A Daniel és Le Bernardin már hosszú ideje New York két legjobb és legmenőbb, sztárokkal tömött éttermének számít. Ezekre a helyekre alkalmazottként szó szerint nehezebb bejutni, mint a Harvardra - mondja Fekete Marcell, aki mindkét vendglátóhelyen komoly munkát végez. Fekete Marcell a Venus együttes gitárosaként lett ismert itthon a kilencvenes évek elején, majd kiment Amerikába, ahol morzsatakarítóként kezdte, később kenyérkínálóvá léptették elő, végül vezető pincér lett New York két legmenőbb éttermében.
Fekete Marcellel az Index.hu készített interjút: „Ezekben a top éttermekben a bor a legfontosabb, nem az ételen keresnek ugyanis, hanem az eszméletlen drága borokon. Egy menü nem több 150-200 dollárnál, de csak olyan bort kínálnak, amit máshol nem lehetne megvenni és megkóstolni, és innentől kezdve az ára teljesen szubjektív dologgá válik. A Danielben volt olyan bor, amit az 1770-es években palackoztak, és más olyan évjáratok, amiből mondjuk 8 palack van a világon. És ezekért annyit kérnek, amennyit akarnak.(...)
Itt a vendég olyan bort iszik, amit sehol máshol, olyan ételt kap, amit maga nem tudna elkészíteni, és megkapja hozzá azt a figyelmet és kiszolgálást, ami együtt ad egy akár életre szóló élményt. A legtöbb vendég visszatérő, a rendszeres vendégeim között volt például Jordánia királynője,vagy Robert de Niro, Woody Allen. De mivel az összes hollywoodi színésznek van lakása New Yorkban, ha a városban vannak, mindig ezekben az éttermekben esznek. De a Danielbe jár Donald Trump és Bill Clinton is.”
A teljes cikket az Index.hu oldalon tutod elolvasni!
Somogy megyében, ahol az eperföldek jelentős része található, akár a termés 60-80 százalékát is elvihette a hideg. Hozzátette: ha a fagy után esős idő jön, akkor elrohad a szamóca, és akkor elképzelhető, hogy hiány lesz a jó minőségű magyar eperből, ami biztosan kihatással lesz az árakra is - mondta el Ledó Ferencre, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) elnöke.
Ledó Ferenc szerint a fólia alatt termesztett eperrel mennyiségi és minőségi szempontból sincs baj, a termelők bizakodóak az idei szezont illetően - írja az Élemiszer.hu. A piacokon - folyamatosan jelenlévő import, többségében olasz és spanyol földekről származó és 700-100 forintos kilónkénti áron kínált eper mellett - már megjelentek a fóliasátorban nevelt magyar eprek is, ezek ára 1500-2200 forint.
Gere Attila Pincészetének gyöngyözőbora, a 2015-ös Frici Rosé lett a hétvégi Rosalia Fesztivál közönségdíjas bora. A második helyezett a Laposa Birtok 2015-ös rozéja, a harmadik pedig a Bock Pince Rosé Cuvée-je lett.
„Úgy tűnik, hogy már a borászoknak sem fontos ez a rendezvény - a határon-túliakat és néhány makacs hazai borászt kivéve” - írták ki a Kárpát-medencei Borászok Találkozójának szervezői a Facebookra. Nem lesz tehát több ilyen rendezvény a Budatétényi Rozáriumban.
Nyitott pincékkel és több mint harminc kulturális programmal várja a közönséget a most első alkalommal rendezendő Pünkösdi Hal- és Vadünnep Szekszárdon - közölték a szervezők pénteken a tolnai megyeszékhelyen.
A jövő pénteken kezdődő, négynapos rendezvényről tartott sajtótájékoztatón Ács Rezső (Fidesz-KDNP), Szekszárd polgármestere elmondta: a programokat a gasztronómia, a Gemenc ízei és a szekszárdi bor köré szervezik. A Béla király téren felállítandó gasztroudvarban három helyi étterem 3000-3500 adag étellel készül.
Keszthelyi Szabolcs, a Szekszárdi Vendéglátók Kerekasztalának elnöke a szarvasgulyás, pontyhalászlé, vadpörkölt és sült keszeg mellett olyan különlegességeket ígért, mint a lángosban sült harcsa, haltepertő és házilag füstölt pisztráng.
