Fröccs

A diónak is odacsapott a jég

Augusztus 30. 09:40
Hamarosan megkezdődik az idei diószedés. A magyar héjasdió-export Németországba irányul, míg a dióbelet Franciaországba és az Egyesült Királyságba is szállítják, ám a tavaszi fagyok okoztak károkat. Ahol a fagy nem pusztított, ott a hideg miatt nem lett termés - írja a hétfői Magyar Hírlap.
 
Gara Miklós, a Boglárkert Kft. ügyvezető igazgatója a Magyar Hírlapnak elmondta: az idén gyenge-közepes termésre számít. Ha jó a diótermés, akkor hektáronként két tonnát takarítanak be, a közepes termés másfél tonnát jelent.
 
A Somogy megyei Karádon dolgozó diótermesztő-kertészmérnök hozzáfűzte:ebben az évben a mély fekvésű településeken a tavaszi fagyok okoztak károkat, ahol a fagy nem pusztított, ott az elhúzódó hideg időjárás miatt számos virágból nem lett termés.
 
Magyarországon jelentős dióültetvények találhatóak a Somogy megyei Lengyeltótiban, Dunaföldváron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.
 
A többség ötven-száz hektár közötti területen termeszt diót, de van csaknem háromszáz hektáros ültetvény is. Gara Miklós hangsúlyozta: a jó minőségű, már szeptemberben szedhető magyar dió kedvelt csemege külföldön, jól értékesíthető.
(MTI)

Erjed az első 2016-os bor a Garamvári Szőlőbirtokon

Augusztus 29. 15:26
Erjed az első 2016-os bor a Garamvári Szőlőbirtokon
 
A szokatlanul csapadékos augusztus miatt a Balaton déli partján a termés védelme érdekében, mozgalmas hetekben lehetett része a Garamvári Szőlőbirtoknak, de miután leküzdötték a szeszélyes időjárás okozta nehézségeket, az idén is jó hangulatban kezdődött meg a borszőlő betakarítása - írja a borászat. 
 
A szüret rendszerint augusztus közepén, az illatos fajták közül legkorábban érő  Irsai Olivérrel kezdődik, majd ezt követi a „nagy szüret”.
  
A 2015-ös évjáratban szedték az elmúlt néhány év legkiemelkedőbb mennyiségű Irsai termését, ezért örömmel nyugtázhatták, hogy idén még a tavalyinál is több és szebb szőlőt sikerült betakarítani az összesen két hektáron termő Irsai Olivérükből. 
 
Az üzem új feldolgozósorán a felesleges pépesítést elkerülve, tökéletes minőségben dolgozták fel a beszállított szőlőt. A hűthető tankprésben néhány órás áztatás után elvették a színlevet, majd a  présben hagyott szőlőt továbbra is hűtve áztatták, hogy a héjban lévő illat és zamatanyag kivonatolása megtörténjen. Másnap került sor a préselésre. Az ülepített, tisztított mustot különleges fajélesztővel oltották be, így az most az erjedés korai szakaszában van.
 
A hajnali órákban az erjesztőhelyiség nyitott ablakain kiszűrődő kellemes muskotályos illat üli meg a borászati üzem környékét. A napokban történt kóstolók arra engednek következtetni, hogy a 2016-os Garamvári Irsai Olivér sem fog csalódást okozni a Garamvári borok és a fajta kedvelőinek.

Már szedi az Irsait a Törley is

Augusztus 29. 11:54
A Törley Pezsgőpincészet az elmúlt napokban kezdte el szedni Etyeken az Irsai Olivért. Videót is készítettek róla:

 
A szüret kezdésének legfontosabb momentuma, hogy érett legyen a szőlő. Laczkó Gábor, a Törley Pezsgőpincészet főborásza az elmúlt hetek próbaszüreteit és méréseit követően úgy döntött, augusztus negyedik hetének elején jött el az a pillanat, amikor el lehet kezdeni szedni a legelső szőlőfajtát, a korai érésű irsai olivért. A hét eleji nagy esőzések kis ideig bizonytalanná tették a munkálatok pontos indulásának dátumát, ám a jó idő végül lehetővé tette, hogy a szüretelő gépek a kedd délelőtt során nekilássanak a munkának.
 
