Fröccs

Figyelj, ha vásárolsz: más nevet kaptak a Gere borok

április 19. 15:02
Figyelj, ha vásárolsz: más nevet kaptak a Gere borok
 
Alaposan megújul a Gere borok külseje, ráadásul új bevet is kapnak. Mostantól “A. Gere” név jelenik meg a palackokon, ami Gere Attilát és gyermekeit, Andreát és Attilát is jelöli, utalva a pincészet családi jellegére. A címkék újratervezésénél fontos volt az időtálló kortalanság és az egyértelmű, markáns külső is a beazonosíthatóság érdekében, ezenkívül az is, hogy a különböző célcsoportok számára is azonnal látható legyen az adott borok árkategóriája.
 
A címkéken és a néven túl a kínált borstruktúra is megváltozott, átláthatóbbá vált, a 17 tételből álló borsor a Weninger & Gere márka beolvadásával egyszerűsödött. A borok kategóriái is (alap-, közép-, és csúcsborok) egyértelműen nyomon követhetők a külső megjelenésben, a korábbinál jobban elkülönülnek egymástól.
 
A megújulás nem azonnal válik láthatóvá, mert mindig csak az új évjáratok kapnak új címkéket. A teljes paletta így előreláthatólag fél év múlva cserélődik le teljesen.

Egy magyar sikertörténet: az Árpád-hegyről Veronába

április 16. 12:14
Egy magyar sikertörténet: az Árpád-hegyről Veronába
Fotó: Árpád-hegy Pince Facebook-oldala
 
A szerencsi Árpád-hegy Pince borai is bemutatkoznak Veronában, a Vinitaly nemzetközi borászati szakkiállítás magyar standján. Varkoly Ádám Gál Tibor Emlékdíjas fiatal tokaji borásznak nem ez az első sikere Olaszországban: 2017 májusában Piemonte borvidéktől vehetett át díjat, az átadón ráadásul Tokaj egyik legnagyobb legendájának utódjaként konferálták fel.
 
Az április 18-ig tartó Vinitaly a világ legnagyobb borászati témájú expójának számít. Az 1967 óta évente megrendezett szakkiállításon az idén mintegy 4300 kiállító vesz részt harminc országból. A veronai vásártéren több mint 95 ezer négyzetméteren zajló rendezvényre több mint 150 ezer látogatót várnak Olaszországból és az egész világból szakmai és üzleti találkozókkal, a nemzetközi gasztro- és borászati ágazat képviselőivel, politikusokkal és a szaksajtó részvételével.

Olasz Michelin-csillagos étterem vendégeskedik nyáron Villányban

április 13. 14:49
Villányban a Gere Birtokon idén hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Gere Jazz Fesztivál. A június 8-9-én megrendezésre kerülő eseményt ezúttal Olaszország tematizálja. A hazai jazz kiválóságok mellett fellép Nicola Conte olasz jazz zenész, gasztronómiai vendégként pedig az olasz Sirk család, a Michelin-csillagos La Subida tulajdonosai hoznak ízelítőt az étterem kínálatából. Erre erősítendő a Gere Birtok Mandula éttermének séfjei is itáliai ízekkel készülnek.

Nicola Conte mellett a zenei vonalat erősíti a Rákfogó zenekar (Szakcsi Lakatos Béla, Babos Gyula, Kőszegi Imre), a Kéknyúl Hammond Band, a Balázs Elemér Group és a Barabás Lőrinc Quartet.

5 napig a Corvin Sétányon lesz a London Pride

április 12. 16:39
Április 18 és 22 között immáron negyedik alkalommal kerül megrendezésre a szezonnyitó sörfesztivál a budapesti Corvin Sétányon.  
 
A látogatók több mint 100 sör közül választhatnak a hazai kínálat mellett többek között Csehországból, Angliából, Németországból.  Lehetőség lesz megkóstolni a London Pride-ot, ami a Wikipedia szerint Nagy-Britannia első számú cask ale söre. A cask ale sörök különlegessége, hogy nem érintkeznek gázzal, szén-dioxid (vagy nitrogén, vagy más hajtó-) gáz helyett egy pumpa segítségével csapolják őket.
 
További kiállítók: Bernard, Bigface, Bigfoot, Brewdog, Cerna Hora, Csíki Sör, Domján Sörfőzde, Etyeki Sörmanufktúra, Fehér Nyúl Sörfőzde, Fóti Sörfőzde, Fűtőház Sörfőzde, Kecskeméti Sörmanufaktúra, Krak’n Town, Pilsner, Litovel, Pöhjala, Primátor, Sümegi Sörfőzde, Teddy Bear, Yeast Side.

