Ezt tudnod kell az olívaolajról!
Augusztus 12. 09:47
Az olívaolaj gazdag A- és E-vitaminban, melyeknek szerepe van a káros szabadgyökök semlegesítésében. Egyszeresen telítetlen olaj, csökkenti az úgynevezett rossz koleszterin szintjét, így védi a szívet és az érrendszert. Olyan tanulmányok is léteznek, amelyek szerint csökkenti a mellrák és a csontritkulás kialakulásának esélyét is.
Az olajnak magas a forráspontja, főzésre alkalmas, de magas hőfokon történő sütésre nem!
Az extra szűz kifejezés, az első sajtolásból származó olajat jelenti, ez a legjobb minőségű, jobb az íze és a tápértéke is.
A szűz olívaolaj már a második vagy harmadik sajtolásból származik, még mindig mechanikai úton.
A sima, nem szűz olíva már a negyedik sajtolásból származik és nem tisztán mechanikai úton nyerik, hanem plusz hőhatással és vegyi kezeléssel, ezért ez a leggyengébb minőségű.
Az olívaolajnak annyi fajtája van, mint bornak - mintegy 700 féle olaj létezik. A színe változó, egészen a világos sárgától a sötét zöldig. Lehet szűrt, vagy nem szűrt, ilyenkor apró bogyódarabkák úszkálhatnak benne, de ez a minőségét nem rontja.
Az olívaolajokról a Webbeteg.hu-n jelent meg írás.