos vesekő-betegségben szenvedőknek az orvosok felírják a sörfogyasztást. Olyanok is vannak itt, mint az, hogy a világon készült legerősebb sör, 67,5 fokos és a Fehér Háznak saját söre van.

Megnyílt az új vendégház a Rókusfalvy Birtokon

Május 29. 17:07
Megnyílt a Rókusfalvy Birtokon a néhány hete elkészült új vendégház. A fejlesztés 2014 áprilisában indult, amelynek célja az volt, hogy az egyébként kiváló adottságokkal rendelkező helyszínen minőségi szálláshelyek kialakításával fejlesszék a turisztikai szolgáltatásokat.
 
A Rókusfalvy Birtok festői környezetben, közvetlenül a szőlőültetvények alatt helyezkedik el, mind szolgáltatásaiban, mind pedig adottságaiban kiválóan alkalmas turisztikai célok megvalósítására. További előny volt, hogy a területen 3 kisebb épület állt, amelyek alkalmasak voltak arra, hogy azokat átalakítva, átépítve, teljesen felújítva új funkciót lehessen nekik adni; új funkciót, a gasztronómiai örökségre épülő hagyományok megtartásával.
 
Fontos cél volt, hogy a fejlesztés révén a célterületek összekapcsolásával (borturizmus és szálláshely szolgáltatás) egy komplex szolgáltatáskört hozzanak létre. Ezzel olyan kínálatot kívántak megvalósítani, amely lehetőleg minden generáció számára biztosítja a sokszínű időtöltés lehetőségét, ráadásul egész évben, így kerülve el a szezonalitásban rejlő veszélyeket.
 
Az új vendégházban 3 pótágyazható, önálló fürdőszobával rendelkező szobát alakítottak ki. Emellett a vendégház közös, teljesen felszerelt konyhával, nappalival és külön közösségi helyiséggel is bír. A fejlesztés azonban nem csupán a Rókusfalvy Birtok szolgáltatásainak bővítését és ezzel annak versenyképessége növelését célozta, hanem munkahelyteremtést is, illetve a település és a térség gazdasági életének erősítését is. Várhatóan közvetve ez igen jó, ösztönző hatással lesz a környező gasztronómiában és turizmusban érintett vállalkozások életére is.
 
A megnyitóünnepség célja az volt, hogy bemutassák a sajtó képviselőinek, a szakmának az új fejlesztést, illetve, hogy így adjanak hírt az új turisztikai lehetőségről. A tervek szerint a megnyitó utáni időszakban lehetőség lesz kis csoportos vezetést is kérni, hogy az érdeklődők jobban megismerhessék az új szolgáltatásokat. 

5 budapesti étteremről írnak az írek

Május 29. 15:51
Egy ír író írt egy írást, amelyben nem írta le ezt az 5 budapesti éttermet, épp ellenkezőleg ajánlja őket!
 
A top 5-ös összeállításában az Aranyszarvas, a Borkonyha, a Kárpátia, a Kisbuda Gyöngye és a Rosenstein szerepelnek. Minderről, hülye szójátékoktól mentesen a HVG-ben olvashatsz!

Hegybírót keresnek Badacsonyba

Május 29. 14:38
Hegybírót keres a Badacsonyi Hegyközség. A tisztség betöltésének feltételei:
 
  • legalább középfokú mezőgazdasági szakirányú szakképzettség
  • közigazgatási alapvizsga megléte, vagy megszerzésének vállalása egy éven belül
  • büntetlen előélet, satöbbi.
 
Ez a satöbbi is elolvasható ezen a linken!
 
 

Nagyot ment a Nyitott Pince Napok Szekszárdon

Május 29. 11:55
Rekordgyanús számú látogatója volt a május 22. és 25. között megrendezett Szekszárdi Nyitott Pincéknek - írja a Kadarka.net. A portál Takler Andrástól tudta meg, hogy összesen 600-700 ember látogatott ki a Takler borászathoz, ahol összességében ennyien még sosem jártak a nyitott pince napok alkalmával.
 
De sokan voltak egyebek mellett a Bodri Szőlőbirtokon is, ahol nem csak a nyitott pince napokra várták a vendégeket, a vasárnap megrendezett Bodrikutya Fesztivál is igen népszerű volt – mondta el Bodri Orsi.

Ezért híznak jobban a nagyvárosokban

Május 29. 09:41
Svéd szakemberek megállapították, hogy kapcsolat van a súlygyarapodás és a környezet hanghatásai között. A kutatásban azt vizsgálták, hogyan befolyásolja az anyagcserét a zaj mértéke.
 
