Fröccs

Ezért híznak jobban a nagyvárosokban

Május 29. 09:41
Svéd szakemberek megállapították, hogy kapcsolat van a súlygyarapodás és a környezet hanghatásai között. A kutatásban azt vizsgálták, hogyan befolyásolja az anyagcserét a zaj mértéke.
 
"Az eredmények szerint a repülőterekhez, vasúti sínekhez és hangos háztömbökhöz közel lakó emberek „husibbak” csendes területeken lakó társaiknál. A nagy lárma alváshiányhoz, és mint ilyen, megnövekedett stresszhez vezethet." - írja a Foodbeast az Élelmiszeronline.hu értesülései szerint. A kutatásban 5000 stocholmi ember vett részt.
 

Ez lesz a következő slágerborvidékünk?

Május 29. 06:42
A Mátrai Május borvidéki bemutatóról már beszámoltunk a hónap közepén, amelynek zárószavai ezek voltak: "Mátra a jövőnk, senki sem hagyhatja ki". A Borrajongó oldalán is megjelent egy mátrai látogatásról szóló cikk, amelyben szintén felhívja a szerző a figyelmet a borvidékre.
 
"A rendszerváltást követően nagyjából Szőke Mátyással és Németh Attila Gáborral kezdődött el a minőségi bortermelés, majd feltűntek a Tőkések (Karner Gábor, Losonci Bálint és Szecskő Tamás), és utánuk is jöttek, jönnek az újabb nevek. (...) A már ismert nevek mellett sok ambiciózus fiatal termelő is megjelent. (Az persze még mindig probléma, hogy számos palackon nem szerepel a borvidék megjelölése, remélhetőleg ez már nem sokáig lesz így.) Egyre többen írják tehát a borvidék történetét, és egyre inkább érdemes odafigyelni rájuk." - lelkesíti a borkedvelőket a cikk írója.
 
A Borrajongó beszámol a Centurio Szőlőbirtokon, a Benedek Pincénél és a N.A.G. Borműveknél tett látogatásáról. A cikkben szerepelnek kóstolójegyzetek is, amelyket itt olvashatsz el.

A lengyel, a mongol, az orosz és az ukrán konyha hagyományos étkeit tálalják fel szombaton

Május 28. 20:10
Minderre a Göcseji Falumúzeumban kerül sor, ahol kulturális programokkal és kiállítással is várják az érdeklődőket.
 
A fesztivál házigazdái a Zalában letelepült, távolabbi országokból érkezett emberek, családok lesznek. A más nemzethez tartozó fiatalok Göcsejben „elvesznek, mert nincsenek kapcsolataik”, ezért örültek a lehetőségnek, hogy találkozhatnak a régebb óta itt élő honfitársaikkal, akik segíthetik őket a beilleszkedésben - mondta el a kezdeményezésről Molnárné Raposa Irén osztályvezető.

A hagyományos nemzeti ételek egy részét a helyszínen sütik-főzik, míg a bonyolultabb, időigényesebb gasztronómiai remekeket konyhakész állapotban viszik majd el a falumúzeumba. A lengyelek - mintegy kapcsolódva a göcseji alma évéhez - kelkáposztás almasalátával készülnek, a mongolok pedig marhahúsból készítenek speciális húsgombócot.
 
Az oroszok káposztával töltött pirogot sütnek - ismertette Udvarenko Ruszlán. Az orosz és ukrán konyha "szakértője" szerint az orosz konyha nagyon összetett, de az egyik legősibb ételnek számító pirog az egész országban elterjedt. A szokások persze tájegységenként változnak, így a sóstésztát szinte bármivel - főtt tojással, gombával, darált hússal - megtölthetik. Az ukránok borscs levest főznek, amit ugyancsak változatos módon lehet elkészíteni. Pontos receptje nincs, a céklás, káposztás, tejföllel ízesített ételbe a szakács fantáziája szerint kerülhet krumpli, vagy akár hús is. Ehető hidegen, melegen, de ha gazdag alapanyagot használ a szakács, akár egytálétel is lehet - magyarázta Udvarenko Ruszlán.
 
Az elkészült étkek a kora délutáni órákban kerülnek a nemzetek asztalára, ekkora már kisülnek a kenyérlángosok is a falumúzeum kemencéiben. A nemzeti ételeket egy órán át megkóstolni, a szamovárban viszont egésznap lesz frissen főzött, meleg tea.  
 
A programot kirakodó vásár, kézműves munkabemutatók színesítik. Fellép a tótszentmártoni Kulturális Egyesület Vegyeskórusa és a fesztivál vendége lesz Alexander Horsch is, aki a régi hangszereket - például a tilinkót, a csontfuvolát, azaz a lulukot, és a fifiket - szólaltatja meg. 
 
A Zalacsébi fatemplomban a budapesti Lengyel Kulturális Intézet anyagából nyílik kiállítás. A tizenöt tablóra, molinóra felkasírozott installáció szinte teljes egészében átfogja a lengyel kortárs művészetet. 
 
