Fröccs

Május 13-án rajtol a Nemzeti Bor Maraton

április 19. 17:15
Május 13-án, reggel 8:30 perckor Soltvadkerten elrajtol az ország egyik legnagyobb szabadidősport és közösségi rendezvénysorozata, a Nemzeti Bor Maraton. 10 napon át és 2057 km keresztül, 123 magyarországi település részvételével zajlanak majd az idei események. 
 
A március 17-i nyitó sajtótájékoztató óta a www.nemzetibormaraton.hu oldalon lehet regisztrálni a futó és kerékpáros résztvevőknek, ahol az érdeklődők a 10 napos eseménysorozat programjait is áttekinthetik, és további hasznos információkat is találnak. 
 
A Nemzeti Bor Maraton május 13. és 22. között országszerte mindennap más kiemelt helyszínen várja majd az érdeklődőket változatos programokkal: a helyi bortermelők és kézművesek kirakodóvásárral, borkóstolókkal készülnek, miközben kulturális és szabadidős programok, koncertek teszik teljessé a szórakozást. 
 
A kiemelt helyszínek az alábbiak:
 
  1. nap (2016.05.13.) - Villány, Rendezvénytér 
  2. nap (2016.05.14.) - Szekszárd, Szent István tér 
  3. nap (2016.05.15., Pünkösd) - Budapest, Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont
  4. nap (2016.05.16., Pünkösd) - Balatonfüred, Tagore sétány
  5. nap (2016.05.17.) - Nagykanizsa, Erzsébet tér
  6. nap (2016.05.18.) - Sopron, Várkerület
  7. nap (2016.05.19.) - Tokaj, Kossuth tér
  8. nap (2016.05.20.) - Eger, Dobó tér
  9. nap (2016.05.21.) - Szeged, Dóm tér
  10. nap (2016.05.22.) - CÉL: Soltvadkert, Hősök tere
 
A Nemzeti Bor Maraton keretein belül az idei évben is lehetőség van a hivatalos szakaszok mellett a településeken áthaladó, illetve a kiemelt rendezvényhelyszínek futóversenyein a részvételre. Ezekben a futásokban a részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.winerunner.hu oldalon lehet!

Lassan kapható lesz a hazai eper

április 19. 15:31
Néhány kofánál már felbukkant az eper a piacon, de ez még nem a hazai termés, hanem görög, spanyol vagy marokkói. 
 
A hajtatott szamóca termesztők ültetvényei jelenleg a virágzás fázis után vannak. Ez azt jelenti, hogy az első hazai szamócákra még legalább 2-3 hetet várnunk kell - számol be a jelenlegi helyzetről a Gazdablog.hu.
 
A hazai szabadföldi területeken lassan kezdődik a virágzás. Ez azt jelenti, hogy innen számítva még 5-6 hét, amikor az első ízletes, illatos szabadföldi szamócákat megkóstolhatjuk. 
 
Szerencsére az időjárás egyelőre többé-kevésbé kegyes volt. Igaz sok minden történhet még a betakarítás végéig. Ugyan a fagy az egyik leggyakrabban és legnagyobb mértékben károsító időjárási tényező, de a későbbi időszakban is számítanunk kell a viharos szélre, jégesőre, özönvíz szerű esőzésre, légköri aszályra… amelyek igen jelentős mértékű kárt okozhatnak az idei évi termésben. 
 
 

Szegeden van az ország legnagyobb borfesztiválja

április 19. 13:07
Idén több mint 150 pincészet várja a vendégeket, három helyszínen május 13–22. között a Szeged napja ünnepségsorozaton és a borfesztiválon a Széchenyi, a Klauzál és a Dugonics téren, valamint a hídi vásáron. A tíznapos rendezvény ebben az évben sárkányhajó-viadallal, félmaratonnal és a Nemzeti Bor Maraton szegedi fordulójával bővül.
 
