Magyarország a ripacs borok Eldorádója
Január 20. 11:01
Ezt Janosh von Beöthy mondta a Wine Art Culture blognak. A borász élt Spanyolországban, Szaúd-Arábiában, Franciaországban, és Németországban is, végül mégis visszatért Magyarországra.
Meglátása szerint a terroir borokra kellene a hangsúlyt helyezni, mert az egyedülálló a világon, de ez fajélesztőkkel nem megy. Beöthy úgy látja, borászati szempontból döntő különbség van a Balaton déli és az északi partja között, ezért nehéz egységesen a balatoni borokról beszélni.
A borász a magyar bor kitörési pontját a generációváltásban és a régi beidegződések megszűnésében látja. "Biztos azért látom másképpen a dolgokat, mint sokan mások Magyarországon, mert én sokat éltem külföldön. Németországban, a 30 év alatt nem kérdezte meg senki, hogy miért mentem oda, nem úgy, mint Magyarországon, ahol 10 éve élek, és folyton azt kérdezik, hogy miért jöttem vissza. Szeretek provokálni, és sokszor, ha borász kérdezi miért jöttem vissza, az a válaszom: hogy ne a te rossz borod legyen a legjobb" - mondta.
Szerinte Magyarorzágon az utóbbi években a gasztronómia fejlődött a legtöbbet: egy évtized alatt a magyar konyha kinőtte magát az élvonalba. Az, hogy nincs több Michelin-csillagos éttermünk nagyban annak is köszönhető, hogy azt a magas szintű szervízt, ami ehhez hozzátartozik, azt még nem tudjuk eléggé prezentálni - fogalmazott.
A teljes interjú itt olvasható.