Fröccs

Ezek a legjobb budapesti sörözök a britek szerint

Június 09. 11:20
Budapest Európa egyik legjobb partyvárosa, ahol a sör kevesebb, mit 1-1,5 fontba kerül - írja a The Guardian a HVG.hu értesülései szerint. A brit lap összegyűjtötte a legjobb sörbárokat Budapesten, amelyekbe mindenképpen érdemes ellátogatni:
 
  • Élesztőház
  • Léhűtő
  • Jónás
  • Csak a jó sör
  • Kandalló
  • Legenda sörfőzde
  • Rizmájer Sörház
  • Hopfanatic
  • Neked csak Dezső!
  • Csupor

Pozitívumok és kritikák a Főzdefesztről

Június 09. 09:39
Június első hétvégéjén örülhettek a sörrajongók, ugyanis a Városligetet elözönlötték a kézműves söröket készítő főzdék valamint a street food ételek. A Főzdefeszt idén is népszerű volt, sokan kilátogattak. Gazda Albert a Cink.hu oldalon pozitívumokat és kritikákat sorolt fel a rendezvénnyel kapcsolatban, de szigorúan építő jelleggel.
 
A pohár: „Félliteres izét kaptunk ezer forintért – lentebb lesz látható –, olyat, amilyenbe a Spatent csapolták 1987-ben a hajdúszoboszlói fürdőben. ”
 
„Eléggé bosszantott, hogy a standok egy részén nemhogy egy, két decit sem szívesen csapoltak – három volt a minimum –, és ennél is jobban, hogy sokan büntették azokat, akik kevesebbet kértek több helyett. ”
 
„A harmadik: nem túl rokonszenves száz forintokat kérni a vizelésért egy olyan rendezvényen, aminek fő profilja a vizeltetés.”
 
„Kifejezetten jó amúgy három dolog volt. Az egyik a street food. (...)A másik, hogy minden hasonló típusú buli örök rákfenéjével ellentétben a Főzdefesztet messzire elkerülik az ostoba-felesleges koncertek és más falunapias hangoskodások. A harmadik és a legfontosabb a helyszín.”
 
A teljes cikket itt olvashatod el.

Miért lettek hirtelen ötször egészségesebbek a zöldségek, gyümölcsök?

Június 09. 06:32
A zöldésgek és a gyümölcsök a rengeteg vitamin mellett más anyagokat is tartalmaznak, amelyek pozitív hatásal vannak az emberi szervezetre. Ilyenek például a polifenolok. Ezek olyan másodlagos növényi anyagok, amelyek többek között a gyümölcs színét és ízét is alapvetően meghatározzák.
 
Spanyolországban végzett kutatások szerint az eddigi élelmiszervizsgálatok során, kizárólag a szabad polifenolokat vették figyelembe, a kötötteket ezzel szemben figyelmen kívül hagyták. Amennyiben ezeket is bekalkuláljuk a gyümölcsök pozitív „hatóanyagai” közé, kereken ötszörösére nő az előnyös anyagok száma - írja a Webbeteg.hu.
 
A polifenolok legnagyobb mennyiségben gyümölcsökben vannak jelen, közvetlenül a héj alatt találhatók, így érdemes nem meghámozni őket. Továbba azt javasolják a cikkben, hogy amennyiben lehetőségünk van választani, a szabad földi termést vegyük a melegházban termelttel szemben.
 
Az egészségünkre rendkívül kedvezően ható másodlagos anyagok a káposztában, a bogyós gyümölcsökben, a dióban és a szőlőben található meg a legnagyobb mennyiségben.
 
A teljes cikket a Webbeteg.hu oldalán tudod elolvasni.

Melyik ország vásárolta tavaly a legtöbb magyar bort?

Június 08. 20:23
A magyarországi bortermelés tavaly 2,7 millió hektoliter volt, amelyből 770 ezer hektoliter bort értékesítettek a külföldi piacokon - mondta el Czerván Görgy, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a kéknyelű virágzásával egybekötött szakmai rendezvényen szombaton Badacsonyban.
 
A 770 ezer hektoliternyi bort mitegy 85 millió euróért értékesítették.
A borexport célországai:
  • Németország 150 ezer hektoliter
  • Egyesült Királyság 50 ezer hektoliter
  • Lengyelország 25 ezer hektoliter
Czerván György kiemelte Kínát is, ahová 10 ezer hektolitert értékesítettek a tavalyi évben. (forrás: MTI)

Bemutatkoztak a beach food ételek a Balaton Napján

Június 08. 17:45
A Balaton Napja egyben a magyar tenger strandnyitó rendezvénye, amelynek keretén belül az idei évben a badacsonyi starndra települtek ki vendéglátóhelyek és pincészetek. A közös grillezéssel, borozással, csobbanással hivatalosan is megnyitották a szezont.
 