A fesztiválra a belépés ingyenes.
 

Kiválasztották a V4 országok legjobb borait

április 09. 16:34
A Kristinus Pincészet 2015-ös olaszrizlingje bizonyult a legjobb magyar bornak a Visegrádi Négyek (V4) április 5-én tartott bormustráján. A Várkert Bazárban a Magyar Turisztikai ügynökség közreműködésével szervezett eseményen a szakemberek 3 órán át kóstolták a szlovák, lengyel, cseh és magyar borászatok összesen 20 borát.

Szlovákiából a Vintop Karkó pincészet 2015-ös Cabernet Franc borát választották, Csehországból Johann Winery 2014-es pinot blanc, zöldszilváni, fűszeres tramini és rizling házasításából készített White tételét, míg Lengyelországbó a Winnica Equus Cabernetis Prestige 2017 tételét.
 

Magyar, horváth és német bajnokok a portugieser világbajnokságon

április 09. 13:18
Hét országból összesen kilencvenegy bort neveztek az április 6-8-i Portugieser du Monde borversenyre.  A portugieser, azaz hagyományos nevén kékoportó fajta egyetlen nemzetközi versenyén idén 4 champion-díjat és 28 aranyérmet osztottak ki.
 
A portugieser fajta egész Közép-Európában elterjedt, hívják portugizernek, purtugizacnak, portugalkának, blauer portugiesernek vagy modrý portugalnak, így hasznos mindezeket a borokat egy mezőnyben látni. Nevezni olyan borokkal lehetett, amelyek minimum 50% portugiesert tartalmaznak.
 
 
Champion-díjak 2018
 
2017-es évjáratú portugieserek Champion-díja:
PZ PLEŠIVICA Portugizac 2017 (Plesivica, Horvátország)
 
Régebbi évjáratú portugieserek Champion-díja:
WEINGUT HUPPERT Portugieser Klassik 2015 (Rheinhessen, Németország)
 
Portugieser-alapú Champion-díja:
VYLYAN PINCÉSZET RedY 2017 (Villány, Magyarország)
 
Portugieser-specialitások Champion-díja:
IVANČIĆ Griffin Rose Sparkling (Plešivica, Horvátország)

 
 
Top 5 "Portugieser 2017"
PZ Plešivica Portugizec 2017 (Horvátország)
Polgár Pince Portugieser 2017 (Magyarország)
Ősi Gábor Portugieser 2017 (Magyarország)
Lelovits Tamás Portugieser 2017 (Magyarország)
Tiffán's  Pincészet  Portugieser 2017 (Magyarország)

 

Top 5 "Régebbi évjáratú Portugieser"
Huppert Blauer Portugieser Klassik 2015 (Németország)
Marcus Schneider Einzelstück Portugieser 2014 (Németország)
Harald Schachl Blauer Portugieser 2016 (Ausztria)
Szende Pince Gábor Portugieser 2016 (Magyarország)
Jackfall Bormanufaktúra Portugieser 2016 (Magyarország)

 
A díjátadó ünnepséget és az azt követő kóstolófesztivált a pécsi Zsolnay Negyedben rendezték meg. Az eseményen mutatkozott be a Villányi borvidék új márkája, a RedY is.

Áprilisban négy hétvégén Budapestre költözik Szicília

április 06. 14:31
Az igazi tavasz beköszöntét valódi mediterrán Sunday Brunch-csal ünneplik a budapesti Araz Étteremben. A négy áprilisi vasárnapon át tartó ebédsorozaton a dél-olasz gasztronómia fellegvára, Szicília mutatkozik be. A vasárnapi ebéd ára tartalmaz egy pohár gyöngyöző pezsgőt, korlátlan étel- és italfogyasztást (ásványvízből, rostos gyümölcslevekből, szénsavas üdítőkből, házi limonádénkból, a ház boraiból) és egy csésze habos kávét. A gyerekek szórakozásáról gyermeksarok és óvónő, a felnőttekéről élő zene is gondoskodik.
 
