Fröccs

Ezentúl frissen csapolt sört is ihatunk a repülőkön

Július 09. 08:32
A KLM légitársaság legújabb innovációja nem az utastérrel vagy a poggyászokkal kapcsolatos, hanem az italokkal: ugyanis frissen csapolt sört ihatunk a fedélzeten. A Heinekennel közösen, éveken át kísérleteztek a magasban történő csapolással - írja a Vinepair.
 
Edwin Griffioen, a Heineken cég fejlesztésekért felelős vezetője szerint mivel a légnyomás alacsonyabb a magasban, ezért igazából fent csak hab jönne a csapból. Végül - talán mivel ők is annyira szeretik a sört - megtalálták a megoldást.
 
A probléma ugyanis az volt, hogy egy hordó sörnek, a hűtőrendszernek és a kompresszornak is mind be kellett férnie az ételhordó kocsiba. Egy megoldás volt csak, így ha fájdalommal járt is, de elhagyták a hűtőrendszert.
 
A hordók ezért speciális formában, és 5 fokos hőmérsékleten érkeznek a gépekre, ráadásul sikerült úgy beállítani a csap átmérőjét hogy az a légnyomással megfelelően működjön - így pontosan olyan sört kaphatunk fent, mint lent.
 

Popcornnak, kürtöskalácsnak és sültkrumplinak álcázott italok a Soundon

Július 08. 17:55
A nagy forróságban jólesnek a jéghideg koktélok, a fesztiválokon ráadásul kötelező kelléknek számítanak. Most pedig megérkeztek a legvadabb, legőrültebb és legbevállalósabb új italok a Soundra! Ezekkel biztosan kitűnsz majd a tömegből, hiszen ki (és hogyan) inna kürtöskalácsot, sültkrumplit vagy popcornt? Csakis a legmenőbbek!
 
Kürtöskalácsba bújtatott fahéjás-áfonyás longdrink
  • 4 cl Finlandia cranberry vodka
  • 2 cl fahéj szirup
  • 1 cl frissen facsart alma leve
  • 1 cl friss citrom leve
  • díszítéshez: jégkocka és áfonyaszemek
 
A friss citromot longdrinkes pohárral „bélelt” kürtöskalácsba nyomjuk, összekeverjük a többi hozzávalóval, és a végén jégkockát teszünk a tetejére.
 
Popcornos pohárban szervírozott grapefruitos mámor (3 főre)
  • 12 cl Finlandia grapefruit vodka
  • 3 cl passion szirup
  • 3 cl limelé
  • 30 cl almalé
  • díszítéshez: popcorn és erdei gyümölcsök
 
Az alkotókat shakerben összekeverjek, popcornos pohárba töltjük, és kukoricával, gyümölcsökkel díszítjük.
 
Sült krumplinak álcázott lime-os frissítő
  • 4 cl Finlandia lime vodka
  • fél lime leve
  • eperpüré
  • díszítéshez: eper, lime gerezd
 
Az alkotókat shakerben összekeverjek, a kibélelt sült krumplis dobozba töltjük, és eperrel díszítjük.

Egy fürt szőlőt 3 millió forintért?!

Július 08. 11:52
Minden korábbinál magasabb áron, 1,1 millió jenért (azaz 3,12 millió forintért) kelt el egy fürt szőlő csütörtökön, a szezon idei első árverésén Japánban, Kanazava város nagybani piacán - írja az Origo.
 
A 46 vörös szőlőszemből álló, különleges minőségű Ruby Roman-fürtöt egy szupermarket vásárolta meg, és vevőcsalogatóként mutogatja majd, végül ingyen fogja szétosztani vásárlói közt az átszámítva csaknem 70 ezer forintba kerülő szemeket. 
 
14 év alatt fejlesztett ki ezt a prémiumminőségű szőlőt, melynek 18 százalékos a cukortartalma, és csak azok a fürtök kerülnek kereskedelmi forgalomba, amelyeken minden egyes szem legalább 20 gramm súlyú!
 