Eszterbauer Ildikó, a Szekszárdi Borászok Céhének tagja elmondta, hogy a város történelmi főterén nyolc borászat és a Garay Élménypince kínálja majd borait. A nyitott pincék keretében szombaton és pünkösd vasárnap délelőtt 11-től este hat óráig 21 szekszárdi borászat várja a vendégeket , de korlátozott számban pénteken és hétfőn is fel lehet keresni pincéket. A helyszínekre a Béla király térről fél óránként induló autóbuszokkal lehet eljutni.
Halmai-Nagy Róbert, a Babits Mihály Kulturális Központ igazgatója a kulturális programok között a szombat este a Béla király téri színpadon fellépő Boban Markovic Orkestar koncertjére, valamint a szintén szombaton este látható Somnakaj című Gipsy musicalre hívta fel a figyelmet. Vasárnap a Budapest Bár, és a fénytechnikát a tánccal ötvöző Dirty Led Light Crew, hétfőn Orosz Zoltán harmonikaművész lép színpadra, de játszik a négy nap alatt a Honeybeast, a Fourtissimo, a Mystery Gang és a Magyar Vista Social Club is, a gyerekeket pedig délelőttönként koncertek, bábszínház, játszóház várja.
A pünkösdi programsorozathoz kapcsolódik a hazai nemzeti parkok találkozója: pénteken tíz nemzeti park mutatkozik be a kulturális központ körüli parkban, ahol őshonos háziállatokat - kutya- és juhfajtákat - is felvonultatnak.
A hamburgiak 1700 m2-es területen ismerhetik meg a magyar különlegességeket, hiszen hazánk a város szenátusának meghívására idén partnerországként szerepel Németország legjelentősebb szabadtéri vásárán.
Hamburg városa minden év májusában a világ legnagyobb kikötői fesztiváljával ünnepli kereskedelmi központtá válását, ahol az idei évben hazánk is megmutathatja miért érdemes Magyarországra jönni. Glázer Tamás, a magyar megjelenést szervező Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: Németországban inkább a délnémet és a keletnémet területeken magas Magyarország ismertsége, így az észak-német központ új piaci lehetőségeket teremt a hazai turisztikai szolgáltatók számára.
Glázer Tamás kiemelte: az esemény különösen fontos megjelenési lehetőség hazánknak, hiszen Németország továbbra is a legfontosabb piac a magyar turizmus számára. A német vendégek és vendégéjszakák száma a tavalyi értékekhez hasonló: közel 550 ezer német vendég töltött el mintegy 2 millió vendégéjszakát a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken 2015-ben. A KSH adatai szerint csak az 5 napnál tovább tartózkodó turisták költése meghaladja a 120 milliárd forintos bevételt éves szinten – tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.
A fesztiválon számos fogyasztói réteg szólítható meg, hiszen a programok szinte minden korosztály számára kikapcsolódást nyújtanak. A látogatók többsége társasággal érkezik és visszatérő vendége a rendezvénynek, amely a német közönségen túl a skandináv országok és a szomszédos Svájc lakosainak figyelmére is számot tart. A 2016-os kikötőszületésnap idején egy munkaszüneti napnak is örvendezhet a német közönség, ami várhatóan tovább növeli a rendezvény látogatóinak számát.
Május 5-én Dr. Györkös Péter berlini magyar nagykövet köszöntőjét követően Bánhegyi Adrienn ugrókötél-világbajnok show-ja nyitja a magyar színpad programját. A Budapest Klezmer Band és a Rajkó Gyermekzenekar koncertje mellett operett és csárdás ad ízelítőt a magyar hangulatból, és látványosnak ígérkezik a tűztánc és a zsonglőrbemutató is.
Június 24-25-én lesz a következő Spontán Fesztivál, ahol a természetes borkészítés útján járó borászok mutatkoznak be az Almagyar Érseki Szőlőbirtokon, Egerben. Az esemény előtti bemelegítés pedig A Winelovers Afterwork Spontán-on lesz, május 26-án.
A májusi Winelovers Afterwork tehát beharangozó rendezvénye lesz az Egri Spontánnak. Ott lesz az Almagyar Érseki Szőlőbirtok, Egerből, a Hegyi-Kaló Pince Szomolyáról, a Kohári pince Egerszalókról, Losonci Bálint és a Centurio Szőlőbirtok (Ludányi Balázs) a Mátrából, Mátyás András a Felvidékről, Nyolcas Ádám és Pók Tamás Egerből, az Obzidian Bormanufaktúra Tokajból és az Orsolya Pincészet Ostorosról.
És, hogy mi is az a naturális bor?