Menüsor:
 
Levesek:
Édesköményes baby polipleves
Zuppa di Funghi: Gombaleves


Előételek:
Panzanella: Kenyérsaláta
Hideg olasz felvágottak a padlásról 
„Insalata Fantasia di Arance” Szicíliai narancssaláta 
Pirított zöldségek parmezánnal, szárított paradicsommal és olívabogyóval


Főételek:
Pesce impanato: Tengeri halfilé tésztabundában
Tortellini Rinascimentali: Reneszánsz füstölt húsos tortellini
„Polpetti” marhahúsgombóc paradicsomszószban
„Arrosto di maiale al limone” Citromos karaj
Szardellás-kagylós tészta
Saltimbocca: zsályás borjúszeletek


Köretek:
Risotto Alla Sicilia
„Caponata” paradicsomos padlizsánragu 
Édesburgonyás tintahal krokett pecorino szószban
Rántott polentaérmék erdei gombaraguban 
„Fruttata con la ricotta” Ricottás omlett


Desszertek:
Torta di zucca: Töktorta
Panforte senese: Mogyorós-mandulás-narancsos sütemény
Fehércsokoládé mousse levendulás fügelekvárral
„Riso Nero” Csokoládés rizs
 
Időpontok: 2018. április 8., 15., 22., 29. (mindig 12 és 15 óra között)
 
Ár: 7490 Ft/fő (gyermekeknek 6 éves korig a részvétel ingyenes, 12 éves korig 50 %-os kedvezményt biztosítanak.
 
Asztalfoglalás telefonon (+36 1-815-1100) vagy e-mailben az araz@araz.hu címen lehetséges.

Ha most hétvégén mész Pécsre, ezt semmiképp ne hagyd ki

április 05. 14:28
Április 6-7-én a nagyközönség számára is nyitott kóstolófesztivállal egybekötve rendezik pécsen a Portugieser du Monde 2018-at. A Portugieser du Monde a portugieser, vagyis a kékoportó szőlőfajta egyetlen nemzetközi versenye, tavaly 101 bort neveztek rá szerte Európából.  A versenyre a pincészetek portugieser fajtaborral, vagy legalább 50%-ban a szőlőfajtát tartalmazó házasításokkal jelentkezhettek.  
 
Az idén többek között magyar, osztrák svéd, svájci és szlovén tagokból álló nemzetközi zsűri április 6-án kóstolja a borokat, míg másnap a Zsolnay Negyed m21 galériájában adják át a díjakat. Itt kóstolhatja meg a nagyközönség is a nevezett borok nagy részét, valamint a Pécsre érkező borászatok portugiesereken túli kínálatát és itt ismerkedhet meg először Villány új márkájával, a RedY-vel.
 

Japán meghódítja Neszmélyt

április 04. 12:35
Japán meghódítja Neszmélyt
 
Április 28-29-én második alkalommal rendeznek Japán Sushi Hétvégét a neszmélyi Hilltop Borhotel & Étteremben. Az autentikus ételekről a 10 éve japán ételekkel foglalkozó Kiss Krisztián vendég séf fog gondoskodni, aki a vendégek között kialakított látványkonyhán fog dolgozni. Április 28-án szombaton este japán borvacsorát (4 fogással és a hozzá kínált borokkal) készít az érdeklődőknek, illetve speciális japán étlappal várja az a la carte vendégeket mindkét napon.
 
A Japán Sushi Hétvége étlapja:

előételek:
- japán morzsában sült tigrisrák tonkatsu szósszal 
- forrázott szójabab 

levesek:
- miso leves tofuval, tengeri algával
- Ramen leves tigrisrákkal 


wokos ételek:
- pikáns sült tészta csirkemellel
- sült zöldségek pirított kesudióval,csirkével
- pikáns sült rízs 


nigirik:
- lazaccal, tonhallal, tigrisrákkal, kacsamájjal, tengeri süllővel

makik:
- avokádóval, uborkával, lazaccal, tonhallal, tigrisrákkal, kacsamájjal

vegyes sashimi:
- tonhal lazac tigrisrák tilápia

vastag tekercsek (8 falat):
- tg speciál: tonhal lazac ráksaláta, majonéz 

speciális tekercsek:
- green orange: lazac avokádóba göngyölve 
- speciális vega: avokádó, zöld spárga, sárgarépa, uborkába göngyölve 
- california: surimi, avokádó, uborka
- rainbow: tonhal, lazac, tilápia, avokádó ,uborka,surimi 


Asztalfoglalás a borvacsorára és az a la carte étkezés esetén egyaránt szükséges.

Telefon: +36 70 772 6663; +36 70 774 6663
E-mail: hotel@hilltopborhotel.hu 
Facebook esemény: 2. Japán Hétvége