A lengyel kultúrát bemutató a kiállítás egy hónapon át tekinthető meg a Göcseji Falumúzeumban.
(MTI)

Sör készül júliustól a zirci apátságban

Május 28. 18:00
Nyár közepétől kézműves sört készítenek a zirci apátságban, felelevenítve ezzel a ciszterci rend régi hagyományát. Dékány Á. Sixtus elmondta, hogy a zirci apátság pincéjében kialakított sörfőző júliustól kínál majd házi készítésű sört, melynek receptjét hazai szakemberek állították össze.
 
Dékány Á. Sixtus megjegyezte, hogy a zirci arborétumban található tavat Seres-tó néven szokták emlegetni, a mellette álló házat pedig sörháznak nevezik a helyiek, ami a sörfőzés hagyományaira utal.
 
Hozzátette: háromféle sört állítanak majd elő, kóstolásra, vásárlásra helyben is lesz lehetőség, de Budapesten, Pest és Veszprém megyében, a Balaton régióban és több hazai nagyvárosban is megtalálható lesz a kézműves termék. 
 
A Zirci apátsági sör nevet viselő első palackozott italokat július első napjaiban vehetik kézbe az érdeklődők – mondta a főapát, hozzáfűzve, hogy a főzde a nagyközönség számára is látogatható lesz.
 
Felidézte, hogy a ciszterciek rendjéből kiváló trappisták eredetileg a böjt idejére kezdtek el sört főzni maguknak, a folyadékbevitel ugyanis még ebben az időszakban is megengedett volt, és az energiában gazdag ital elviselhetővé tette számukra a húsvétot megelőző hetek koplalását. Bár a francia forradalom idején lerombolták kolostoraikat, az ősi receptek megmenekültek és ezek alapján újraindulhatott a sörfőzés – tette hozzá Dékány Á. Sixtus. 
(MTI)

Júniusban lesz az első Magyar bor és pezsgő napja

Május 28. 15:17
Az idei évben első alkalommal június 27-én rendezik meg országszerte a Magyar bor és pezsgő napját, a rendezvénysorozat Magyarország 22 borvidékén, egy időben zajlik majd - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.
 
A tárcavezető elmondta, hogy a szervezők az egy időben koccintók számának rekordját is fel szeretnék állítani, az a cél, hogy legalább 100 ezren koccintsanak egyszerre országszerte az ünnepnap alkalmából. A rendezvény a tervek szerint hagyományt teremt, felhívja a figyelmet a kulturált alkoholfogyasztásra, és tovább növeli a magyar borok népszerűségét - mondta Fazekas Sándor.
 
A Magyar bor és pezsgő napján egyebek mellett bemutatják majd, hogy miért érdemes egy borvidéki települést meglátogatni, szeretnék fellendíteni a helyi értékesítést is, valamint hangsúlyt fektetnek a helyi gasztronómiára. A szervezők egész napos játékkal, vendégváró pincékkel várnak mindenkit, a részletes program a www.koccintas.hu oldalon található, ahol pincészetek, települések csatlakozását is várják.
(MTI)

Tényleg fel lehet javítani egy gint hangyával?

Május 28. 11:30
A The Cambridge Distillery nevű szeszfőzde megalkotta a világ első „hangyaesszenciával” feljavított ginjét. Miles Irving, professzionális takarmányozó több mint hatezer vöröshangyát összegyűjtött, majd pedig erős etanololdatba helyezte őket. A férfi a folyadék desztillációja után hangyakoncentrátumot hozott létre.

A hangyás gin a világon az első az ital rovarból készült változatai közül. Az innivaló palackonként 200 angol fontba kerül és 62 hangya „esszenciáját” tartalmazza - írja az Élelmiszer.hu

Miért fontos sertéshúst enni?

Május 28. 06:51
Sokan azt gondolják, hogy a sertéshús egészségtelen, azonban a Femina oldalán található cikk ezt megcáfolta. Ihász Katalin dietetikus szerint érdemes beilleszteni ezt a húsfélét is az étrendbe.
 
  • elsődleges fehérjeforrás
  • esszenciális aminosavat tartalmaz
  • hasznos vitaminforrás, B1-vitamin-tartalma más állatok húsához viszonyítva ötszörös mennyiségű
  • a húsban található vas sokkal könnyebben felszívódik a testben, mint a zöldség- és gabonafélékben lévő vas
  • érdemesebb zsírszegény húsokat vagy húsrészeket választani, és megfelelő konyhatechnológiával elkészíteni, mint főzés, párolás, grillezés, sütőzacskóban sütés, zöldséggel, gyümölccsel tűzdelés
  • hetente körülbelül kétszer, alkalmanként 8-10 dekagramm mennyiségben javaslt a sertéshús fogyasztás
  • a sovány sertéshús - comb, karaj vagy szűzpecsenye - nem tartalmaz sokkal több energiát, mint a baromfihús
A teljes cikket a Femina.hu oldalán elolvashatod.