Fröccs

Food & Wine: Gasztronómiai trendek 2016-ban

Január 03. 15:28
A Food & Wine éttermi trendekről, gasztronómiáról szóló előrejelzésének gerincét az 1 millió éttermet és vendéglátóhelyet tömörítő, s ezzel az iparágban a legbefolyásosabbnak számító National Restaurant Association (NRA) legfrissebb felmérése adja - szögezi le már a cikk elején Csíki Sándor, gasztrobloggel.
 
2016 Top 20 étel trendje – National Restaurant Association (2016)
  1. Helyi eredetű húsok és tengeri alapanyagok használata
  2. A séf által meghatározott fast-casual koncepciók (új)
  3. Helyben termesztett termékek használata
  4. Hiper-lokális beszerzési források (például az étterem kertjéből)
  5. Természetes alapanyagok/ minimálisan feldolgozott élelmiszerek
  6. A környezet fenntarthatósága
  7. Egészséges gyermek ételek
  8. Új metszésű húsok
  9. Fenntartható tengeri élelmiszerek
  10. Házi/ kézműves fagylaltok
  11. Etnikai ízesítők, fűszerek (lásd: Sriracha, az eredeti cikkben)
  12. Autentikus nemzetiségi konyhák
  13. Márkázott tanyasi és birtok-termékek
  14. Kézműves mészárszék
  15. Ősi gabonafélék
  16. Nemzetiségi konyha inspirálta reggelik
  17. Friss/ házi kolbászok (új)
  18. Házi/ kézműves savanyúságok
  19. Az élelmiszer-veszteség csökkentése/ kezelése
  20. Street food/food trucks
 
Az elmúlt 10 évben legnagyobb mértékben növekedett kulináris trendek
  • Helyi beszerzési források 44%
  • Gluténmentes konyha 21%
  • A környezet fenntarthatósága 13%
  • Etnikai konyhák és ízek 12%
  • Az ételek tápláló tulajdonságai 8%
  • Egyéb 1%
 
A teljes cikket ide kattintva tudod elolvasni!

Egy telt és izgalmas olaszrizling Csopakról

Január 03. 11:27
A csopaki olaszrizling az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kap, amelyet a helyi termelők közös munkájának is köszönhet a fajta. A Szent Donát pince 2013-as Meszes névre "hallgató" olaszrizlingje egy telt és izgalmas karakterű bor, amely a termőterületi lenyomatokat is megmutatja - írja a Metropol.hu.
 
A terroir-jegyek mellett hozza a bor a fajtajegyeket is: csonthéjasok, fehérhúsú gyümölcsökre emlékeztető aromák, florális ornamentikával, diszkrét fűszerességgel. Szájban telt, lédús gyümölcsökben gazdag a korty, mellette pedig feszes és lendületes. Jó a struktúra: a jó közepes testhez lendületet adó savak társulnak, melyek hosszan nyújtják el az ízeket.

Újévi fogadalmak közé tartozik a fogyás. Íme egy tipp, hogy sikerüljön

Január 02. 15:29
Az újévi fogadalmak listáját minden bizonnyal a testsúlycsökkentés vágya vezeti, ezért nem csoda, ha januárban mindenki az ételek kalóriatartalmára kíváncsi, és próbál minél kevesebbet enni (legalább egy ideig). Azonban egy új elképzelés szerint inkább arra kellene figyelnünk, mennyire nehéz megemészteni egy ételt - hívja fel az olvasóinak a figyelmét a Házipatika.com.
 
Nemcsak azt kellene figyelni, hogy egy étel mennyi kalóriát tartalmaz, hanem azt is, milyen mértékben van feldolgozva - véli Richard Wrangham és Rachel Carmody, a Harvard biológusai. A feldolgozott élelmiszerekből ugyanis jóval több energia "épül be" a szervezetbe. A feldolgozott ételek ráadásul "puhábbak", vagyis jóval kevesebb energia szükséges a megemésztésükhöz.
 
A fogyás kulcsa abban rejlik, hogy minél kevesebb feldolgozott étel jusson a szervezetbe - állítják a szakértők, akik szerint ha a párolt zöldségeket nyers salátákra, a fehér kenyeret teljes kiőrlésű péksüteményekre, a lágy sajtokat keményebbre cserélik a fogyni vágyók, akkor könnyedén megszabadulhatnak a túlsúlyunktól, még úgy is, hogy a bevitt kalóriákat nem csökkentik drasztikusan.