"Az eredmények szerint a repülőterekhez, vasúti sínekhez és hangos háztömbökhöz közel lakó emberek „husibbak” csendes területeken lakó társaiknál. A nagy lárma alváshiányhoz, és mint ilyen, megnövekedett stresszhez vezethet." - írja a Foodbeast az Élelmiszeronline.hu értesülései szerint. A kutatásban 5000 stocholmi ember vett részt.
 

Ez lesz a következő slágerborvidékünk?

Május 29. 06:42
A Mátrai Május borvidéki bemutatóról már beszámoltunk a hónap közepén, amelynek zárószavai ezek voltak: "Mátra a jövőnk, senki sem hagyhatja ki". A Borrajongó oldalán is megjelent egy mátrai látogatásról szóló cikk, amelyben szintén felhívja a szerző a figyelmet a borvidékre.
 
"A rendszerváltást követően nagyjából Szőke Mátyással és Németh Attila Gáborral kezdődött el a minőségi bortermelés, majd feltűntek a Tőkések (Karner Gábor, Losonci Bálint és Szecskő Tamás), és utánuk is jöttek, jönnek az újabb nevek. (...) A már ismert nevek mellett sok ambiciózus fiatal termelő is megjelent. (Az persze még mindig probléma, hogy számos palackon nem szerepel a borvidék megjelölése, remélhetőleg ez már nem sokáig lesz így.) Egyre többen írják tehát a borvidék történetét, és egyre inkább érdemes odafigyelni rájuk." - lelkesíti a borkedvelőket a cikk írója.
 
A Borrajongó beszámol a Centurio Szőlőbirtokon, a Benedek Pincénél és a N.A.G. Borműveknél tett látogatásáról. A cikkben szerepelnek kóstolójegyzetek is, amelyket itt olvashatsz el.

A lengyel, a mongol, az orosz és az ukrán konyha hagyományos étkeit tálalják fel szombaton

Május 28. 20:10
Minderre a Göcseji Falumúzeumban kerül sor, ahol kulturális programokkal és kiállítással is várják az érdeklődőket.
 
A fesztivál házigazdái a Zalában letelepült, távolabbi országokból érkezett emberek, családok lesznek. A más nemzethez tartozó fiatalok Göcsejben „elvesznek, mert nincsenek kapcsolataik”, ezért örültek a lehetőségnek, hogy találkozhatnak a régebb óta itt élő honfitársaikkal, akik segíthetik őket a beilleszkedésben - mondta el a kezdeményezésről Molnárné Raposa Irén osztályvezető.

A hagyományos nemzeti ételek egy részét a helyszínen sütik-főzik, míg a bonyolultabb, időigényesebb gasztronómiai remekeket konyhakész állapotban viszik majd el a falumúzeumba. A lengyelek - mintegy kapcsolódva a göcseji alma évéhez - kelkáposztás almasalátával készülnek, a mongolok pedig marhahúsból készítenek speciális húsgombócot.
 
Az oroszok káposztával töltött pirogot sütnek - ismertette Udvarenko Ruszlán. Az orosz és ukrán konyha "szakértője" szerint az orosz konyha nagyon összetett, de az egyik legősibb ételnek számító pirog az egész országban elterjedt. A szokások persze tájegységenként változnak, így a sóstésztát szinte bármivel - főtt tojással, gombával, darált hússal - megtölthetik. Az ukránok borscs levest főznek, amit ugyancsak változatos módon lehet elkészíteni. Pontos receptje nincs, a céklás, káposztás, tejföllel ízesített ételbe a szakács fantáziája szerint kerülhet krumpli, vagy akár hús is. Ehető hidegen, melegen, de ha gazdag alapanyagot használ a szakács, akár egytálétel is lehet - magyarázta Udvarenko Ruszlán.
 
Az elkészült étkek a kora délutáni órákban kerülnek a nemzetek asztalára, ekkora már kisülnek a kenyérlángosok is a falumúzeum kemencéiben. A nemzeti ételeket egy órán át megkóstolni, a szamovárban viszont egésznap lesz frissen főzött, meleg tea.  
 
A programot kirakodó vásár, kézműves munkabemutatók színesítik. Fellép a tótszentmártoni Kulturális Egyesület Vegyeskórusa és a fesztivál vendége lesz Alexander Horsch is, aki a régi hangszereket - például a tilinkót, a csontfuvolát, azaz a lulukot, és a fifiket - szólaltatja meg. 
 
A Zalacsébi fatemplomban a budapesti Lengyel Kulturális Intézet anyagából nyílik kiállítás. A tizenöt tablóra, molinóra felkasírozott installáció szinte teljes egészében átfogja a lengyel kortárs művészetet. 
 
A lengyel kultúrát bemutató a kiállítás egy hónapon át tekinthető meg a Göcseji Falumúzeumban.
(MTI)