Szeged napján, május 21-én, szombaton a Dóm téri kavalkádon a Quimby koncertje után tűzijáték zárja az ünnepségsorozatot.
(Délmagyar.hu)

Kacsák leptek el egy dél-afrikai szőlőt

április 19. 11:19
Egy dél-afrikai pincészet különleges módon műveli meg a szőlősorokat, pontosabban 800 kacsa az, aki elvégzi a piszkos munkát. Naponta kétszer terelik ki őket az ületvényre, amely óriási látványosság is. Íme:
 
 

Kiválóak az adottságok az egészséges élelmiszer megtermelésére hazánkban

április 19. 10:00
Budapesten megrendezésre került a kárpát-medencei élelmiszer-előállítók konferenciája, ahol Fazekas Sándor kijelentette: Magyarország célja, hogy a gazdasági feltételek javítása révén is hozzájáruljon a külhoni magyarság nemzeti identitásának megőrzéséhez. 
 
A földművelésügyi miniszter szorgalmazta, hogy a térségen belül szorosabb kapcsolat épüljön ki az agrárvállalkozások, a termelők, a feldolgozók és az értékesítők között azért, hogy a kialakuló együttműködésben résztvevők egymás beszerzési és felvevő piacai lehessenek. Felhívta a konferencia résztvevőit, éljenek ezzel a lehetőséggel. 
 
Az agrártárca vezetője emlékeztetett: Magyarország olyan szerencsés helyzetben van, hogy kiválóak az adottságok az egészséges élelmiszer megtermelésére. Az ország rendelkezik a két - nemzetbiztonsági szempontból is kiemelt jelentőségű - stratégiai feltétellel, a termőfölddel és a vízzel, ami nélkül nincs élet. 
 
Az Európai Unió gazdasági teljesítményét tekintve jelenleg Közép-Európa a húzóerő. Adott a történelmi lehetőség, a térség esélyt kaphat arra, hogy egyszerre legyen a munkaalapon dinamikusan fejlődő ázsiai térség és az innováció-vezérelt északnyugat-európai fejlődési térség találkozási pontja - fejtette ki a miniszter. 
 
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kiemelte: a mostani rendezvény ismét lehetőséget kínál a magyar-magyar együtt gondolkodásra, a tapasztalatcserére, kapcsolatok szorosabbra fűzésére a külhoni és az anyaországi nemzettársak között, egy speciális, az élelmiszer-előállítás területén. 
 
A gasztronómia fontos szerepet játszik a magyar-magyar kapcsolatok szorosabbra fűzésében, mert az étel összeköt, de meg is különböztet. Így a nemzetrészek ételei, élelmiszerei a nemzet közös kincsét képezik, amit meg kell őrizni és nemzeti örökségként tovább kell adni. 
 
A nemzetpolitikai államtitkárság számos eszközzel segíti a határon túli magyar közösségek megmaradását, boldogulását - hangsúlyozta Potápi Árpád János. Míg az elmúlt hat év nemzetpolitikájának első szakasza a szimbolikus lépések megtételéről és a nemzeti közjogi egyesítésről szólt, addig a második szakasz a középpontjába - az utóbbi két évben - a gazdaságfejlesztés, a határon túli magyarság gazdasági megerősítése állt. Ennek jegyében hirdette meg tavaly az államtitkárság a külhoni magyar szakképzés évét, az idén pedig a külhoni magyar fiatal vállalkozók évét. Még ebben a hónapban pályázatot írnak ki a fiatal vállalkozóknak. Egy-egy pályázó 3-6 millió forint összegre pályázhat. 
 
Pana Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) külgazdaságért felelős helyettes államtitkára többek között arról szólt: a magyar élelmiszeripar a nemzetgazdaság egyik legjelentősebb, és a magyar kormány által stratégiai fontosságúnak minősített ágazata. A helyettes államtitkár rámutatott: az élelmiszeripar stratégiai jelentőségét az élelmiszerbiztonság garantálása és az adja, hogy a magyar élelmiszeripar a magyar mezőgazdasági alapanyag-termelés legnagyobb felvevő piaca és 130-140 ezer családnak nyújt megélhetést. A magyar mezőgazdaság és az erre épülő ipar a számítások szerint mintegy 30 millió ember ellátására képes - mondta Pana Petra. 
 
Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (Magosz) elnöke a külhoni és az anyaországi gazdák, élelmiszeripari vállalkozások összefogásának fontosságát emelte ki. Hozzátette: nem alapanyagot, hanem minőségi, nagy hozzáadott értéket tartalmazó árukat kell előállítani és értékesíteni, mert a vevők ezeket keresik a piacon. 
MTI

A csokoládé jelenthet megoldást az álmatlanság ellen

április 18. 19:49
A Nature magazinban publikált kutatás bebizonyította, hogy az úgynevezett biológiai vagy belső óránk szabályozásában is fontos szerepet játszik a magnézium. A felfedezésnek nem csak az alvás szempontjából van jelentősége, a hormonrendszer működése, a testhőmérséklet és fontos funkciók is összefüggésben állnak az éjszaka és a nappal váltakozásával - írja az Origo.hu
 
A magnézium számos élelmiszerben megtalálható természetes formában, mint például a kakaóban. De a tökmag, a kesudió, a mandula, a spenót és a makréla is jó magnézium forrásnak számít. 

A polgármester szőlőbirtokán dolgoztak a közmunkások

április 18. 17:41
A csörnyeföldi polgármester, Simon Zoltán birtokán közmunkások dolgoztak, majd tavaly vizsgálat indult ellene, miután bejelentés érkezett a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztály munkaügyi ellenőrzési osztályához. 
 
A vádiratban foglaltak szerint az előzményekhez tartozik, hogy a polgármester az önkormányzat nevében 2013. október 28-án megállapodást kötött közalkalmazotti támogatásra a letenyei járási hivatal munkaügyi kiredndeltségével. Ennek értelmében öt fő közfoglalkoztatási béréhez és az azokat terhelő szociális hozzájárulási adóhoz kaptak támogatást - írja a Zaol.hu.
 
Ez azt jelenti, hogy 2013 novembere és 2014 április vége között 2,6 millió forintot hívhattak le. A közfoglalkoztatás keretében azonban egyszer három napon át 2, majd másodszor egy napon át 1 közmunkás nem az önkormányzatnak dolgozott, hanem a polgármester szőlőbirtokán - ugyanakkor az elszámolás az önkormányzat részére készült el.
 
A vizsgálat eredményeként a falu önkormányzatát közel 34 ezer forint visszafizetésére kötelezték, amit a polgármester meg is tett, de nemrégiben a Nagykanizsai Járási Ügyészség Simon Zoltán ellen kétrendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt vádat emelt. 
 
 

A tálalás művészete és szabályai

április 18. 15:54
Egy ízlésesen tálalt fogást mindneki nagyobb kedvvel és élvezettel fogyaszt el. A hétköznapokban persze kevesen figyelnek erre, de nem is gondolnánk, hogy mennyi szakember foglalkozik ezzel. Csíki Sándor, a Food and Wine oldalon hosszasan ír a tálalás mávészetéről.
 
„Napjaink nyugati gasztronómiájának és az új tálalási trendeknek a megértéséhez elengedhetetlen a japán kultúra és a 20. század második felében kibontakozó legutóbbi francia nouvelle cuisiene (új konyha) megértése. 
 
A tálalás öt alapeleme a háztartásban is alkalmazható tanácsokat nyújt.
 
Keretrendszer: Igényes tálaláshoz mindenekelőtt alkossunk egy keretrendszert, aminek részei az előzetesen elkészített rajzok, vázlatok, az inspirációkat nyújtó képek, tárgyak, és a modellként kivitelezett tál is.

Egyszerűség: Fernand Point szellemében, törekedjünk az egyszerűségre. Válasszunk ki egy összetevőt, amire fókuszálni akarunk, s hagyjunk elegendő helyet az elemek között. A rendetlenség elvonja a figyelmet a fő komponensről és összezavarja a kompozíciót, megbontja az egyensúlyt, harmóniát.

Egyensúly: A színekkel, formákkal, textúrákkal, arányokkal, egymáshoz való viszonyokkal játszva egyensúlyozzuk ki a kompozíciót, gondosan ügyelve arra, hogy a forma ne győzze le a tartalmat: az ízeket, s az étel funkcionalitását.

Az adag mérete: A porcióméretek helyes megválasztása a tálalást is kiegyensúlyozottabbá teszi. Óvakodjunk attól, hogy a porciók túlzottan nagyok legyenek! Egy tápanyag-összetételét illetően is jól kiegyensúlyozott ételhez a fehérjék, szénhidrátok és zöldségek megfelelő arányainak megtalálása is elengedhetetlen.