Az I Love Balaton összegyűtött pár beach food ételt, amelyeket már több helyen is megtaláltok a Balaton körül. Érdemes lesz a nyáron minél többet kipróbálni.
  • Harcsapástétomos "Vitorlás" saláta, Olaszrizlinges sajtkrémes langalló (Márga Bisztró)
  • Bazalt Burger: balatonfenyvesi Angus marhahúsból, a sült krumpli Heston Blumenthal technológiája alapján készül
  • Balcsi Bagel: Vajas kiflitésztából készült körkifli, amibe őrségi kecsketúróból készült kecskekőrözött, mangalica stifolder és prágai sonka kerül. (Kishableány)
  • Fagylaltok: A fehérborból és merlot-ból készült sorbet fagyik, és van céklás-gyömbéres változat is ( Bergamann cukrászda)
  • Vízikutya. Harcsahurkás hotdog, amit általában wasabis, most éppen lilakáposztás szósz kísér. A hurka harcsahúsból, szépia tintával színezett gersliből, vagyis árpából áll, majoránnával fűszerezve.
A teljes cikket az I Love Balaton oldalán olvashatod el.

Milyen és mennyi vizet érdemes fogyasztani?

Június 08. 14:34
Egy felnőtt ember napi vízszükséglete 3 liter körül van, ami függ a testsúlytól. Ha nem viszünk be megfelelő mennyiségű vizet a szereveztünkbe, akkor gyakran fájhat a fejünk, valamint besűsűrödhet a vérünk.
 
Sipos László, egyetemi docens azt mondja, hogy az „élettani szempontból a fogyasztásra szánt ásványvizek legfontosabb alkotóelemei közé tartozik a kalcium, magnézium és a nátrium. Kalciumból, magnéziumból minél több van benne, annál jobb. A kalcium elsősorban a csontok építőanyaga, a magnézium pedig idegi működés fontos alkotója és katalizátora”.

Az Élelmiszeronline oldalán megjelent cikkből azt is megtudhatjuk, hogy a „legjobb a lúgos ásványvíz, mivel a bevitt élelmiszerekkel jellemzően elsavasodik a szervezet, amit kicsit ellensúlyozni tud a bevitt lúgos víz. Ezért szokták ráírni a flakonjára, hogy fitt, illetve nátriumszegény”.

Egy kvázi autentikus balatoni blend

Június 08. 12:13
A Folly Arborétum és Borászat Boróka küvéjének új évjárata megérezett. A Művelt Alkoholista „egy kvázi autentikus balatoni blendnek" nevezte az olaszrizlingből, szürkebarátból és musca ottonelből álló házasítást. „Fiatalos, neutrális aromatika minimális muskotályos színezettel. Nem vicc, tényleg van egy borókás, gines jellege.” - írja A Művelt Alkoholista.

Ilyenek ezek a „szuper toszkánok”

Június 08. 09:55
A Borrajongó oldalán egy három tagból álló „szuper toszkán” sor kóstolójegyzetét találjuk. A cikk szerzője Bécsben jutott hozzá az exkluzív tételekhez. „Mindhárom bor nagyon fiatal még, a kóstolás során is érezhető volt, hogy még felfelé visz az útjuk.” - írja blogbejegyzésében furmintfan.
 
Marchesi Antinori Tignanello 2012
Összetett illatában főleg piros bogyós gyümölcsök dominálnak, de a cseresznye, málna, szamóca mellett feltűnnek édesfűszeres, virágos és erdei gyümölcsös jegyek is. Sűrű és koncentrált, a tannin azonban még nem találta meg a helyét a borban, fiatalosan húz és tapad, más kivetnivalót azonban aligha találni a borban.
 
Mazzei Castello di Fonterutoli Siepi 2011
Illatában először savanykás-fanyar gyümölcsös jegyek jönnek elő, majd erdei gyümölcsös lekvárja, illetve ugyanezek aszaltas formában is felbukkannak, egyre jobban kitárulkozó fűszerességgel.
 
Gaja Brunello di Montalcino Pieve Santa Restituta 2010
A Barabaresco-királyként emlegetett Gaja-család Piemont mellett a 90-es években Toszkánában is elkezdett borászkodni.
 
A teljes cikket itt olvashatod tovább.

Kicsi, sárga, a legtöbb fajta és mennyiségű vitamint tartalmazza. Mi az?

Június 08. 07:20
A homoktövis erősíti az immunrendszert, falvonoidokban, vitaminokban gazdag és megelőzhető vele a daganatos megbetegedés, mindezek mellett még finom is. Korunk egyik legértékesebb gyógynövénye a homoktövis cserje, amely eredetileg egy a Himalája lejtőin termett, azonban ma már hazánkban is vannak, akik szapíroítják az értékes növényt.
 
Rendek Lászlónéval Kecskemét melletti ökotanyáján a hetek múlva kezdődő szüret előtt beszélgetett a Kossuth Rádió stábja arról, hol és milyen szapíorítóanyagot érdemes beszerezni. További részeleteket a Hirado.hu oldalán olvashatsz.