Az isikavai szőlőtermelők 20 ezer fürt Ruby Roman leszállítását terveznek az idei évre, a fajta árusításának kilencedik évében. A rekordert megvásárló amagaszaki szupermarket májusban egyébként 3 millió jenes (8,5 millió forint) árat fizetett egy pár Yubari fajtájú sárgadinnyéért egy hokkaidói árverésen.
 
Mivel elég komoly presztízst jelent a gyümölcsök megszerzése, a japánok szívesen fizetnek csillagászati árat a szezon első gyümölcseiért, akár ajándékba is a családnak, barátoknak.

Ennyien fesztiváloznak!

Július 08. 08:16
Ennyien fesztiváloznak!
 
A négy legnagyobb hazai fesztiválon évről évre több látogatóra számítanak. Az EFOTT-on tavaly több, mint 100.000-en vettek részt, az idei VOLT esetében is ismét bebizonyosodott a növekvő tendecia, hiszen 20%-kal többen, majdnem 150.000-en mentek el Sopronba a tavalyi 123.000-hez képest. Amikor 23 éve elindult a VOLT, még csak 220 forintba került a jegy, és összesen 5 zenekar lépett fel. 
 
A Balaton Soundon ezzel szemben tavaly annyian voltak, mint idén a VOLT-on. 2015-ben a szombati nap teltházasra duzzadt, idén is hasonló eredményekre számítanak Zamárdiban. Ez a fesztivál egyébként idén tízéves, és most úgy tűnik, az eső sem fogja elmosni!
 
A Szigetre tavaly több, mint 440.000-en látogattak ki, és már most elfogyott az összes bérlet, a szerencsések napijegyekre még tudnak vadászni. Vajon itt is újabb rekord fog születni? Bevételekben állítólag mindneképp, mondta Gerendai Károly a Világgazdaságnak adott interjújában. A Sziget Kft. a tavalyi, 10,2 milliárd forintos bevételhez képest idén kb. 15-20%-os emelkedésre számít, mivel ezzel egyidőben a kiadásaik is hasonló mértékben növekedtek.
 

Úgy tűnik mégsem egészségtelenek az óriás spagettizések!

Július 07. 19:44
Úgy tűnik mégsem egészségtelenek az óriás spagettizések!
 
A tésztaevés nem hizlal, hanem éppen az egészséges testtömegindexszel mutat összefüggést - derült ki egy friss olasz kutatásból.
 
A mediterrán étrend alapját képező kifőtt tészta jó hírét a Molise tartománybeli Pozzilli I.R.C.C.S Neuromed nevű intézete közegészségügyi osztályának kutatása adta vissza - írta az eruekalert.org.
 
A Nutrition and Diabetes című szaklapban megjelent tanulmány szerzői több mint 23 ezer embert vizsgáltak meg, őket két nagy közegészségügyi felméréshez toborozták, melyeket ugyanez az osztály végzett.
 
„„A résztvevők testméreteinek és táplálkozási szokásainak elemzésekor azt tapasztaltuk, hogy ellentétben sokak vélekedésével, a tésztaevés és a túlsúly nem függ össze, sokkal inkább az ellenkezője igaz: adataink alapján a tésztafogyasztás a vékonyabb derékbőséggel, a jobb derék-csípő aránnyal és egészségesebb testtömegindexszel kapcsolatos” - magyarázta George Pounis, a tanulmány vezető szerzője.
 
Sok kutatás bizonyította, hogy a mediterrán étrend az egyik legegészségesebb a világon a testsúly megtartása szempontjából is. Arról azonban kevés volt az adat, hogy milyen szerepet játszik ebben az étrend fő összetevője, a tészta. A Neuromed kutatása ezt a hiányt pótolja.
 