Erre azt válaszoljuk röviden: az, amelyik leginkább visszaadja a szőlőt. Bővebben: teljes mértékben hagyjuk érvényesülni a terroir és a fajta jellemzőit. A bor spontán, és kizárólag fában erjed és érlelődik, nem használunk fajélesztőt és más adalékot, valamint előnyben részesítjük az ászokhordókat. A természet adta ízek nincsenek eltérítve, a bor a maga valójában pompázik. Ebben a folyamatban a borász az adalékanyag, aki nem irányítja a bort, hanem együttműködik vele, hogy előcsalogassa a szőlő és a föld igazi ízeit. Mindebből az is következik, hogy a naturális borok mind egyediek és változatosak, a fajta, a dűlő, a pince és a borász teszik azzá. A Spontán rendezvényeken ezt szeretnénk megmutatni - írja az Almagyar Érseki Szőlőbirtok.
Az április végén jelentkező lehűlés során a hőmérséklet nem esett fagypont alá a Tokaji borvidéken, így fagykárról nem lehet beszámolni. Azonban az elmúlt napokban hullott csapadékmennyiség és a tartós nedves levélfelület biztosította a feltételeket az aszkospórás fertőzés bekövetkezéséhez a borvidék több pontján. Folytatnunk kell a megelőző védekezést - áll a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet közleményében.
Védekezési módok
Peronoszpóra esetében az elmúlt időszakban lehullott csapadék hatására megindulhat a fertőzés. Ezt a meteorológiai állomások a borvidék több pontjáról jelezték. A védekezést réz vagy rézpótló hatóanyagokra (mankoceb, metiram) alapozva megkezdhetjük.
Atkák ellen, ahol erős a fertőzés mértéke, ott atkaölő készítmények alkalmazása indokolt, atkaölő hatóanyagok: spirodiklofen, fenpiroximát, abamektin, etoxazol. Kisebb erősségű fertőzés esetén a magasabb dózisú kén gyérítő hatása is elegendő lehet. Gubacsatkák ellen a gubacsok elnemezesedése esetében már nem tudunk hatékonyan védekezni.
Az elmúlt években tapasztalható volt szőlőtripsz kártétele az ültetvényekben. Idén is figyelmet kell fordítani a károsítóra. Tünete összetéveszthető az atka kártétellel. Néhol nagyobb számban észleltük. Az abamektin hatóanyag szőlőtripsz ellen is hatásos. Figyelem! Az atkaölő szerek tripszre nem hatásosak!
A tarka szőlőmoly egyedeit még fogják a csapdák. Az egyes ültetvények fertőzöttsége eltérő. A védekezést a rajzás csúcstól számított 7-10 napot követően kell elvégezni. Alkalmazhatunk fejlődésgátló hatóanyagokat (metoxifenozid, indoxaikarb), melyek tojás és lárvaölő hatással is rendelkeznek, vagy a Bacillus thuringiensis-t tartalmazó készítményt, amely ökológiai termesztésben is alkalmazható. Azokban az ültetvényekben, ahol alkalmazzák a feromonos légtértelítéses rendszer ott más kezelés nem szükséges.
Vadriasztás
A vad az erdő közeli ültetvényekben a fiatal leveleket és hajtásokat lerághatja. Azokon a területeken, ahol az előző évben vadkár volt tapasztalható, ott ajánlott az illetékes vadásztársaság irányába írásban jelezni. Több lehetőség van vadriasztásra, használhatunk emberi hajat, valamint állati zsiradék, vagy perlit/fakátrány/etil-merkaptán hatóanyagú készítményeket. Különösen új telepítésben okozhatnak nagy károkat az őzek.
Sorok tisztítása, művelése
A sorok, soraljak sok szőlőben növénnyel borítottak. A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, amelyet minden sorban érdemes elvégezni. Aki a soraljak gyomtalanítását választja, az kapálással is elvégezhető. Amennyiben esetleg mégis a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt.
A tőkék törzsének tisztítása mechanikai úton vagy kémiai módon lehetséges (pl: karfentrazon-etil).
A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt. Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.
Várható időjárás 05.04-05.11.: Az előrejelzések alapján a következő napokban 20°C körüli maximum hőmérséklet várható. Jelentősebb csapadékra nem kell számítani.
Május 8-án ünneplik a Magyar Kézműves Fagylalt Napját, külön öröm a jeges éseddég kedvelőinek, hogy ezen a napon féláron lehet fagylaltozni a résztvevő fagyizókban.
A Fagylalt napjának egyik célja, hogy a fagyizók a egy a környezetükben található közintézményt, kórházat, csoportot is meglepjenek pár gombóc fagyival. Így a hátrányosabb helyzetű személyek is részesedjenek a fagyi örömében.