Gerééknél így készül a Villányi franc
Január 21. 11:07
Ahogyan a Kopar vagy a Solus esetében, itt is a szőlőben indul a történet, ahol a tőketerhelést hektáronként 25-30 hektoliteres, azaz tőkénként 5-6 fürtös nagyságrendben szabályozzuk. Franc ültetvényeink központjának a Csillagvölgy-dűlő számít, ahol egy hektáron 7200 tőkét művelünk - olvasható a pincészet honlapján.
Az erjedés fakádban és tartályban történik, 10-14 napig. Ezt Gere Attiláéknál egy saját, régi, családi pincéből szelektált élesztő viszi végig. A bor hordóban érlelődik, többségében 300, kisebb mértékben 500 literes új és másodtöltésű magyar hordókban, 16 hónapon keresztül.
Gere Attila szerint a villányi franc-t, ahogy a többi komoly vörösbort is, két dolog teszi naggyá. Egyrészt az életteliség, a vibrálás, mert nem jó, ha egy bor flach (lapos). Másrészt a gazdag utóíz, amely hosszan megmarad, és újabb kortyra inspirál.
Az első villányi franc, amely palackba került Gere Attila Pincészetében a 2011-es Gere-Weninger Villányi Franc.
A webshopban már beszerezhető!