„Elterjedt nézet, hogy a tészta nem a megfelelő fogás annak, aki fogyni akar. Vannak, akik száműzik is az étrendjükből. A kutatás eredményeinek fényében elmondhatjuk, hogy ez nem helyes. A friss tanulmánynak és a két nagy közegészségügyi felmérésnek az az üzenete, hogy a mediterrán diéta igen jó hatással van az egészségre” - mondta Licia Iacoviello, a Neuromed molekuláris és táplálkozás-egészségügyi laboratóriumának vezetője.
(MTI)

Bor és képzőművészet szerdánként a Nemzeti Galériában

Július 07. 13:53
Szerda esténként idén júliusban is Borszerdákkal várja az érdeklődőket a Budavári Palota panorámaterasza a Magyar Nemzeti Galériában, ahol most Modigliani és Picasso kiállítása is megtekinthető.
 
Nyáron a 20. századi művészet történetének két kiemelkedő művésze, Amedeo Modigliani és Pablo Picasso kiállítása egyszerre látható az MNG-ben. Az idei Borszerdák borszakértőit, Mácsai Ilonát és Lukács Szabolcsot is Modigliani és Picasso művei ihlették meg az estek borválogatásának összeállításakor - közölte az MTI-vel a Nemzeti Galéria.
 
Az látogatók július 6-án és 20-án a Modigliani-kiállítást, július 13-án és 27-én a Picasso-kiállítást tekinthetik meg a hosszított nyitvatartás során; a tárlatok mellett borkóstolóval, koncerttel, előadással és tárlatvezetésekkel várják a közönséget.
 
Az első, július 6-i Borszerda-est borszakértőjét, Lukács Szabolcsot Modigliani művei ihlették meg borválogatásának összeállításakor: a panorámateraszokon toszkán vörösbort és provence-i rozét kínálnak.
 
A tárlatvezetések elsősorban az állandó kiállítások mesterműveire összpontosítanak, az első alkalommal a 20. századi magyar festészet klasszikusaival és a Szépművészeti Múzeum remekműveivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.
 
Az est különlegessége Amedeo Modigliani napokban nyílt kiállítása, amely a művész első magyarországi bemutatója. A kiállítás aktokon, portrékon és szobrokon keresztül mutatja be Modigliani életművének főbb korszakait és stílusfordulatait, valamint a kortársakhoz fűződő kapcsolatát. A Borszerda esten a kiállítás kurátora, Kovács Anna Zsófia Modigliani - Mítosz és valóság címmel tart előadást.
(MTI)

Két magyar pezsgő is a világ legjobbjai közé került

Július 07. 11:58
Közzétették a nemzetközi Champagne és Pezsgő Világbajnokság, a CSWWC arany- és ezüstérmeseinek listáját, az aranyérmesek között először szerepel hazai tétel: a somlói Kreinbacher Birtok Prestige Brut furmint pezsgője és a Brut Classic 2011 Magnum.
 
A versenyre minden eddiginél több nevezés érkezett, Champagne-ból és a legtávolabbi országokból is, az értékelés két héten át tartott a téma elismert specialistájának, Tom Stevensonnak a vezetésével. A szakértő zsűriben idén az előző években tartalék-zsűriként közreműködő Champagne szakértő, Márkus György is pontozott, a vb lebonyolítását egy magyar sommelier is segítette. 
 
Komoly sikereket ért el az a két champagne-ház is, amely a Kreinbacher forgalmazásában hazánkban is elérhető – a Piper-Heidsieck két aranyat és egy ezüstöt, a Charles Heidsieck négy aranyérmet kapott.

Három borvidék lett kiemelt turisztikai terület

Július 07. 08:39
Négy turisztikai területet - Tokajt, a Balatont, Budapestet és Sopront - kiemeltté nyilvánított a kormány - írja a Magyar Idők.
 
Az újság a Magyar Turisztikai Ügynökségtől megtudta, hogy jövőre ezekben a régiókban komplex, egységes elvek mentén kialakított szálloda- és turisztikaiattrakció-fejlesztések kezdődnek, összehangolt stratégia alapján.
 
Hosszabb távon a reprezentációt terhelő adó kivezetésével is a turizmusban tevékenykedő vállalkozások helyzetbe hozása a cél.