Ilyen volt a balatoni újévi csobbanás

Január 02. 10:42
Január elsején immár ötödik alkalommal rendezték meg az Újévi csobbanás elnevezésű rendezvényt a szigligeti strandon. A Balaton vízhőmérséklete mindösszesen 3 Celsius-fokos volt 2016-os év első napján. MTI Fotó: Varga György
 
Ilyen volt a balatoni újévi csobbanás

Jó éve volt a budapesti fürdőknek

Január 02. 07:20
2014-ben 3,5 millió, 2015-ben pedig mintegy 3,9 millió vendégük volt. Jó évet zárt a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., tavaly csaknem 4 millióan keresték fel a fővárosi fürdőket - mondta Czinege Szilvia, a cég marketingigazgatója az M1 aktuális csatorna műsorában. 2014-ben 3,5 millió, 2015-ben pedig mintegy 3,9 millió vendégük volt. Nagyon jó nyári szezont is zártak tavaly, de emellett az állandó fürdőknél is "parádés" volt a forgalomnövekedés - emelte ki a marketingigazgató. Decemberben is több mint 20 százalékkal emelkedett a fürdőzők száma. Csak december 30-án csaknem 14 ezer vendége volt állandó fürdőiknek - emelte ki.
 
Czinege Szilvia kitért arra is, hogy egyre több a külföldi vendég, akik elsősorban a történelmi fürdőket keresik fel. A Széchenyi fürdő január elsején 10 órakor nyitott - s mint elmondta - kollégája arról tájékoztatta, hogy már nyitás előtt kígyózó sorban álltak a fürdőzni vágyók. A cég marketingigazgatója elmondta, hogy jól haladnak a fővárosi fürdőfelújítások. Ezek egyben fejlesztések is, amelyekben a strandjellegű fürdőket állandó fürdőhelyekké alakítják át. A munkálatok befejezése után a Paskál és a Palatinus is egész évben nyitva tarthat majd - fejtette ki Czinege Szilvia.
(MTI)

Nem drágul a balatoni horgászjegy

Január 01. 20:05
2016-ban sem drágulnak a balatoni horgászjegyek, így már öt éve változatlan áron lehet megvásárolni őket. A horgászjegyek fajtái, árai nem változnak, újdonság viszont, hogy 3 napos behúzós horgászengedéllyel bővül a választék - közölte Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) vezérigazgatója.
 
Az állami tulajdonban lévő társaság az idén mintegy 60 ezer területi engedélyt értékesített, a tavalyinál 10 százalékkal többet, ami mintegy 610 millió forintos bevételt hozott. 
 
A Balatonon az idén tavasztól először engedélyezett bojlis, vagy más néven behúzós horgászat. Szári Zsolt elmondta, 10 millió forint alatt vásároltak a horgászok ilyen típusú horgászjegyeket, ami elmarad a várakozásoktól. Ennek oka részben az, hogy kevés a lehetőség a több napi kivonulást igénylő bojlis horgászatra. 
 
Kifejtette, a BHN a horgászturizmus másik nagy fejlesztési lehetőségét a csónakból és vitorlásról űzhető süllőhorgászat feltételeinek javításában látja, amelyhez jövőre kísérőket képeznek ki, és bérelhető hajókat is biztosítani fognak.
 
A társaság az idén 366 ezer kilogramm pontyot telepített, 32 ezer kilogrammal túlteljesítve a kötelezettségét. Csukából 256 ezer darabot, süllőből 6700 kilónyit engedtek a Balatonba, továbbá 1500 kiló compót (az előírt 200 kilogramm helyett), és a terveken felül 1100 kilogramm széleskárászt, 750 kiló kétnyaras harcsát és 200 darab kétnyaras balint is telepítettek. 
 
A Balaton történetében az idén először 650 darab menyhalat is a tóba engedtek. Ez a halfaj őshonos itt, de az angolna kiszorította a Balatonból. Újrahonosítását a következő években folytatni kívánják.
 
A vezérigazgató beszámolója szerint a BHN tógazdaságaiban termelt halakat a jövő év elején nem értékesítik, hanem már januárban megkezdik a kitelepítésüket a horgászturizmus jobb kiszolgálása érdekében. 
 
A haltelepítésekért, halőrzésért, és a Balaton mellett a Kis-Balaton ökológiai egyensúlyáért is felelős BHN évi 750-800 millió forintos költségvetésből gazdálkodik. A társaság az idei évet az előzetes számítások szerint a tavalyi 100 millió forintnál szerényebb, de a tervezettnél nagyobb nyereséggel fogja zárni.
(MTI)

Egy egyedi terroir bor Sopronból

Január 01. 17:10
A Soproni borvidék egyik fő szőlőfajtája a kékfrankos. A Fertő tó melletti régióban a Ráspi Borászatnál, Horváth József is készít egy különleges válogatást a fajtából, amelyet nemrég a Metropol.hu le is tesztelt. A 2012-es Gneisz:
 
A fémes, tűzköves ásványosság mellett jönnek a fajta meggyes, borsos jegyei, melyet kék virágokra emlékeztető jegyek egészítenek ki. Egyedi, elegáns, mégis laza karakter. Szájban koncentrált és feszes és lendületes.(...) Izgalmas karakter, izgalmas ízekkel és zamatokkal. Remek gasztrobor, sokféle étel mellett megállja a helyét.