Fröccs

Ezeket eszik a világ legmenőbb fesztiválján

április 19. 20:08
A világ legmenőbb fesztiváljának tartják számon a kaliforniai Coachellat, ahol a lángos helyett egészen más finomságokkal kényeztethetik magukat a bulizók. A híres eseményen több sztárral is lehet találkozni, és persze nem csak a színpadon. Nézzük mit lehet enni a Coachella fesztiválon!
 
A Badmaash nevű indiai étterem fűszeres csicseriborsóval megbolondított sült krumplit kínál, míg a Backyard Bowls, amely különben az egészségbizniszben utazik, kókuszvizes-mézes banánnal csábítja a fesztiválozókat - írja az Origo.hu. Hanjip nevű helyen a tengeri sünt rákkal párosítják, amit egy kis kaviárral fejelnek meg. De lehet kapni hamburgert, csirkeszárnyat és a hot dog is. Ez utóbbi sem átlagos: a tempurált marhavirslit wasabis créme fraiche-sel, azaz egyfajta tejszínes tejföllel, mogyoróhagymával és némi kaviárral veheti meg, mindössze 100 dollárért, azaz 28 ezer forintért.

Május 13-án rajtol a Nemzeti Bor Maraton

április 19. 17:15
Május 13-án, reggel 8:30 perckor Soltvadkerten elrajtol az ország egyik legnagyobb szabadidősport és közösségi rendezvénysorozata, a Nemzeti Bor Maraton. 10 napon át és 2057 km keresztül, 123 magyarországi település részvételével zajlanak majd az idei események. 
 
A március 17-i nyitó sajtótájékoztató óta a www.nemzetibormaraton.hu oldalon lehet regisztrálni a futó és kerékpáros résztvevőknek, ahol az érdeklődők a 10 napos eseménysorozat programjait is áttekinthetik, és további hasznos információkat is találnak. 
 
A Nemzeti Bor Maraton május 13. és 22. között országszerte mindennap más kiemelt helyszínen várja majd az érdeklődőket változatos programokkal: a helyi bortermelők és kézművesek kirakodóvásárral, borkóstolókkal készülnek, miközben kulturális és szabadidős programok, koncertek teszik teljessé a szórakozást. 
 
A kiemelt helyszínek az alábbiak:
 
  1. nap (2016.05.13.) - Villány, Rendezvénytér 
  2. nap (2016.05.14.) - Szekszárd, Szent István tér 
  3. nap (2016.05.15., Pünkösd) - Budapest, Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont
  4. nap (2016.05.16., Pünkösd) - Balatonfüred, Tagore sétány
  5. nap (2016.05.17.) - Nagykanizsa, Erzsébet tér
  6. nap (2016.05.18.) - Sopron, Várkerület
  7. nap (2016.05.19.) - Tokaj, Kossuth tér
  8. nap (2016.05.20.) - Eger, Dobó tér
  9. nap (2016.05.21.) - Szeged, Dóm tér
  10. nap (2016.05.22.) - CÉL: Soltvadkert, Hősök tere
 
A Nemzeti Bor Maraton keretein belül az idei évben is lehetőség van a hivatalos szakaszok mellett a településeken áthaladó, illetve a kiemelt rendezvényhelyszínek futóversenyein a részvételre. Ezekben a futásokban a részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.winerunner.hu oldalon lehet!

Lassan kapható lesz a hazai eper

április 19. 15:31
Néhány kofánál már felbukkant az eper a piacon, de ez még nem a hazai termés, hanem görög, spanyol vagy marokkói. 
 
A hajtatott szamóca termesztők ültetvényei jelenleg a virágzás fázis után vannak. Ez azt jelenti, hogy az első hazai szamócákra még legalább 2-3 hetet várnunk kell - számol be a jelenlegi helyzetről a Gazdablog.hu.
 
A hazai szabadföldi területeken lassan kezdődik a virágzás. Ez azt jelenti, hogy innen számítva még 5-6 hét, amikor az első ízletes, illatos szabadföldi szamócákat megkóstolhatjuk. 
 
Szerencsére az időjárás egyelőre többé-kevésbé kegyes volt. Igaz sok minden történhet még a betakarítás végéig. Ugyan a fagy az egyik leggyakrabban és legnagyobb mértékben károsító időjárási tényező, de a későbbi időszakban is számítanunk kell a viharos szélre, jégesőre, özönvíz szerű esőzésre, légköri aszályra… amelyek igen jelentős mértékű kárt okozhatnak az idei évi termésben. 
 