“38 milliméter csapadék esett le a hét elején. Kis késéssel indult a szüret, mert a jó minőséghez alapvető, hogy száraz szőlőt szedhessünk, úgy ugyanis kizárt, hogy felhígulhassanak az illatok-zamatok, amelyek miatt olyan finom egy bor. Most ideális érettségben szüreteljük az irsait” – avat be minket szakmai kérdésekbe Laczkó Gábor. 
 
Az irsai olivér kettős hasznosítású fajta: borászati célokra és csemegeszőlőként is használják jó illata és zamata miatt, magas cukorfokot azonban szinte alig tud produkálni megfelelő savtartalom mellett. Az etyeki irsai olivért 16,3 magyar mustfokos érettségben szüretelte a pincészet. A termésből készül majd el a Szent István Korona számos díjat elnyert irsai olivér bora, valamint a Hungaria pezsgőcsalád édes irsai olivér pezsgője és ebből a szőlőből készül majd a Törley borcsalád irsai olivér bora is.
 
Laczkó Gábor elmondta, az irsai olivér szüretét követően a szüreti munkálatok egy hétig állni fognak, hogy bevárják a többi fajtát, mint például az olaszrizlinget, a muskotályt, a sauvignon blanc-t vagy a rajnai rizlinget. “Amint ezek beértek, nincs megállás” – mondja a borász.
 
A Törley Pezsgőpincészet főborásza mesélt arról is, mi kellene egy jó évjárathoz. “Drukkoljon mindenki, hogy ilyen jó maradjon az időjárás, mert sok csapadékot már egyik szőlőfajta sem visel el.” Laczkó Gábor szerint az lenne az ideális, ha mostantól kezdve három-négy héten keresztül egy picit szelesek, de alapvetően melegek lennének a napok. “Hiába gondolja azt az ember, hogy sokat tud borászatról, szőlészetről, ha az időjárás nem kegyes hozzánk, túl sokat nem érünk a tudásunkkal.”

Íme az ország 8 legjobb vörösbora

Augusztus 29. 09:43
Íme az ország 8 legjobb vörösbora
 
Idén harmadszor hirdette meg a vörösborok országkóstolóját a Földművelésügyi Minisztérium. A beérkezett tételeket lekóstolta az Országos Borszakértő Bizottság (OBB), így megvannak az eredmények, a szervezők pedig a borokat tartalmazó könyv megjelenése lőtt a Vinoport rendelkezésére bocsájtották a legjobb vörösök listáját. 

Egyébként a kiadvány új formátuma már magában foglalja az angol nyelvű szövegrészeket is, vagyis ezek nem külön kötetben kapnak helyet, mint korábban. Újdonság továbbá, hogy a korábbi hármas borértékelési rendszert (3-4-5 csillagost) két kategóriába sorolták a megjelentetésre érdemes borokat: Borkiválóság borok (korábbi 3-4* kategória összevonása), valamint a TOP Borkiválóság (korábbi 5*-os kategória).
 
A Vörös Borkiválóság címért idén összesen 274 tétel indult. Ebből 137 szerezte meg a Borkiválóság címet, 8 pedig a Top minősítést.
 
Ezek voltak a legjobb vörösborok 2016-ban:
 
  • Egri Korona Borház Jumurdzsák 2012
  • Gróf Buttler   Egri Kadarka Superior  2013
  • Karner Gábor Kézműves Borászat Vitézek földje 2012
  • Kecze-Hady Kézműves Pince Zsófia Cuvée 2013
  • Liszkay Borkúria Pintérhegyi Szűz Cabernet Sauvignon 2011
  • Pósta Borház Cabernet Franc 2012
  • Stier Pincészet Cabernet Sauvignon 2013
  • Wassmann Pince Villányi Kékfrankos 2013
 
A teljes listáért pedig ide kattints!

I love Frici túrára hív Gere Attila Pincészete

Augusztus 28. 08:49
I love Frici túrára hív Gere Attila Pincészete
 
Egy igazán különleges túrára invitál mindenkit Gere Attila Pincészete, a borászat 1970-es évjáratú, ikonikus Frici buszával.
 
