Miért lettek hirtelen ötször egészségesebbek a zöldségek, gyümölcsök?
Június 09. 06:32
A zöldésgek és a gyümölcsök a rengeteg vitamin mellett más anyagokat is tartalmaznak, amelyek pozitív hatásal vannak az emberi szervezetre. Ilyenek például a polifenolok. Ezek olyan másodlagos növényi anyagok, amelyek többek között a gyümölcs színét és ízét is alapvetően meghatározzák.
Spanyolországban végzett kutatások szerint az eddigi élelmiszervizsgálatok során, kizárólag a szabad polifenolokat vették figyelembe, a kötötteket ezzel szemben figyelmen kívül hagyták. Amennyiben ezeket is bekalkuláljuk a gyümölcsök pozitív „hatóanyagai” közé, kereken ötszörösére nő az előnyös anyagok száma - írja a Webbeteg.hu.
A polifenolok legnagyobb mennyiségben gyümölcsökben vannak jelen, közvetlenül a héj alatt találhatók, így érdemes nem meghámozni őket. Továbba azt javasolják a cikkben, hogy amennyiben lehetőségünk van választani, a szabad földi termést vegyük a melegházban termelttel szemben.
Az egészségünkre rendkívül kedvezően ható másodlagos anyagok a káposztában, a bogyós gyümölcsökben, a dióban és a szőlőben található meg a legnagyobb mennyiségben.
A teljes cikket a Webbeteg.hu oldalán tudod elolvasni.