 

Szegeden van az ország legnagyobb borfesztiválja

április 19. 13:07
Idén több mint 150 pincészet várja a vendégeket, három helyszínen május 13–22. között a Szeged napja ünnepségsorozaton és a borfesztiválon a Széchenyi, a Klauzál és a Dugonics téren, valamint a hídi vásáron. A tíznapos rendezvény ebben az évben sárkányhajó-viadallal, félmaratonnal és a Nemzeti Bor Maraton szegedi fordulójával bővül.
 
Szeged napján, május 21-én, szombaton a Dóm téri kavalkádon a Quimby koncertje után tűzijáték zárja az ünnepségsorozatot.
(Délmagyar.hu)

Kacsák leptek el egy dél-afrikai szőlőt

április 19. 11:19
Egy dél-afrikai pincészet különleges módon műveli meg a szőlősorokat, pontosabban 800 kacsa az, aki elvégzi a piszkos munkát. Naponta kétszer terelik ki őket az ületvényre, amely óriási látványosság is. Íme:
 
 

Kiválóak az adottságok az egészséges élelmiszer megtermelésére hazánkban

április 19. 10:00
Budapesten megrendezésre került a kárpát-medencei élelmiszer-előállítók konferenciája, ahol Fazekas Sándor kijelentette: Magyarország célja, hogy a gazdasági feltételek javítása révén is hozzájáruljon a külhoni magyarság nemzeti identitásának megőrzéséhez. 
 
A földművelésügyi miniszter szorgalmazta, hogy a térségen belül szorosabb kapcsolat épüljön ki az agrárvállalkozások, a termelők, a feldolgozók és az értékesítők között azért, hogy a kialakuló együttműködésben résztvevők egymás beszerzési és felvevő piacai lehessenek. Felhívta a konferencia résztvevőit, éljenek ezzel a lehetőséggel. 
 
Az agrártárca vezetője emlékeztetett: Magyarország olyan szerencsés helyzetben van, hogy kiválóak az adottságok az egészséges élelmiszer megtermelésére. Az ország rendelkezik a két - nemzetbiztonsági szempontból is kiemelt jelentőségű - stratégiai feltétellel, a termőfölddel és a vízzel, ami nélkül nincs élet. 
 
Az Európai Unió gazdasági teljesítményét tekintve jelenleg Közép-Európa a húzóerő. Adott a történelmi lehetőség, a térség esélyt kaphat arra, hogy egyszerre legyen a munkaalapon dinamikusan fejlődő ázsiai térség és az innováció-vezérelt északnyugat-európai fejlődési térség találkozási pontja - fejtette ki a miniszter. 
 
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kiemelte: a mostani rendezvény ismét lehetőséget kínál a magyar-magyar együtt gondolkodásra, a tapasztalatcserére, kapcsolatok szorosabbra fűzésére a külhoni és az anyaországi nemzettársak között, egy speciális, az élelmiszer-előállítás területén. 
 
A gasztronómia fontos szerepet játszik a magyar-magyar kapcsolatok szorosabbra fűzésében, mert az étel összeköt, de meg is különböztet. Így a nemzetrészek ételei, élelmiszerei a nemzet közös kincsét képezik, amit meg kell őrizni és nemzeti örökségként tovább kell adni. 
 
A nemzetpolitikai államtitkárság számos eszközzel segíti a határon túli magyar közösségek megmaradását, boldogulását - hangsúlyozta Potápi Árpád János. Míg az elmúlt hat év nemzetpolitikájának első szakasza a szimbolikus lépések megtételéről és a nemzeti közjogi egyesítésről szólt, addig a második szakasz a középpontjába - az utóbbi két évben - a gazdaságfejlesztés, a határon túli magyarság gazdasági megerősítése állt. Ennek jegyében hirdette meg tavaly az államtitkárság a külhoni magyar szakképzés évét, az idén pedig a külhoni magyar fiatal vállalkozók évét. Még ebben a hónapban pályázatot írnak ki a fiatal vállalkozóknak. Egy-egy pályázó 3-6 millió forint összegre pályázhat. 
 
Pana Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) külgazdaságért felelős helyettes államtitkára többek között arról szólt: a magyar élelmiszeripar a nemzetgazdaság egyik legjelentősebb, és a magyar kormány által stratégiai fontosságúnak minősített ágazata. A helyettes államtitkár rámutatott: az élelmiszeripar stratégiai jelentőségét az élelmiszerbiztonság garantálása és az adja, hogy a magyar élelmiszeripar a magyar mezőgazdasági alapanyag-termelés legnagyobb felvevő piaca és 130-140 ezer családnak nyújt megélhetést. A magyar mezőgazdaság és az erre épülő ipar a számítások szerint mintegy 30 millió ember ellátására képes - mondta Pana Petra. 
 
Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (Magosz) elnöke a külhoni és az anyaországi gazdák, élelmiszeripari vállalkozások összefogásának fontosságát emelte ki. Hozzátette: nem alapanyagot, hanem minőségi, nagy hozzáadott értéket tartalmazó árukat kell előállítani és értékesíteni, mert a vevők ezeket keresik a piacon. 
MTI

A csokoládé jelenthet megoldást az álmatlanság ellen

április 18. 19:49
A Nature magazinban publikált kutatás bebizonyította, hogy az úgynevezett biológiai vagy belső óránk szabályozásában is fontos szerepet játszik a magnézium. A felfedezésnek nem csak az alvás szempontjából van jelentősége, a hormonrendszer működése, a testhőmérséklet és fontos funkciók is összefüggésben állnak az éjszaka és a nappal váltakozásával - írja az Origo.hu
 
A magnézium számos élelmiszerben megtalálható természetes formában, mint például a kakaóban. De a tökmag, a kesudió, a mandula, a spenót és a makréla is jó magnézium forrásnak számít. 

A polgármester szőlőbirtokán dolgoztak a közmunkások

április 18. 17:41
A csörnyeföldi polgármester, Simon Zoltán birtokán közmunkások dolgoztak, majd tavaly vizsgálat indult ellene, miután bejelentés érkezett a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztály munkaügyi ellenőrzési osztályához. 
 
A vádiratban foglaltak szerint az előzményekhez tartozik, hogy a polgármester az önkormányzat nevében 2013. október 28-án megállapodást kötött közalkalmazotti támogatásra a letenyei járási hivatal munkaügyi kiredndeltségével. Ennek értelmében öt fő közfoglalkoztatási béréhez és az azokat terhelő szociális hozzájárulási adóhoz kaptak támogatást - írja a Zaol.hu.
 
Ez azt jelenti, hogy 2013 novembere és 2014 április vége között 2,6 millió forintot hívhattak le. A közfoglalkoztatás keretében azonban egyszer három napon át 2, majd másodszor egy napon át 1 közmunkás nem az önkormányzatnak dolgozott, hanem a polgármester szőlőbirtokán - ugyanakkor az elszámolás az önkormányzat részére készült el.
 
A vizsgálat eredményeként a falu önkormányzatát közel 34 ezer forint visszafizetésére kötelezték, amit a polgármester meg is tett, de nemrégiben a Nagykanizsai Járási Ügyészség Simon Zoltán ellen kétrendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt vádat emelt. 
 
 

A tálalás művészete és szabályai

április 18. 15:54
Egy ízlésesen tálalt fogást mindneki nagyobb kedvvel és élvezettel fogyaszt el. A hétköznapokban persze kevesen figyelnek erre, de nem is gondolnánk, hogy mennyi szakember foglalkozik ezzel. Csíki Sándor, a Food and Wine oldalon hosszasan ír a tálalás mávészetéről.
 
„Napjaink nyugati gasztronómiájának és az új tálalási trendeknek a megértéséhez elengedhetetlen a japán kultúra és a 20. század második felében kibontakozó legutóbbi francia nouvelle cuisiene (új konyha) megértése. 
 
A tálalás öt alapeleme a háztartásban is alkalmazható tanácsokat nyújt.
 
Keretrendszer: Igényes tálaláshoz mindenekelőtt alkossunk egy keretrendszert, aminek részei az előzetesen elkészített rajzok, vázlatok, az inspirációkat nyújtó képek, tárgyak, és a modellként kivitelezett tál is.

Egyszerűség: Fernand Point szellemében, törekedjünk az egyszerűségre. Válasszunk ki egy összetevőt, amire fókuszálni akarunk, s hagyjunk elegendő helyet az elemek között. A rendetlenség elvonja a figyelmet a fő komponensről és összezavarja a kompozíciót, megbontja az egyensúlyt, harmóniát.

Egyensúly: A színekkel, formákkal, textúrákkal, arányokkal, egymáshoz való viszonyokkal játszva egyensúlyozzuk ki a kompozíciót, gondosan ügyelve arra, hogy a forma ne győzze le a tartalmat: az ízeket, s az étel funkcionalitását.

Az adag mérete: A porcióméretek helyes megválasztása a tálalást is kiegyensúlyozottabbá teszi. Óvakodjunk attól, hogy a porciók túlzottan nagyok legyenek! Egy tápanyag-összetételét illetően is jól kiegyensúlyozott ételhez a fehérjék, szénhidrátok és zöldségek megfelelő arányainak megtalálása is elengedhetetlen.

Fő komponens: Emeljük ki a fő összetevőt! A köretek, szószok, s maga a tányér is támogathatja a fő elem előtérbe helyeződését.”
 
A teljes cikket a Food and Wine oldalon tudod elolvasni!