A résztvevők a Villányi-hegység déli lankái mentén rózsaszín szemüvegben, tempóban és hangulatban haladva átfogó képet kaphatnak a Villányi-hegységről, a dűlők fekvéséről illetve a borvidék értékesnek tartott területeinek elhelyezkedéséről.
 
Az I love Frici túra 15:00 órai kezdettel indul, és tartalmazza a teljes transzfert a Crocus Gere Borhotel, Nagyharsány, Kisharsány, Siklós, Máriagyűd útvonal és a Gere Pincészet között, üdvözlő és szomjoltó rosé Fricit, egy eredeti „I LOVE FRICI” napszemüveget, valamint egy 6 tételes Felfedező kóstolót, és egy teljes üzemlátogatást a Gere Attila Pincészetében, történelmi illetve technológiai előadással a családról, a borvidékről és a borokról.
 
A program egy nap egy alkalommal, legfeljebb 7 fő együttes részvételével valósul meg. Teljes időtartama 2,5-3 óra.
 
Ára:
  • Egyéni látogatás (1-4 főig): 45.000,- Ft/alkalom
  • Csoportoknak 5-7 főig: 9.500,- Ft/fő
 
Az I love Frici túra szeptember 1-től indul és az időjárási viszonyoknak megfelelően, szezonálisan igényelhető. A pincelátogatás és birtoklátogatás programokon való részvétel feltétele az előzetes regisztráció!

Bortanfolyamhoz most ajándék Budapest Borfesztivál belépő jár!

Augusztus 27. 17:48
Budapest legpatinásabb borfesztiváljának és a legelső boriskolájának együttműködése keretében, aki most iratkozik be a Borkollégium bármely őszi tanfolyamára, Budapest Borfesztivál belépőjegyet kap ajándékba!
 
Az akció az első 100, szeptember 4-én éjfélig jelentkező érdeklődőnek jár és a Bevezetés a borkóstolásba, az alap-, közép-, felsőfokú bortanfolyamra, a Borról komolyan, a Borgasztronómia, a Buborék világ és a Bormarketing és értékesítés képzésre egyaránt érvényes.
 
A jelentkezők a borfesztivál belépőjegyeket a tanfolyamdíj kiegyenlítése után vehetik át, és ha több tanfolyamra jelentkeznek, több jegyet kapnak ajándékba!
 
A részletekért ide kattints!

Minden borhoz lehet jól csinálni a csirkét

Augusztus 27. 15:51
Ezen a remek infografikán jól látszik, hogy legyen sült, rántott, ázsiai fűszerezésű, tejszínes, zöldfűszeres, boros vagy paradicsomos, mindegyik csirkéhez megvan a hozzá remekül illő bor. Már csak azt kell eldöntewni, hogy melyiket válasszuk a szombati ebédhez...
 

Ez lenne a legbadacsonyibb badacsonyi?

Augusztus 27. 08:52
Kéknyelűben évről-évre a Laposa az egyik legjobb, de én már nem vagyok meggyőződve róla, hogy bármeddig is érdemes érlelgetni, azon túl, hogy a fogyaszthatósághoz szükséges kerekséget elérje - írja octopus a Művelt Alkoholistán.
 
A 2013-as évjáratúról azt olvashatjuk, hogy másfél év a borhűtőben jótékonyan lekerekítette éleit, de tovaillant a fiatalság ereje is: fájóan visszafogott és neutrális az illat. Friss és nagyon tiszta, ennyit lehet kipörgetni belőle, meg minimális tutti-fruttit - nem sokat ad. Kóstolva már eseménydúsabb: inkább textúráról és testről szól, mint aromáról, a beltartalom szó szerint tapintható. Egészen érdekes a szerkezete, enyhén olajos a konzisztencia, lendületes savak mellett is inkább testes, mint vibráló. Mindeközben sós, ezt sokan fogják szeretni. Hihetően badacsonyi, nem áll messze például Bakó Ambrus boraitól. Annak ellenére, hogy nem túl színes vagy látványos bor, kifejezetten érdekes és élvezhető, el lehet benne mélyedni.