Fő komponens: Emeljük ki a fő összetevőt! A köretek, szószok, s maga a tányér is támogathatja a fő elem előtérbe helyeződését.”
 
A teljes cikket a Food and Wine oldalon tudod elolvasni!

Új jövedéki szabályok segítik a pálinkafőzőket

április 18. 13:18
Új jövedéki törvényt dolgoz ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amely segíteni fogja a pálinkakészítőket – mondta Tállai András a 17. Gyulai Pálinkafesztivál keretében megrendezett jövedéki konferencián. A pálinka jövője című konferencián az NGM parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára közölte, hogy a tervezet jelenleg közigazgatási egyeztetés alatt áll, várhatóan még az idén elfogadják.
 
Esküdt Gábor tanácsadó, a készülő új jövedéki törvényről, amelynek tervezetét a kormány már közzétette, elmondta: a legfontosabb cél az egyszerűsítés, a joganyag 140 oldalról 71-re csökken. Az új jogszabály általánossá teszi majd az elektronikus eljárásokat és a zárjegyrendszert; továbbá változtat a jövedéki biztosítékok és adatszolgáltatások rendszerén. Kifejtette: a 47-féle adóraktártípus helyett – néhány kivételtől eltekintve – egyféle lesz; az adóraktárak jövedéki biztosítéka is átalakul, azt az aktuális adókockázati viszonyokhoz igazítják majd. Ezáltal szavai szerint egyszerűsödnek az engedélyezési eljárások, a jövedéki biztosíték pedig éves szinten akár 80 százalékkal is csökkenhet.
 
Kevesebb nyilvántartást kell majd vezetni, 2018-tól pedig az adóraktárak részére is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készíti az adóbevallást – közölte. Esküdt Gábor kitért arra, hogy új jogintézményként bevezetik a kisüzemi bortermelő kategóriát, azok, akik egymást követő három évben saját szőlőből legfeljebb ezer hektoliter bort állítanak elő, mentesülnek az adóraktári engedély alól.
 
Elsők között is első
 
„A pálinka nemzeti kincsünk és nemzeti italunk. A magyar nemzet jövője is a pálinkáról fog szólni" – fogalmazott Tállai András, emlékeztetve arra: az 55 tételből álló hungarikum-gyűjtemény első helyén a pálinka, második helyén a törkölypálinka áll. Hangsúlyozta: a kormány kiemelt szerepet szán a turizmusnak és a mezőgazdaságnak, emellett fokozottan figyel a hungarikumokra. Az új pálinkatörvény például megerősített jogosítványokkal látta el a Pálinka Nemzeti Tanácsot.
 
Az államtitkár emlékeztetett: Magyarországon már a 18. században főztek pálinkát, 1850-ben vezették be az első pálinkaadót. „Sajnos az Európai Unió kedveli ezt ma is" – jegyezte meg. Felidézte, hogy az 1930-as években a barackpálinkát világhírű magyar italként emlegették.
Minya Gábor dandártábornok, a NAV jövedéki főosztályvezetője elmondta: az Európai Bíróság döntése után, amely megszüntette a magánszemélyek esetén a pálinkafőzés adómentességét, vezették be a párlatadójegy-rendszert és kötelezővé tették a desztillálóberendezések regisztrációját. Azóta 13 044 párlatadójegyet adtak ki és 15 715 berendezést regisztráltak, miközben mintegy 170 ezer bérfőzető tűnt el. Az ellenőrzések majd kiderítik, hova lettek – jegyezte meg.
 
Minya Gábor a bérfőzetés szabályairól szólva kiemelte: a korábbi 200 ezer helyett jelenleg 500 ezer forint, a tervek szerint pedig a jövőben egymilliós összeghatár elérésénél kell adót fizetni. A kereskedelmi főzés adatait ismertetve elmondta: 2014-ről 2015-re 112-ről 123-ra nőtt a kereskedelmi főzdék száma, a megfizetett jövedéki adó 1,96 milliárd forintról 2,6 milliárdra. Ez idő alatt a lefoglalt alkoholtermékek mennyisége 36 százalékkal emelkedett.
(MTI)